Из Е-РАОП „извучено“ преко 280 милиона КМ које су подијелили људи у Српској

Рус Дмитри Кузнецов тврди да је распродајом и на друге начине из предузећа „Енергоинвест – Расклопна опрема” (Е-РАОП) из Источног Сарајева „извучено“ више од 280 милиона марака које су између себе подијелили људи у Републици Српској и руски инвеститори.

Република Српска 28.10.2020 | 12:51
Из Е-РАОП „извучено“ преко 280 милиона КМ које су подијелили људи у Српској

Кузнецов је пристао да за портал ЦАПИТАЛ ексклузивно исприча шта се све дешавало када је њему и другим руским инвеститорима, Валерију Арапову и Сергеју Арешкину, продат Е-РАОП 2013. године. Прије два дана смо објавили дио интервјууа у којем Кузнецов тврди да су Руси приликом договарања куповине фабрике Е-РАОП донијели милионе марака кеша и да је о томе отворена истрага  у Русији.

Јуче смо објавили да Кузнецов тврди да му је Милан Кесеровић, зет предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, пријетио „уклањањем“, што је Кесеровић негирао.

ЦАПИТАЛ: Предузеће „Енергоинвест Расклопна опрема“ (РАОП) из Источног Сарајева 2013. године купили су руски инвеститори, међу којима сте и Ви. Формирано је предузеће “Електроинжењеринг”, шта је био циљ?

КУЗНЕЦОВ: Будући да сматрам да постоје специјалне, односно безбједносне службе које ће бити заинтересоване за ствари које помињем и с обзиром на то да су службе у Русији већ за то заинтересоване, говорићу без конкретних информација и у неком апстрактнијем облику. Што се тиче циља куповине, са своје стране као инвеститори, хтјели смо да остваримо наравно одређену добит, међутим испало је да је то била бесмислена намјера.

ЦАПИТАЛ: Да ли су Вам од стране Владе РС обећаване одређене ствари и које, а да нису испуњене?

КУЗНЕЦОВ: Сва обећања су била испуњена при чему мислим на обећања која нису само званична, него и она која су давала лица као лична обећања да ће помоћи да се оствари куповина, то је све било испуњено.

ЦАПИТАЛ: Шта је био проблем да се предузеће покрене?

КУЗНЕЦОВ: Ради се о томе да дио посла који се тиче јавне добробити није испуњен, да људи који су чекали плате, нису добили плате, да пројекти који су требали бити урађени, нису урађени, први дио обећања је био испуњен у одређеним приватним аранжманима, у смислу да су неки људи, који су учествовали у томе, имали материјалну корист.

ЦАПИТАЛ: Можете ли рећи ко су људи који су имали материјалну корист?

КУЗНЕЦОВ: Могу да кажем конкретне ствари само ако будем имао подршку безбједносних служби РС или БиХ, зато што од безбједносних служби Русије имам већ подршку. У случају да будем имамо подршку безбједносних служби из РС и БиХ, могу да наведем и имена, презимена, датуме, шта се продавало, коме се продавало, документе, фото, видео, аудио доказе, преписку, чак и документе који нису смјели да буду у мојим рукама.

Имам телефон који садржи и аудио записе разговора и један од учесника овог посла ми је 2014. године рекао, пријетио, да ако објавим садржај са тог телефона, он ће се постарати да ваше безбједносне службе мене уклоне на територији Руске Федерације. Имам и списак објеката који су били у процесу приватизације или који су могли бити, услово да кажем, отети за одређен износ новца.

ЦАПИТАЛ: Колика је корист коју су оствариле одређене особе у послу у вези са предузећем Е-РАОП?

КУЗНЕЦОВ: По прошлонедјељном курсу, у руским рубљама тај износ би био 13 милијарди (281 милион КМ). Ради се о компанији која није била у губицима и коју је садашњи директор купио за шест евра.

ЦАПИТАЛ: Мислите на директора „Електроинжењеринга“ Милана Кесеровића?

КУЗНЕЦОВ: Да. Посљедње акције које је купио у 2019. години, купио их је за шест евра.

ЦАПИТАЛ: Да ли су то Ваше акције?

