Ко пролонгира формирање владе, ради за ДПС

Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић разговараће појединачно са сваким кандидатом кога су партије предложиле, како би процијенио његову компетентност јер, како је навео, не намјерава да их “шалтерски” констатује.

Регион 29.10.2020 | 09:13
Ко пролонгира формирање владе, ради за ДПС

Он је зато чланицама владајућих коалиција сугерисао да сачекају са сагласношћу партијских органа за предложене чланове владе, сазнају “Вијести”.

Кривокапић је то навео у новом писму које је јуче упутио странкама, подсјетивши их да треба да му доставе имена кандидата у новом року - од 24 сата.

Додао је и да је “сваки нови дан ДПС-а на власти огромна, ненадокнадива штета за грађане Црне Горе и државу”. Такође и да сви они који поступак формирања нове владе продужавају због, како је навео, парцијалних интереса “свјесно или несвјесно, раде у корист бившег режима”.

Мандатар је за данас планирао прес конференцију на којој би саопштио детаље око преговора о формирању извршне власти, али је синоћ одложио због “густине догађаја и сусрета са бројним политичким субјектима”.

Према информацијама “Вијести”, Демократе и ГП УРА доставиле су Кривокапићу имена особа које планирају у ресорима који треба да им припадну, док коалиција “За будућност Црне Горе” то није учинила. Они сматрају, рекло је више извора, да то право припада партијама и да само треба да изаберу кандидате, а да са мандатаром треба договорити само ресоре.

Више саговорника из партија три коалиције рекло је да ће Кривокапић, уколико процијени да предложени кандидати нису квалитетни да би сарађивао са њима, предложити експерте, на чему је инсистирао након избора залажући се за експертску владу.

Он је јуче потврдио да ће провјеравати компетентност кандидата. “Остајем при ставу да сви кандидати за министре у новој влади морају проћи провјеру компетенција за функцију на коју су предложени. То не искључује учешће политичара у влади уколико својом биографијом задовољавају компетентност за предложену функцију”, написао је Кривокапић на Твитеру.

У писму коалицији “За будућност Црне Горе”, како сазнају “Вијести”, написао је да сматра да има право да утиче на избор оних са којима треба најближе да сарађује у будућој влади. “Вјерујем да је свима јасно да је то апсолутно неприватљиво и за неупоредиво мање озбиљне организационе инстанце у односу на владу једне државе”, објаснио је Кривокапић.

На питање да ли ће ако не будете задовољан са предлозима три коалиције именовати експертску владу, из тима Кривокапића су се јуче одговорили да би о томе говорио на планираној прес конференцији - која је синоћ отказана. Уз ту информацију у одговору “Вијестима”, додали су да ће мандатар убудуће на Твитеру “обавјештавати јавност о ставовима и догађајима везаним за преговарачки процес”.

А истим путем јуче се огласио лидер коалиције “Црно на бијело” Дритан Абазовић, инситирајући да они контролишу сектор безбједности.

“Око сектора безбједности нема дискусије, а то подразумијева и МУП. Држимо се договора и поштовања принципа. Нећемо дозволити било какво коцкање са националним интересима Црне Горе”, написао је Абазовић. Тај покрет добио је четири ресора, међу којима потпредсједничко мјесто за контролу безбједносног сектора и Министарство одбране.

Из ГП УРА јуче нијесу одговорили на питање - шта ће урадити ако мандатар не прихвати њихов предлог за МУП, који је према посљедњој понуди мандатара, припао коалицији “За будућност Црне Горе”.

Према информацијама “Вијести”, Нова је за то мјесто планирала лидера Андрију Мандића.

Мандатар у писму које је јуче упутио тој коалицији, а чији је садржај сличан оном које је послао СНП-у, инсистира на именима кандидата за чланове свог кабинета, подсећајући на неопходну компетентност. Он није коментарисао предлог да коалицији, односно ПзП, припадне вицепремијерско мјесто за демократску транзицију и реформе, које би требало да покрива Небојша Медојевић.

