Кузнецов тврди да му је Тегелтијин зет пријетио „уклањањем“, Кесеровић негира

Директор фирме „Електроинжењеринг“ Бањалука Милан Кесеровић, који је заједно са руским инвеститорима купио предузеће ,,Енергоинвест – Расклопна опрема” (Е-РАОП) из Источног Сарајева, пријетио ми је да ће ме уклонити безбједносне службе, тврди руски држављанин Дмитри Кузнецов. Кесеровић одговара да то није тачно, а тврдње Кузнецова оцјењује „небулозним“.

Република Српска 27.10.2020 | 14:37
Кузнецов тврди да му је Тегелтијин зет пријетио „уклањањем“, Кесеровић негира

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ ступио је у контакт с Кузнецовим у Русији и он је пристао да ексклузивно исприча шта се све дешавало када је њему и другим руским инвеститорима, Валерију Арапову и Сергеју Арешкину, продат Е-РАОП 2013. године. Јуче смо објавили дио интервјууа у којем Кузнецов тврди да су Руси приликом договарања куповине фабрике Е-РАОП донијели милионе марака кеша и да је о томе отворена истрага  у Русији.

Кузнецов је из „Електроинжењеринга“ изашао 2013. године, а каже да су неки од других руских инвеститора продали прошле године компанију Кесеровићу за шест евра.

„Ради се о компанији која није била у губицима и коју је садашњи директор купио за шест евра“, истакао је Кузнецов.

Додао је да је све што се десило са фабриком РАОП, од 2013. до данас, било унапријед планирано.

„Отприлике три мјесеца прије куповине договор је постигнут у једном кафићу, за неколико столова, испред ког су били паркирани многи скупи аутомобили. Руски инвеститори су изашли из “Електроинжењеринга”, подметнули су неког лијевог инвеститора, неку жену и касније је све то заједно откупио Кесеровић. Прије него што сам изашао из компаније звао ме лично Кесеровић, имали смо жучан разговор и тада ми је речено да ће ме уклонити безбједносне службе. Арешкин ми је рекао, прије мјесец дана, овдје у Русији, тачније мојим правницима, да ако проговорим да ће људи који су са њим повезани, како у Русији, тако и у БиХ, да ће се постарати да ме уклоне. Наредног дана су одређени људи из криминалних структура звали мог правника како би питали гдје сам и поручили ми да су ту за мене“, нагласио је Кузнецов.

Додао је да је недавно имао разговор с људима из руских државних служби који су му одобрили да прича с новинарима.

„Они су ме отворено питали да ли сам спреман да, након тога што вам дам интервју, да ли сам спреман за могућност да се послије тога деси нека врста атентата на мене. Ја сам рекао да јесам, али не сумњам у рад наших безбједносних служби у том погледу и ја се надам да ћемо имати цијелу серију разговора уколико то буде омогућено. Многи људи који су код вас на власти, чак и они који су недавно побиједили на изборима, ће бити принуђени да дају оставке“, истакао је Кузнецов.

На питања која смо му упутили поводом тврдњи Кузнецова, Милан Кесеровић је преко адвоката доставио писани одговор у којем каже да су тврдње Руса неистините.

„Држављанин Русије г-дин Дмитриј Кузнецов је заиста био сувласник друштва и власник 25% удјела у друштву „Електроижењеринг“ у периоду од 21. августа 2013. године до 8. октобра 2013. године, дакле нешто више од мјесец дана када је свој удио уступио другом инвеститору из Руске Федерације. Уговор о преносу удјела је закључен пред нотаром у Москви. Од тог тренутка, значи од октобра 2013. године, менаџмент Друштва није имао апсолутно било какву комуникацију са Дмитријем Кузнецовим, нити је исти имао било каквог увида у рад и пословање Друштва. Сагласно наведеном, изражавамо искрено чуђење и изненађење на достављене тврдње које сматрамо потпуно неистинитим, небулозним и заиста не знамо са којим смислом и циљем су исте изнесене“, навео је Кесеровић.

Појаснио је да је „Електроинжењеринг“ основан у августу 2013. године.