КУЗНЕЦОВ: Не, јасам изашао из фабрике мало раније, зато што нисам био сагласан са политком каква се водила, зато што је то било против људи. Мој циљ је био да фабрика ради, али то није био циљ ваших људи који су били за то задужени. Када сам долазио да купим фабрику читава шема инвестиције је већ била разрађена, само се то није знало. Ја сам желио да фабрика ради, међутим било је других људи који су имали друге планове. Тренутно сам ја јако опасан човјек за Републику Српску и за руске инвеститоре јер имам много информација.

Када су моји правници рекли Арешкину да ја могу одређене информације дати медијима у скорије вријеме, поручено ми је да не требам то радити зато што ме могу уклонити и управо зато сам тражио подршку безбједносних служби Русије да би причао с вама. Тражили сте презимена, за сада то нећу наводити, али могу вам рећи да се ради о самом врху елите БиХ и Републике Српске.

ЦАПИТАЛ: Шта је разлог Вашег иступања, зашто сада говорите о овоме?

КУЗНЕЦОВ: Зато што сам патриота, јако често и јако дуго сам био у Србији и у РС и БиХ, имам јако пуно пријатеља међу обичним народом. У Русији подржавам српске клубове, дружим се с обичним људима. Желио сам да допринесем људима који ту живе и када сам дошао видио сам да се ствари не раде како треба.

Зато сам и изашао из тога и након што сам изашао добио сам низ озбиљних пријетњи. А желио сам да допринесем квалитету живота вашег народа, да фабрике раде, да људи добро живе. А желио бих да се у вашим безбједносним службама нађу људи који су поштени, који имају интегритет, који би могли да у овоме учествују када би дао све податке које имам, не само имена и презимена. већ и комплетне податке.

ЦАПИТАЛ: Да ли Вам је познато да су у медијима у БиХ већ објављивана имена људи из власти, министара, чланова њихових породица који су били умјешани у посао око Е-РАОП-а?

КУЗНЕЦОВ: По професији сам аналитичар и геополитичар. Увијек пратим све што је за мене везано директно или индиректно. Информације које имате о томе ко је учествовао у томе, могу рећи да је више од половина њих у власти након ваших посљедних избора и припремају мјеста за остале. Осим тога, оно што имам да кажем покрива и банкарски систем и њихову улогу коју су имали у овом послу.

ЦАПИТАЛ: Мислите ли на Инвестиционо – развојну банку (ИРБ) РС?

КУЗНЕЦОВ: Нећу сад о томе конкретно говорити, рећи ћу само то да су биле двије банке. Једну од тих банака су нам предлагали да купимо за милион евра, иако је стварана вриједност била много већа. Да смо то купили било би лакше касније да се ради кроз ту банку и управља операцијама кроз њу.

ЦАПИТАЛ: Да ли је то Балкан Инвестмент банка – Банка Српске?

КУЗНЕЦОВ: Сада не могу да говорим име. Могу само рећи да су биле двије банке. Лично сам био присутан. Сви састанци и сву документацију чувам у фасцикли. Имам папир који смо добили директно са стола једног високог државног званичника у коме су показане будуће инвестиције капитала које ће нам бити омогућене само ако све буде у реду и идеално, те ако се омогући одређеним младим људима да напредују.

Све што се десило са фабриком РАОП, од тада до дана данашњег, све је то било планирано, отприлике три мјесеца прије тога и договор је постигнут у једном кафићу, за неколико столова, испред ког су били паркирани многи скупи аутомобили. Ваше безбједносне службе знају за овај посао. Возио сам се тамо аутомоилима с ротирајућим свјетлима, разумијете ли? Када сам био код вас превозили су ме аутомобилима с ротирајућим свјетлима.

ЦАПИТАЛ: Вратићемо се на дио када сте рекли 13 милијарди рубљи. То је новац који су одређена лица узела од фабрике?

КУЗНЕЦОВ: То је зарада коју су остварили. Још једном понављам, све што се десило са фабриком, то је било планирано да се деси. Имам потврду тога. Можемо угрубо рећи да је та цифра била подијељена пола пола између руских инвеститора и ваших људи. То је све прошло глатко, али то се већ с наше стране и од безбједносних служби истражује.

