Њемачка на корак до потпуног карантина

У Европи расте број земаља које уводе потпуне и дјелимичне карантине, а стручњаци упозоравају да слиједе критични дани.

Свијет 27.10.2020 | 17:54
Њемачка на корак до потпуног карантина

Попут других европских земаља, и Њемачка је на рубу губитка контроле над ширењем вируса.

– Стојимо пред врло, врло тешким мјесецима. Немам добар осјећај у вези садашње ситуације, овако неће моћи ићи даље – упозорила је њемачка канцеларка Ангела Меркел страначке колеге у недјељу увече, пренио је Билд.

У ваздуху виси одлука о закључавању. У уторак ујутро објављен је податак о 11.409 нових случајева корона вируса, док су преминуле 42 особе. У суботу је било рекордних 14.714 заражених. Слично је у Француској, Италији, Холандији, Чешкој, Аустрији, Словенији, Белгији, Шпанији: у десет дана број заражених се удвостручио, цифре су рекордне, најављује се пооштрење мјера и тамо гдје је већ на снази “локдаун”.

У десет дана удвостручен је број пацијената на интензивној њези, нешто се хитно мора подузети како би се избјегао други строги “локдаун”, упозорио је СПД-ов Карл Лаутербах, бивши епидемиолог. И баварски премијер Маркус Зедер поручује да је ова недјеља одлучујућа.

– Имамо јасне циљеве: сачувати економију даљњих штета, школе и вртиће држати што је могуће дуже отворенима.

Срушен нови рекорд

Канцеларка Меркел је у суботу, у редовном недјељном видеообраћању, позвала грађане да не излазе из кућа и да дружења сведу на минимум. У суботу је полиција интензивно растјеривала омладину с улица, али бројке расту.

– Разлика у односу на први талас је у томе што сад нема драматичних слика из Италије, оне су утицале на виши ниво дисциплине и код нас – каже Лаутербах.

У Француској је у недјељу срушен нови рекорд, са 52.010 новозаражених у 24 сата. Имају 17 посто позитивних тестова, а почетком септембра их је било 4,5 посто.

– Претпостављамо да идемо у правцу цифре од 100.000 новозаражених дневно – упозорио је савјетник француске владе Жан Франсоа Делфреси.

Класични локдаун имају Белгија, Ирска, Велс, ванредно стање је међу осталим у Шпанији и Француској.

 Аустријски канцелар Себастијан Курц најавио је да није искључен други карантин: одлучујуће ће бити стање у болницама.

Земља с највише заражених по становнику је Чешка. Премијер Андреј Бабиш најавио је продужење ванредног стања. Већ су затворене школе и већина трговина, али многи Чеси не придржавају се мјера.

Словенија је објавила да од уторка грађани не смеју да напуштају мјесто становања осим у нужди. Раније нису смјели напуштати ширу регију, уз полицијски сат од 21 до 6 сати ујутро. Од викенда су затворени хотели и све трговине осим прехрамбених.

Дјелотворност локдауна показала се у Израелу. Тамо се поступно дјеца враћају у школе након што је у четири недјеље број новозаражених с више од 9.000 30. септембра пао испод 2.000. Бројка и даље пада, у суботу су забиљежили 692 заражена, пише Јутарњи лист.

(Јутарњилист)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Игипоп

27.10.2020 17:01

Поздрвите струцњаке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Дајиц

27.10.2020 18:01

Хвала

Name

Боко

27.10.2020 17:22

А гдје сте овдје струцњаци за Цовид сто трабуњате да је Додик измислио болест да би вам затворио једину смисао у зивоту-кладионицу? Како то да Свабе у цију зе уређеност кунете и како је све овде крс, а тамо супер, иду на строже мјере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.10.2020 05:58

Схватиш ли шта је у питању? Или вјерујеш да је вирус? Погледај шта Шпанија ради? А онда се баци и реци да је вирус. Следећег октобра ћеш бити гладан.

Name

Мариц

27.10.2020 18:44

Сатанизам и ренесанса то је доба зла у ком зивимо а Сатанистицке Слуге попут Мерцел,Мацрон,Курц ударају заврсни ударац над човјеком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текс

28.10.2020 03:52

Па у њемацкој сколе раде. И радит це. Зивим у њемацкој, радим нормално. Радио сам цијело вријеме док је ово све трајало, било је само дрзање дистанце и маске. Маске се носе у продавницама, и тако то. А дистанцу нико не дрзи. Народ у сустини ради и зиви нормално. Короне има једино на радију и тв-у и то само у вијестима. Вани је све у главном ок.

Name

Ха ха

27.10.2020 20:02

коме лазете па радимо ми у њемацкој све нормално јака економија јака дрзава њој не треба помоц да објављује обољеле као ове мале дрзавице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кека

28.10.2020 06:45

Није тако зивим овде и то пола није истина ?

Name

Миркан

28.10.2020 08:11

Код нас све обратно у односу на ове земље. Вјероватно смо зато и ,,успјешни" у односу на њих?

ОДГОВОРИТЕ