Ванредним стањем се пандемија зауставља

- Ја не сазивам Кризни штаб, ми се барем из медицинског дијела, слушамо, дописујемо. Једноставно, ово што се дешава није неочекивано. Озбиљан скок, главни догађај је овде у Београду, 590 заражених, док остали постепено расту – рекао је др Кон током гостовања на РТС.

Србија 27.10.2020 | 19:09
Ванредним стањем се пандемија зауставља

Како је рекао да је за очекивати је да у Београду може доћи до даљег погоршања ситуације будући да овдје има скоро два милиона становника.

– Ово што се дешава у Београду раније се није дешавало. Имамо повећан број у ковид амбулантама, повећан број оних којима се узимају брисеви – поручио је др Предраг Кон током гостовања у Београдској хроници, преноси Блиц.

– Имате медицински дио Кризног штаба, дио који чине министри, секретари, градоначелници. Коначна одлука се доноси на крају са закључцима. Закључак доноси Влада, а ми дајемо препоруке. Прије тога се, дакле, донесе одлука – објаснио је др Кон.

Он је нагласио да се највећи број људи заразио на забавама које су тајно организоване.

– Ми смо све вријеме гледали да су инспекцијске службе радиле, а истовремено су се људи сакривали и и даље организовали скривени те забаве. Људи мисле да ми причамо о забавама тек тако. У школама, примјера ради, нема преноса. А када питате гдје се ко заразио? Онда дођете до података, иако највећи број не зна, они помињу забаве и прославе на којима су били. Нису то само сплавови, то су и приватна славља – рекао је Кон.

Да би се нешто спровело, нагласио је, потребна је промјена правног оквира.

– Правници говоре да одређене мјере могу да се спроведу само у ванредном стању. Нисам у стању да помогнем, јер то није моја професија. Све може да се спроведе, али траје. Зато сам и ставио објаву на Фејсбуку да “нема времена за увјеравање” – рекао је Кон.

На питање која је бројка потребна да би се увеле строже мјере, Кон је рекао да он јесте за увођење строжих мјера, али да “морамо да сачекамо да се направи правни оквир”.

– Ако вам неко ко је одговоран за неку област каже да не може, онда морате то да прихватите. С друге стране, ту је и економија. Маска, или како је зовем баријера вирусу, штити све нас. Ако их скидамо само када пијемо и једемо, а носимо их свуда, то је права мјера – рекао је епидемиолог и апеловао на грађане да не улазе у јавни превоз или било који затворени простор без маске.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

27.10.2020 18:37

Није јасно, чему су служиле досадашње мјере? Тврдили су да је маска и дистанца потребне и довољне мхете да се заустави тзв.епидемија. Испоставило се да то није тачно и да су слагали. Зашто да им онда вјерујемо да ће и друге мјере,попут, ванредног стања зауставити тзв.пандемију??? А шта ако и то не буде довољно, шта ће те онда???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маскс и

27.10.2020 21:30

Дистанца само, наравно да није довољно. Не ици на свадбе, славе, утакмице, кафане, не ици знаци дрзао си дистанцу и то велику. Уз додје јос и скептика.

Name

Ха ха

27.10.2020 20:00

јад исте ви и васа корона увалице вас у дугове европске земље то ниста не користе све нормално ради јака економија нико ниста непостује само ове вамо да увале јос у веци дуг

ОДГОВОРИТЕ