Осим тога, на самом почетку посла у вашу земљу је у кешу довезено више милиона евра, безбједносне службе то испитују и такође имам документе и потврде за то. Ја ништа нећу рећи, ни током истраге, ни у званичној изјави, за шта немам конкретне материјалне доказе који се не могу оборити. Милиони су били из Русије, да није било тога, посла не би било. Зарада о којој говорим од 13 милијарди рубља је остварена, између осталог, продајом имовине фабрике.

ЦАПИТАЛ: У Русији се води истрага, када би могла бити завршена и да ли су могућа хапшења?

КУЗНЕЦОВ: Само ћу рећи да је нашим безбједносним службама то познато, као и ово што дајем интервју.  А ја претпостављам да су ваше безбједносне службе биле у току од самог почетка. Али не све. Мислим да су знали они који су требали да знају.

ЦАПИТАЛ: Када сте Ви тачно изашли из предузећа?

КУЗНЕЦОВ: 2013. године сам и ушао и изашао. Документи су из 2013. године, али се они односе на све што се дешавало од 2013. па надаље. То је све било планирано. Неважно да ли се десило годину прије, или касније.

ЦАПИТАЛ: Знате ли шта се сада дешава са предузећем, да ли су други руски инвеститори изашли?

КУЗНЕЦОВ: Да, они су брзо изашли, подметнули су неког лијевог инвеститора, неку жену и касније је све то заједно откупио Кесеровић. Прије него што сам изашао из компаније звао ме лично Кесеровић, имали смо жучан разговор, и тада ми је речено да ће ме уклонити безбједносне службе. Арешкин ми је рекао, прије мјесец дана, овдје у Русији, тачније мојим правницима, да ако проговорим да ће људи који су с њим повезани, како у Русији, тако и у БиХ, да ће се постарати да ме уклоне.

Наредног дана су одређени људи из криминалних структура звали мог правника како би питали гдје сам и поручили су ми да су ту за мене. Желим рећи да сам недавно имао разговор с људима који су ми одобрили да причам с вама и они су ме отворено питали да ли сам спреман да, након тога што вам дам интервју, да ли сам спреман за могућност да се послије тога деси нека врста атентата на мене? Рекао само да јесам, али не сумњам у рад наших безбједносних служби у том погледу и ја се надам да ћемо имати цијелу серију разговора уколико то буде омогућено.

Многи људи који су код вас на власти, чак и они који су недавно побиједили на изборима биће принуђени да дају оставке. Има једна ствар које се сви боје, постојала је конкретна ситуација којој сам присуствовао у Врњачкој Бањи и уколико дођемо до тога да буде званично испричана, то је нешто што може нанијети највећи удар и најозбиљније погодити људе и са ваше и са руске стране. То је нешто чега се сви боје, то је један од најделикатнијих момената. Могу рећи и да се ваше представништво у Русији већ опрезно односи према овоме. Они су такође у току, али тренутно ћуте и мислим да чекају да виде шта ће бити даље.

ЦАПИТАЛ: Јесу ли раније били укључени?

КУЗНЕЦОВ: Не, добили су информацију буквално прије два мјесеца. И представништво РС и амбасада БиХ знају за ово.

ЦАПИТАЛ: Да ли је званична политика Русије била укључена?

КУЗНЕЦОВ: Нису знали читаву причу, ту је било личних ситуација. Знали су за то на основу дружељубивих односа између двије државе и не више од тога. Највећи дио ове афере се одвијао у РС. Али цијела прича је почела на територији Србије. Учествовао је један од првих званичника Владе Србије. Један члан Владе. Још ћу рећи да је он муслиман.

ЦАПИТАЛ: Дошли сте на позив Србије, која Вас је затим упутила у РС?

КУЗНЕЦОВ: Да, имали смо договор, али су људи из Републике Српске касније истиснули људе из Србије како би било мање гладних људи око тањира.

(ЦАПИТАЛ)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

зетови

28.10.2020 12:01

која је то лова, јесу се момци намлатили од продаје зељеза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 12:24

Овај не мозе ниста даље да казе јер мора мало исконструисати прицу и да му то неко фино плати ?. То је фабрика која је пропадала од Дејтона и за коју се знало да са застарјелом технолигијом не мозе парирати западним фирмама. С ве се свело на власниство и градевинско земљисте а фабрика као фабрика је давно била отписана. Мајстоеи одлазили у пензију, младих није били а инзењери пролазили на годину дана само ради приправницког стаза.