„Због неизмирених пореских обавеза Порека управа Републике Српске је у јануару 2013. године покренула поступак извршења над непокретностима РАОП-а, пред Основним судом у Сокоцу – одјељење у Источном Сарајеву. Друштво је, у поступку извршења на непокретностима извршеника купило некретнине РАОП-а за новчани износ од 7.659.713 КМ, који је у цијелости исплаћен дана 10. октобра 2013. године. Поступак пред Судом, је као такав, законски био јаван и транспарентан, у коме су се могла пријавити сва заинтересована лица“, истакао је Кесеровић.

Портал ЦАПИТАЛ затражио је у петак и коментар из кабинета премијера РС Радована Вишковића на тврдње Кузнецова, као и одговор на питања да ли су институције Српске обавијештене о истрази која се води у Русији и да ли ће наложити да домаће институције испитају наводе Кузнецова. Одговор до објаве овог текста није стигао.

 Кузнецов је рекао да има једна ствар које се боје сви они који су умјешани у посао око предузећа Е-РАОП.

 „Постојала је конкретна ситуација којој сам присуствовао у Врњачкој Бањи и уколико дођемо до тога да буде званично испричана, то је нешто што може нанијети највећи удар и најозбиљније погодити људе и са ваше и са руске стране. То је нешто чега се сви боје, то је један од најделикатнијих момената“, истакао је Кузнецов.

Цијели интервју с Кузнецовим, у којем говори колико су људи из РС и руски инвеститори зарадили продајом имовине предузећа Е-РАОП, као и о томе како је Русима на продају нуђена једна банка из Српске, портал ЦАПИТАЛ објавиће сутра.

Подсјећамо, РАОП је продат у августу 2013. године предузећу „Електроинжењеринг“ које су основали Руси. Та фирма је дата на управљање браћи Милану и Мариу Кесеровић. Марио је био зет тадашњег министра индустрије, енергетике и рударства РС Жељка Ковачевића, а његов брат Милан је касније постао зет бившег министра финансија РС и садашњег предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) објавио је прошле године да је Тегелтија прије пет година без сагласности Владе РС продао имовину Републике Српске предузећу којим је управљао његов будући зет Милан Кесеровић.

Прошле године откривено је да је имовина Е-РАОП-а потпуно девастирана, да су зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

Радници предузећа су поднијели приједлог за отварање стечаја, али управа, на чијем је челу Кесеровић, то је спријечила. Тада је он од Руса откупио удио у предузећу за шест евра.

Институције РС су под притиском, напрасно, повукле захтјеве за блокаде рачуна. Неколико дана након тога избио је пожар у коме је уништен добар дио имовине.

(Цапитал)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Коле

27.10.2020 13:50

Не треба пуно памети да закључим ко је у праву. Ова власт једино овако ради и Рус је 100 посто у праву.... Секта је одавно изгубила компас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.10.2020 14:14

Ако је тај Рус у праву засто не трази заститу од Лаврова и Путина.Или је Русија у страху од Републике Српске и секте.

Name

Скептик

27.10.2020 14:21

Сад ће Лавров то ријешити...

Name

Ре Нострадамус

27.10.2020 16:42

Да си добро слусао цовјека као сто ниси онда би цуо ста је цовјек рекао. Тразио је заститу прије него сто је изасао са овим изјавама. Јасно И гласно је то рекао.

Name

јадо јадни

27.10.2020 16:57

Емој Кесеровицу јадо јадни па руска мафијаце да те поједе они кад су имали лову да купе све то имају и да плате цорбу за тебе

Name

витез истине

27.10.2020 13:53

Кесеровиц је познати преварант и криминалац који ради у спрези са бандитом тегелтијом. Гдје је год био директор фирма је покрадена и пропала. Одрастао је у селу није имао ниста а сада има милионско имање,ауто,возаца,станове по бања луци итд. Кад је био млад био је коцкар,клосар и све сто иде уз таквог бандита Кесеровица,ниста му бољи није ни брат Марио који је у многим криминалним водама. Давно су требали лезати на дугогодисњој робији,надам се да хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.10.2020 14:04

Један оженио кћерку Жељка Ковачевића, други Тегелтије...ха ха ха. Емотивни људи, удара их емоција на власт и паре.

Name

Андриц

27.10.2020 14:08

Слазем се апсолутно с тобом.Ја их познајем од кад су били дјеца,па они не знају две овце цувати,тако да све сто су они урадили је само маска,а иза стоји зна се ко...О каквим љигавцима се ради,показује то кога су озенили,нису тек тако бирали,слуцајно,вец су све добро извагали.Такви су били увијек.Довољно је реци цији су зетови,све је пуно јасније...