“Већ смо показали максималну флексибилност и одустали смо од Министарства одбране и Министарства науке. Усагласили смо и портфељ потпредсједника за демократске реформе и транзицију како се не би преклапали са потпредсједничким мјестом за координацију служби и борби против криминала и корупције које је Кривокапић дао ГП УРА”, рекао је Медојевић “Вијестима”.

У случају да Кривокапић не прихвати предлог, он ће, поновио је, предложити Главном одбору партије да не учествују у њеном раду, али да је подрже.

ДФ се договорио о кадровским рјешењима, Демократе објасниле да њихови органи још нијесу одлучивали
За министра саобраћаја коалиција “За будућност Црне Горе” планирала је Милана Кнежевића, за ресор планирања простора (који ће бити издвојен из МОРТ-а) Славена Радуновића, а за економију Милутина Ђукановића. Они нијесу достављали имена Кривокапићу.

За министра вањских послова Демократе су предложиле Драгана Краповића, за министра правде Мома Копривицу, за министра културе Данила Шарановића и за министра рада и социјалног старања Новицу Обрадовића.

Они су синоћ објавили да не стоје иза “медијске шпекулација” о њиховим кадровима: “У току је једна од фаза преговора о формирању нове, демократске и проевропске владе, у оквиру које ће се усагласити кадровска рјешења сходно договореним принципима. Демократска Црна Гора ће у коначном предложити компетентне кадрове за управљање одговарајућим ресорима, на основу одлука надлежних органа партије сагласно Статуту. Све до доношења коначних и званичних одлука партије, персонална рјешења која се помињу у јавности представљају медијске спекулације”, наводе Демократе.

СНП би у влади могла да представљају двојица кандидата од четворице која су у опцији - Зоран Терзић, Радосав Нишавић, Владимир Јоковић или Драгослав Шћекић и то у ресорима здравства и спорта. Они такође нијесу доставили имена мандатару.

Министарство туризма и екологије Кривокапић је намјерио коалицији “Генци Ниманбегу-Ник Ђељошај”. Носилац ове листе Ник Ђељошај је на Фејсбук налогу написао да они за сада још нису добили понуду од мандатара.

ПзП је за ресор просвјете планирао Бранку Бошњак, која је већ доставила мандатару свој план и препороуке. Потпредсједник ПзП-а Бранко Радуловић рекао је за “Вијести” да је сам тражио да ДФ одсутане од ресора науке, за који се био кандидовао. “То сам урадио због добра Црне Горе. Наставићу да радим из Скупштине кроз многе иницијативе дајући влади предлоге. Није важно да ли ћу у Скупштини имати неку функцију, важно је да се чује мој глас. Бићу у струци, прошло је вријеме конфликата”, казао је Радуловић.

Додаје да његову кандидатуру није спорио ни мандатар ни остали, а његовом повлачењу се супростављао Небојша Медојевић.

САД очекују партнере на кључним позицијама у влади

Помоћник америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је јуче да САД очекују да у кључним министарствима у новој црногорској влади буду људи људи који ће осигурати да Црна Гора испуњава обавезе које произилазе из чланства у НАТО-у.

Он је у интервјуу за Глас Америке рекао да ће Вашингтон помно пратити потезе будуће владе.​ “Наше партнерство је са Црном Гором, а не са неком одређеном политичком странком или лидером. То нема везе са појединцима. Међутим, очекујемо и надамо се да ће на положајима у наредној влади Црне Горе бити људи с којима можемо да радимо, који су посвећени будућности. Људи који разумију које су одговорности и обавезе чланства у НАТО алијанси и кандидата за чланство у ЕУ. Због тога се надамо да ће у кључним министарствима у наредној влади бити људи који могу да нам буду добри партнери у тим напорима”, казао је Палмер.  

(Вијести.ме)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реално

29.10.2020 10:10

Андрија Мандиц би покварио и цекиц

ОДГОВОРИТЕ