Name

ДОДИК ЦИРКУС

28.10.2020 12:59

ПОТПУНА ЛУДНИЦА.

Name

Неупуцени

28.10.2020 14:09

Нисам бас добро разумио јел 280 милијарди еура или милиона еура . .Ста је год од то двоје јел ми мозете дати контакт ових људи с њима треба бити близак кад имају толику лову. Свака им цаст, треба их у политику гурнути бар имају новац да несто покрену.

Name

Миро Клепић

28.10.2020 14:24

Страни инвеститори пролазе само Миро Клепиц увијек исти ,тај се намлатио на муци радника и инвеститора намлатио бар 30 милиона евра.

Name

Баја И теги

28.10.2020 14:33

Криви су литванци требали су дати ин нама несто а однели све

Name

Борац

28.10.2020 15:26

Људи моји ови су гори и од мафије. Зато нам је омладина,расељена,опљацкана,задузена. Зато су мале пензије и борацки додаци. Све покрали и опет им мало.

Name

Ре

28.10.2020 15:49

“Донијели милионе марака кеша.” У којој држави се кеш уноси преко границе? Прање пара?

Name

Бозе драги

28.10.2020 16:11

Па људи моји за кога се намеце да ми гласамо.па насим гласом ми подрзавамо највеце мафијасе ове дрзаве.Незнам само засто због појединаца да нас мрзи цијека Русија .па сјутра данам затреба каква помоц па неце нам арапи поници..Оцигледно се види замрсени рацуни Руси нам недају висе ни помоци нити какав кредит ..губимо образ на све стране..само напред мафијо..

Name

Директ

28.10.2020 17:58

Ре, ако је пропала, како то да се неколико стотина милиона КМ успјело извући из пропале фабрике? :)))

Name

Име

28.10.2020 12:03

Које су то паре брате мили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 12:20

Паре јесу велике, али гдје су милијарде? Зато поново требамо им дати глас. Знају красти и требамо да их наградимо. Глупи народе погни главу и србуј!

Name

Пикси

28.10.2020 13:28

А шта је продано да би имали зараду од 280 милиона €? Коју вриједност су имали да толико приходују?

Name

Луле

28.10.2020 13:33

Ре, не паметуј. Кога то ти покушаваш да одбраниш? Ту се ради о фабрици која је функционисала. Технологија се усавршава кроз процес рада. Ко је дозволио да су изгуби континуитет усавршавања, како производње, тако и стручног особља. Треба се потсјетити, да су људи на протестима тражили само да им се измирују зараде и омогући да раде. Никад није било проблема ни са производњом, нити са пласманом производа. Слажем се са тобом у чињеници шта је био крајњи циљ људи који су се у Лукавици испред зграде сликали и обећавали бајке протестантима. Прво су узели и опрали паре руских олигарха, а онда дали дјеци да опустоше све до чега су дошли.

Name

мост

28.10.2020 15:11

ста има везе то је ратни плијен

Name

Рембрант

28.10.2020 12:14

Иии ста сад?да сад видимо борацку организацију сарајевско романијске регије.оцемо ли и даље само блејати и гледати бурлета,оног слона мајкицку и остале како узивају у административном центру рс у истоцном сарајеву и то окрузени полицијом.око њих ницу нове зграде које прави праунук устаског сатника пеје ,кесеровиц ,косарац и остала црвена банда.нема цекања побјеци це са покраденим милијардама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 14:07

Багра којој је пар сарајеских полтрона омогућила да се овако понашају.... Гдје су ти јаки сарајески Срби!!? Па нису вам ваљда клошарци хероји?

Name

Гериллан

28.10.2020 12:19

Све ће то, мила моја, прекрити сњегови рузмарин и шаш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

28.10.2020 12:23

Зато ћерке од Жељка Ковачевића шопингују по Будимпешти и возају ауди а 8 од 230 000 км чијим парама се ките покраденим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста је

28.10.2020 13:50

Какве су оне глупаце само да вам је знати....

Name

Ре

28.10.2020 14:08

Али зато воле живот.... Yеах!