Name

Гога

27.10.2020 15:28

Све је тацно сто сте написали за та два брата олоса и сљама зива истина.Само полако све це се сазнати у паници су обојица јер овај Рус има све документовано не спавају мирно сигурно та два лопова и криминалца.

Name

Вили

27.10.2020 13:58

Мафија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо_БЛ

27.10.2020 14:04

Једино у ста не вјерујем да су ти мисеви пријетили Русима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

27.10.2020 17:35

Ни ја. Да су пријетили, сви би били отровани.

Name

Мммм

27.10.2020 14:06

Тегелтија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

27.10.2020 14:08

Нема више доласка Лаврова у Бања Луку.Ово што се састаје састаје се са трочланим предсједништвом.То што су руске безбједоносне службе одобриле Кузњецову да говори значи да на Додика и осталу лоповску братију не рачунају.Нарочито након Додиковог уласка у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2020 19:24

ОДАВНО СУ НАС РУСИ СКИНУЛИ СА ДНЕВНОГ РЕДА ЈОС МАЛО ОКОРЕЛИ ВУЦИЦ ТУ ГЛАДИ НЕКУ СИТУАЦИЈУ АЛИ МИСМО ЗАКАКИЛИ НА СВЕ БОЗИЈЕ СТРАНЕ ЈЕР ОВА НАСА БАХАТА ВЛАСТ НЕМА КОГА НИЈЕ ЗАКИНУЛА И ЗАЈЕБАЛА ,А НАЈВЕЦАСМО БИЈЕДА НА ЗЕМАЉСКОЈ КУГЛИ..

Name

Нису чиста посла

27.10.2020 19:28

Избори све ближи, а нигдје додикове слике са Путином. Нити ће је бити. Нешто није како треба, неке коцкице се овога пута нису посложиле.

Name

гавран

27.10.2020 14:11

Примице се дан када це криминалци задузивати карирана одијела.Туњице, Фоца гдје који по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.10.2020 14:26

Тек ковацевиц и тегелтијаа које су они зло урадилиии то је за дозивотнеее робијеееее!!бозе сацувак како су умрезении у хоботницууу до бјелосвјетских хостаплерааа!!!страснооо и гореее од ратаа!!ста су урадили па у историји веце пљацке народа и дрзаве није билооооо!! Аустроугарска и турска су за њих малааа мацааа!!!козааа носсстрааа!!балканска!!! Народ у рат а партијаси у пљацкууу!!фабрика предузецаа банакаа ресурсаа тендераааааа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лектор

27.10.2020 15:50

Довољно је да једном притиснес типку и појавице се слово. Не треба стално дрзати прст на екрану.

Name

ре

27.10.2020 19:27

Народ тако хоце и подрзава лопове и лазове ,народ себи кроји сиротињску капу а њих богати ,браво сиротињо увијекцес бити сиротиња и требас бити кад даље од носа не видис а уси имас а нецујес,

Name

Хе хе хе

27.10.2020 14:33

Колико постених ликова за софром све на робију поготово адвоктацице из гламоца

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

27.10.2020 15:38

А ко то има овдје из Гламоца мајке ти.?

Name

ПРАВОСЛАВЉЕЕЕЕЕ

27.10.2020 15:45

Ојхаааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гром

27.10.2020 16:37

Ко је сад тај Кесеровиц?? Питам се има ли ико ама бас ико из власти да му родјаци и кумови нису зарадили милионе??? Ужас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац..!!

27.10.2020 16:41

Ковачевић,..кућа,вила на жену у Пријечанима,стан код пијаце и још неколико по којекуде....море се имало се,вукло се,узимало.....али свему ће крај доћи,ако не Цоронка....вол баку карту,а Бог велики!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 18:28

Ааааа ТО ЈЕ ОНАЈ ГЛАВАТИ КОВАЦЕВИЦ ИМА ЛОБАЊУ КАО САТ У ЗАГРЕБУ НА ПЕРОНУ..ОПАСНА ЗВЕРКА

Name

Драган

27.10.2020 16:52

Јел могуће да ту нема главног Баје из Бакинаца!?

ОДГОВОРИТЕ