Народу откази, политичарима нови аутомобили

Након што су одбили да себи смање примања у корист санирања посљедица корона вируса, те наручили аутомобиле вриједне преко 330.000 КМ, из Парламента БиХ стиже нова вијест - ХДЗ жели Божићни пријем за који тражи 20.000 КМ.

Босна и Херцеговина 28.10.2020 | 22:53
Народу откази, политичарима нови аутомобили

Само у посљедња два-три месеца могли смо да видимо неколико примјера бахатог понашања парламентараца државе које се, као и многе друге, налази у великој кризи и још већим дуговима.

Процјењује се да је у Босни и Херцегови због пандемије више од 30.000 људи остало без посла, али изгледа да то не дотиче баш све представнике народа.

Прије неколико седмица делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ су, под образложењем да не желе дати глас популистичким приједлозима, одбили да усвоје низ приједлога за смањење привилегија функционерима.

Пропао је, између осталог, Приједлог закона о ванредним мјерама штедње у институцијама усљед пандемије новог корона вируса, који предвиђа да се у институцијама БиХ забрани кориштење средстава за репрезентације до краја године, да се укине право на регрес, јубиларне награде, те накнаде за образовање и стручно усавршавање.

Одбили су и да се свим званичницима и замјеницима до краја 2020. године укине стимулација, топли оброк, накнада за прековремени рад, ноћни рад и рад у вријеме празника, као и накнада за одвојени живот, службено путовање, превоз… Међутим, то није све.

Недавно је објављено да Парламентарна скупштина БиХ набавља аутомобиле укупне вриједности 282.051 КМ без ПДВ. Ријеч је о три аутомобила, а ако би се томе додао и ПДВ од 17 одсто, укупан износ достиже око 330.000 КМ.

Иако је било речи да ће се трошкови смањити, аутомобили су изгледа изгледа били неопходни.

Како су медији писали, аутомобили су наручени за потребе три члана колегијума Парламента БиХ – Небојшу Радмановића (СНСД), Борјану Кришто (ХДЗ БиХ) и Николу Шпирића (СНСД).

Међутим, ни то није све. ХДЗ жели да организује Божићни пријем и да на то потроши 20.000 КМ. Предсједница Клуба делегата хрватског народа Лидија Брадара (ХДЗ) упутила је захтјев да се из текуће резерве буџета институција БиХ издвоји 20.000 КМ за потребе организације, како је навела, традиционалног божићног пријема у згради Парламентарне скупштине БиХ.

Ко у јеку пандемије размишља о куповини аутомобила и прославама и како то све изгледа из угла грађана питали смо стручњаке. Они кажу да су парламентарци одавно примили вакцину против вируса штедње.

– Отуђеност политичара у БиХ није нова појава. Ситуација је толико постала аларманта да смо уствари дошли у позицију да се чудно посматра када народни представници за грађане ураде нешто корисно. Основни проблем је што не постоји било какав корективни фактор и санкција за бахаћење и расипништво, како институционална, тако и грађанска. На сваком изборима грађани, иако гладни, гласају за оне који их тјерају у дубиозу, па се одатле може закључити да сами грађани заправо сносе највећу одговорност. По томе смо вјероватно свјетски феномен – каже политиколог Дарко Кузмановић за Српскаинфо.

– Да након сваког расипања новца и удара на њихове празне џепове и голу егзистенцију грађани не дају повјерење онима који их воде у амбис или изађу на улице и кажу “доста”, као што је то случај нпр. у Француској, потпуно би се другачија прича причала. Сами политичари би тада имали осјећај страха, али и одговорности за своје поступке. Међутим, све док је народ окупиран неким небитним и маргиналним темама политичари ће се бахатити, јер им се просто може. У ситуацији коју тренутно имамо, политички моћници уопште не виде нити желе да виде и разумију грађане који раде за 550 КМ. Њихова примања су и до 10-15 пута већа, па се на крају све своди на стару народну да ”сит гладном не вјерује” – оцјењује Кузмановић.

Закључује да су Република Српска и БиХ, нажалост, захваљујући политичарима постале мјесто гдје се та народна изрека изразила  у стварности, и то у пуном капацитету.

Новинарка која већ дуго прати политичку сцену, Тијана Кецман, каже да смо навикли да се политичари понашају као да смо потпуно одвојени од реалности.

Сматра да су политичари потпуно одвојени од обичног човјека, кога не разумијју и за кога немају слуха.

– Чак и у вријеме пандемије, када шаљу поруке да су резови, рестриктивне мјере и уштеде неопходне, показују да нису спремни ни марку на себи да уштеде. Скупоцјени аутомобили, бозићни пријеми и даље нису луксуз. Нису били спремни себи да смање плате али су зато спремни грађанима да кажу да је смањење плата (уколико су срећни, па нису остали без посла) нормално и очекивано у доба вируса корона – каже Кецманова.

Додаје да се забрањује настава, ограничава се рад угоститељских објеката, али се зато политичким субјектима само “препоручује” да избјегавају окупљања и изборне активности. То је такође још један показатељ лицемјерја, али и реалности у којој живимо годинама – закључује она.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рале

29.10.2020 05:02

Руше ли руше , а кад је у ров шаљу сиротињу, зато соротињо реци ДОСТА ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.10.2020 09:04

Све по заслузи то је народна воља.Подрска насој влади и свим политицарима.

Name

марко,Њемацка

29.10.2020 05:40

Како их није срамота,јадног и напаценог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

29.10.2020 06:15

Ово има само код нас, наши политичари живе у неком другом свијету, на другој планети и не желе да виде проблеме обичних градјана. Зато и остајемо без становника, и тонемо ко титаник полахко ал сигурно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАСАЛИ СТЕ.

29.10.2020 06:33

СВЕ СТО ЈЕ ОСТАЛО ИЗА ТИТА ТИ ПОЛИТИЦАРИ СУ ЗАВАДИЛИ НАРОДЕ ДА БИ ОНИ ПОКРАЛИ ТО БОГАТСТВО У ДРЗАВИ. АНАЛИЗИРАЈТЕ ТРЕЗВЕНО ПОСЛЕДЊИХ 30 ГОДИНА. И СТО ЈЕ НАЈГОРЕ...ЈОС СУ НА ВЛСТИ И САДА КРАДУ ЗАДУЗУЈУЦИ НАРОД БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ. Д О К Л Е...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.10.2020 06:47

"Елита" је заслужила народну мотку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

29.10.2020 06:59

Е мој ти народе глупи њима није боље ни у мајчином стомаку.Све ове мајмуне старе у затвор и све одузети и трећем кољену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

29.10.2020 07:19

Они су најпростије бахате погани, по свим основама, у оквиру свих нација, без изузетка, сами себе изабрали,...бескорисно је и коментарисати, јер су изборна манипулација, корупција, криминал пробли све горње лимите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

29.10.2020 07:19

Не могу људи ици пјеске морају се и купити сигурне аутомобиле. Јесмо овчурине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.10.2020 07:23

Нису они горе због нас већ због СЕБЕ. Све друго је шупља прича тј.политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

29.10.2020 07:30

Ма нису они бахати већ смо ми глупи. Умјесто што кукамо и гледамо паразите требамо се дићи и са моткама ударити по багри. Глуме неке политичаре а у ствари су обичне полуписмене битанге али то више говори о нама а не о њима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Лаки

29.10.2020 08:29

Апсолутно сте у праву, али је евидентна изборна крадја, подвале, манипулисање слудјеним, поготово у ова кризна времена "погубљеним народом",... Подвала је утренирана, усаврсена преварама, од избора до избора...