Name

Стеван

28.10.2020 15:22

Београд је близу Будимпеште што да не иду? а немојте зезати, људи троше од регуларно зарадјених пара преко бизниса у Београду...

Name

Свиње

28.10.2020 20:46

Биједно је то, да имају памети неби се тако понасале.

Name

СНСД Славица Матијаш

28.10.2020 12:37

Миле немој да се сикараш све ћемо затаскати као и до сада што смо затаскавали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудница

28.10.2020 12:41

Па зар је могуће да сваку аферу тужилаштво прикрива

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.10.2020 12:42

Замислите власт која пљацка своју дрзаву и свој народ заузврат трази да је постујемо.Ма сит сам и ове дрзаве и власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Тито

28.10.2020 13:16

е мој глупи народе. Јос један доказ да је позадина рата, само пљацка. То није дрзавна, вец друствена имовина коју смо стварали ми и наси родитељи. Утјерали су нам страх и мрзњу а себи прикупили огромно богатство! А ми се јос увјек мрзимо и цутимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАМЕН

28.10.2020 13:39

Ови како су ДОСЛИ на власт друго ниста не знају него да пљацкају НАРОД и ДРЗАВУ БАГРА16

Name

ре

28.10.2020 21:08

Само ме занима.! Дали људи или нељуди,уопсте размисљају својом главом?? Све је то кратког вијека. А тренутно стање у цијелом свијету је као уци врсидбе. Нигдје се неце моци сакрити,као некад...!! Ниста им од тога неце требати...!! Свицемо бити наградјени,по заслузи...!Добрим,цасним и постеним људима,зелим све најбоље у зивоту.

Name

Страниx00

28.10.2020 13:26

Ауу овде има посла и за ФБИ ...докле и ста се цека народе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.10.2020 13:35

Једино ми промјена власти на градском и државном нивоу скупа са хапшењем и дугогодишњим затвором за многе политичаре може вратити вјеру у боље сутра. Наравно и одузимање илегално стечене имовине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

28.10.2020 13:37

Машате одмах у наслову. Нису подијелили "људи", могли сте им наћи друго име да не вријеђате људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

28.10.2020 13:42

Битно да је лова остала код наших људи (наших Срба "патриота").

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

28.10.2020 14:13

Огријесили се од раднике и њихову дјецу. Бог им судио. Ста Додиковци на ово казу. Бране ли Додика и Зељку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клосарство

28.10.2020 14:14

Реце Зељка на скупу у Братунцу ,,ми смо масина која меље,, . Да самљели милионе а људи јадни јој аплаудирају. Еее људи стидите се себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.10.2020 14:18

А радницима, мауна, бурлина празна обећања, само ви гласајте за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гагy

28.10.2020 16:51

Као бивши запосленика знам да су од ове фирме новац отимали сви (све странке, ФК Славија итд). Фирма јје од почетка била мјесто социјалне помоћи у виду запошљавања превеликог броја радника (администрација, носачи папира...) . У материјалу су били милиони марака. Нпр почетком 2000-тих нестало је 3 тоне алуминијума а оправдање је "неко пренио преко ограде". Менаџмент никада није могао да води ни "нацртане овце" а не фирму. Изграђена је зграда у времену када радници нису имали плате и велики дио њих био на чекању. Пру питајте вјечног вођу синдикални ста Белензаду шта он зна. Не будите наивни до 2013-те је велики дио опљачкан а кључна прича лежи у власништву РАОП-а над огромном површином земље, знатним бројем квалитетних машина изузетне вриједности итд. Да је тужилаштвима икада жељело да ово ријеши то је лако могло почетком 2000-тих. До 2013-те РАОП је био тамна сјена а прича око покретања у Лукавици се прича дјеци за лаку ноћ. Али народ воли да га понижавају и увојак непогрешиво изабере најгоре од нас. Чувајте здравље народе ово зло око над ионако никада неће проћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.10.2020 17:37

Ако на власт икада дођу нормални људи,мислим да ће затећи пакао гори од Хирошиме и Нагасакија заједно. Има ли ишта нормално,легално,по закону,без лоповлука,барем једна фирма или нема ни та једна?

ОДГОВОРИТЕ