Хоће ли Американци писмом смијенити Трампа?

Ове године више од 80 милиона Американаца гласаће на председничким изборима путем поште, двоструко више него у времену пре короне.

Свијет 29.10.2020 | 07:33
Хоће ли Американци писмом смијенити Трампа?

Да овај податак не остане пука статистичка занимљивост о значају поштанског система побринуо се Доналд Трамп, актуелни председник САД.

Трамп, наиме, већ неко време води активну кампању о томе да је такав вид гласања лош и да отвара могућност за злоупотребе.

Трамп је толико упоран у својим наводима да поједини аналитичари већ спекулишу да би, у случају да изгуби изборе, могао да одбије да призна резултате управо због тврдњи о масовним прекршајима.

То би био први пут да један од кандидата не призна резултате избора. Али када је Доналд Трамп зазирао од тога да у нечему буде први?!

"Најаве из републиканског табора, пре свих тренутног председника Доналда Трампа, да би гласање поштом значило и намештање избора није сасвим конзистентно са њиховим чињењем, јер је и сам председник гласао путем поште", каже за Б92.нет Александар Богићевић са сајта "Амерички избори".

Богићевић наводи да спекулације да избори могу бити намештени ипак нису новина, али да је питање на ком нивоу су "намештени" и на који начин.

Наш саговорник сматра да је председнику Трампу дефинитивно у интересу да се смањи или ограничи право гласања поштом.

"Први разлог зашто се председник, по свему судећи узалудно, бори против гласања поштом је креирање оправдања за случај да изгуби изборе. Стварањем наратива да су избори намештени и пре него што се изађе на гласање скинуо би са себе читаву одговорност за пораз и још више би сатанизовао нову демократску администрацију у добром делу популације", навео је Богићевић.

Иначе, свака држава САД одлучује о својим правилима и начинима гласања. Неке државе већ су усвојиле гласање поштом као обавезно за све грађане, првенствено због пандемије коронавируса која у САД и даље не јењава.

Тренутно, девет држава и дистрикт Колумбија, изборе ц́е спроводити првенствено поштом аутоматским слањем гласачких листиц́а регистрованим гласачима. Још 36 држава дозволиц́е било бирачима да гласају путем поште. да затражи гласање путем поште.

У Индијани, Луизијани, Мисисипију, Тенесију и Тексасу бирачи морају да приложе прихватљиво оправдање како би им се дозволило гласање путем поште.

Како стоји на сајту Владе САД грађани који први пут гласају морају да се региструју како би добили потврду за остваривање свог права. Такође, потребно је пријавити се и за гласање у одсуству. За све су одређени прецизни рокови, који се могу разликовати од државе до државе.

Поједини стручњаци сматрају да су неке државе пребрзо прихватиле гласање поштом, а да се на тај начин дискриминишу одређене групе које имају право гласа - инвалиди, људи који немају поштанску адресу, они који никада нису тако гласали, као и они који нису у стању да се прилагоде променама и роковима за гласање поштом.

Истовремено, Александар Богићевић за Б92.нет објашњава да до сада таква пракса гласања није привлачила пажњу јавности као нешто важно или као нешто што може одлучити изборе.

Он сматра да се је други битан разлог за Трампову борбу против обавезног гласања поштом крије у одговору на питање коме се више иде на биралишта.

"Као што смо могли видети у досадашњем току кампање, демократе и њихови гласачи много више зазиру од масовних окупљања у односу на републиканце и обавеза изласка на бирачка места би могла утицати на подршку коју може имати Бајден", наводи Богићевић.

(Не)могуће непризнавање резултата?

Демократска фирма за истраживање јавног мњења "Хокфиш" пројектовала је да ће, пошто ће бити потребно више времена да се преброје гласови поштом, Трамп повести у изборној ноћи, али да ће на крају изгубити од Бајдена када се сви гласови пристигли поштом преброје.

Из тог разлога, демократе се, како се наводи, плаше да би Трамп могао тада да прогласи победу, а да после оспори резултате избора.

Такође, аналитичари страхују да би могуће оспоравање резултата избора умањило поверење Американаца у изборни систем, што би даље могло да доведе о нереда и насиља.

Према мишљењу нашег саговорника, не би могло да дође до таквих проблема.

"Пре свега, притисак јавности би био превелик. Ниједан кандидат до сада није довео у питање коначну одлуку о томе ко ће бити председник. Ако погледамо окршај између Ал Гора и Буша Млађег 2000. године који је довео до огромних контроверзи, можемо видети да кандидати прихватају коначну одлуку ма каква год била и ма колико била против њихових интереса", каже Александар Богићевић.

Републиканцима је "устав изнад свега", наводи он и додаје да Трамп нема чак ни пуну подршку ни у својој партији за такав потез.

"Чак и да изгуби и не призна пораз, институционалне радње и транзиција нове администрације одвијала би се мимо његове воље. Устав и закони САД су по овом питању врло јасни", наглашава Богићевић за Б92.нет.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

29.10.2020 06:55

Зашто су новинске агенције са ових простора (нпр Б92) толико пристрасне око америчких избора и зашто су стале на страну једног кандидата (Бајден)? Зашто црне Трампа? Па не гласамо ми овде да би нам се сугерисало који је кандидат добарт а који није. Или је можда и за нас битан исход америчких избора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бице боље сутра, мало сутра

29.10.2020 07:00

Теско замијенити папириц у пости, тамо далеко у једној земљи добили скупоцијене сатове који костају по пар хиљада долара , прије избора, све главни у пости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

29.10.2020 12:54

Ста ће Србима донијети Трамп ако остане. Па ми сами себи морамо помоћи.