Пада цијена имовине семберског гиганта

Скупштина повјерилаца некадашњег семберског гиганта у уторак ће донијети одлуку о цијени по којој ће на другој лицитацији бити понуђена имовина “Житопромета” у стечају након што је прва продаја непокретности тог предузећа пропала, јер је цијена од око 9,3 милиона марака била превисока за заинтересоване инвеститоре.

Република Српска 28.10.2020 | 07:25
Пада цијена имовине семберског гиганта

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца бијељинског “Житопромета” Душан Томић нагласивши да би можда реална цијена била око пет милиона марака, али да о томе не одлучује појединац, већ Скупштина повјерилаца.

- Скупштина је заказана за 3. новембар у 11 часова. Донијећемо одлуку о термину друге лицитације. Цијена мора бити снижена. Очекивали смо да ће се бар неко јавити приликом прве продаје с обзиром на то да има заинтересованих купаца, али се то није догодило. Покушали смо продати по цијени од око 9,3 милиона КМ, која јесте тачна, али је нереална у овом времену - рекао је Томић.

Да ће се заинтересовани инвеститор што прије јавити, очекује и стечајни управник “Житопромета” Александар Вићановић који је појаснио да је на првој лицитацији, која је одржана прошле седмице, била понуђена имовина процијењене и књиговодствене вриједности око 9,3 милиона марака те да, у складу са објављеним условима продаје, није могла бити продата испод те цијене.

- Жао нам је што та лицитација није успјела јер је вријеме веома значајан фактор да би се имовина евентуално могла користити за дјелатност коју је стечајни дужник обављао прије отварања стечаја, с обзиром на то да је она ван употребе више од двије године - рекао је Вићановић.

Додао је да постоје инвеститори заинтересовани за куповину некретнина предузећа које се бавило откупом и прерадом житарица, који су се јављали у претходном периоду и који активно прате стечај.

- Очигледно је за њих понуђена минимална цијена на првој лицитацији била превисока, с обзиром на њихову процјену висине потребних улагања за евентуално покретање производње јер дуго година није улагано ништа или је улагано недовољно у технологију и производне погоне стечајног дужника - појаснио је Вићановић и нагласио да је на Скупштини и Одбору повјерилаца да одреде даље услове продаје.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк.

Проблеми су трајали годину дана, а отварање стечаја у децембру прошле године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, фочанске компаније “Павгорд” која је заинтересована за покретање производње у “Житопромету” и која је уплатила 600.000 КМ за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

На рочишту које је одржано у фебруару признато је 6,2 милиона КМ потраживања “Житопромета”, од чега 4,8 милиона КМ компанији “Павгорд”.

Погони

Душан Томић је рекао да сви послови стоје док стечај не буде окончан.

- Скоро смо имали неке назнаке да бисмо ипак могли почети са пријемом и складиштењем кукуруза. Радници су били позвани у погон, али како није окончан стечај, све смо морали одгодити до прољећа - рекао је Томић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хмм

28.10.2020 08:23

По овоме како је текст написан испаде да је Павгорд купио потраживања радника за доприносе од 600.000 КМ и да је на бази те уплате му признато потраживање од 4.800.000 КМ. Де мало новинари објасните да ли је Павгорд имао прије потраживања или су преварени радници? На крају ће бити да ће Павгорд купити за 600.000 радничких доприноса ову фирму... Шта ти је бизнис :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

28.10.2020 09:02

Најбоље је да га држава прода неком свом,,играчу"за тих 5 милиона км,који ће у ту фирму уложити 10 милиона,оставити раднике и обећати сличне глупости,а да држава после те игранке поново то купи за 15 милиона. Људи узму и подијелепаре а радници обећања. Свима добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифашиста

28.10.2020 09:20

Ако будете тако организовани као до сад(са Мицом трећином на целу) још му сад и “бурле-ронхил) се придружи ...Тешко нама са њима НЕК’ НАМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЋИ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

28.10.2020 12:12

Све це то пропасти као и сецерана, распродати у старо зељезо и покупити ко ста мозе и то је то!

ОДГОВОРИТЕ