Десет пута више заражених него што бројке показују

- Вирус је већ у народу. Имамо десет пута више заражених него што бројке показују, тврди др Драган Ђокановић, педијатар, неонатолог из Источном Сарајева.

Република Српска 27.10.2020 | 12:42
Десет пута више заражених него што бројке показују

- Мислим да болнице у Приједору, Бањалуци, Бијељини итд. могу да задовоље све потребе за обољеле од ЦОВИД-19. Али, нисам сигуран да те болнице имају довољно љекарског кадра да покрију три смјене. Број здравствених радника је и прије пандемије био мањи од потребног, а сада је још мањи јер се и љекари разбољевају. Млади људи који су дошли нису адекватно припремљени - рекао је за Н1 др Драган Ђокановић. 

Он тврди да акценат не би требао бити на болничком лијечењу него на превентивном путу.

- Треба прошета по Републици Српској па да видјети како је пуно испред свих болница и домова здравља. Сад је лијепо вријеме, али шта ће бити када дођу кише и хладније вријеме, то ће само додатно закомпликовати стање пацијената - каже др Ђокановић.

Што се тиче затварања школа у Републици Српској, др Ђокановић каже да није направљена анализа стања у школама него су уведене мјере.

- Требало је тада урадити тестирање одређеног броја дјеце, видјети колико је од њих позитивно и направити једну стратегију. Они то нису урадили него су рекли само да се морају носити маске. Практично су направили алиби за себе - "имате право да се заразите на игралиштима или кафићима , али не и у школама"- рекао је др Ђокановић.

Он сматра да грађани неће поштовати мјере јер се власт понаша бахато. Људи траже истинске мјере које њихова логика може прихватити.

- Вирус је већ у народу. Имамо десет пута више заражених него што бројке показују. Тих 10 посто заражених становника ће почети да шири вирус. Ригорозне мјере не помажу, само оправдани медицински савјети. Суштина у лијечењу короне је у правовременој терапији, а не чекати да се упале плућа. То мора бити свеобухватна акција, једна цјелокупна стратегија. Треба се престати политика истурати - рекао је др Ђокановић.

Коментаришући  предизборне скупове на којим су се кршиле мјере, др Ђокановић је рекао да политичари се нуде да воде народ, а не познају основне ствари из здравства.

- Колико је политичара који су заражени и сви су они у погону? Људи морају схватити да је ово тежак тренутак, а бит ће још теже вријеме. Како ће они водити народ? Не може се тако понашати. Ако већ организују скупове морају их имплементирати у тренутку и да не иду науштрб здравља људи - рекао је др Ђокановић. 

БН

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ха ха

27.10.2020 11:59

Ти знас колико ти додик дао да тако прицас досадни сте нико вам невјерује варате лазете народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

27.10.2020 12:14

У праву је господин Дјокановиц. У Предсједниству БиХ је заразена сефица протокола. Само она је у изолацији, а сви њени контакти нормално иду на посао и раде. У питању је најмање 30 до 50 људи, плус цланови Предсједниства и сви у њиховом окрузењу јер она са свима комуницира, јер је сеф Дрзавног протокола. Нико не повлаци никакав потез. Ето видите само један примјер.

Name

Клиx

27.10.2020 12:30

А ја не вјерујем да се овако неписмени људи усуђују да пише коментаре!

Name

Ре

27.10.2020 12:34

Само за твоју информацију да др Дјокановиц није Додиков цовјек. Он никад не пада под уцјене и није каријериста. Увијек има свој став. У вријеме кад је био министар поднио је сам оставку јер није хтио бити марионета. Толико о њему.

Name

Реално

27.10.2020 13:50

Овај га доктор превише серуцка.

Name

Нострадамус

27.10.2020 14:29

Па онда објавите тацан број када знате.То је грипа као и све друге мозда и блаза него предходне.

Name

Одговор педијатру

27.10.2020 15:54

Немојте тестирати, и ником ништа! Проблем је у лажним тестовима! И у респираторна такође, кад се дође до њих- мало ко се жив са њих извукао! А ти се, докторе, држи своје специјалности, ниси ти вирусолог!

Name

ајд не сери,

27.10.2020 22:46

Пласис народ без везе.

Name

Д

27.10.2020 12:07

Све ја вас подржавам. Само нисте узели у обзир ниску здравствену културу нашег народа, инат и неповерење у струку и власт. Ми смо имали нешто времена да едукујемо народ мерама превенције. Наравно као и увијек власт то није урадила. Наша и власт и опозиција је ове јесени акценат ставила на предизборну кампању умјесто на здравље становништва. Здравље се помиње само декларативно. Људи који доносе препоруке се истих не придржавају. И на крају се струка компромитује са политиком. Зато, колеге и народе чувајте своје здравље и будите друштвено одговорни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Д

27.10.2020 12:45

ТРЕБАЛИ СТЕ НАПИСАТИ ,,НИСКУ ЗДРАСТВЕНУ КУЛТУРУ НАСЕ ВЛАСТИ,,. КАКО ЈЕДАН ПОЛУПИСМЕН ЦОВЈЕК ДА СЕ ПОНАСА КАД ВИДИ НА ТВ КАКО ДЕРНЕЦЕ ОНИ КОЈИ ДОНОСЕ МЈЕРЕ.

Name

Д

27.10.2020 12:55

Нажалост и власт нам је полуписмена.

Name

Илија

27.10.2020 13:43

Хвала докторе за коментар

Name

Скептик

27.10.2020 12:09

Значи, на сцени је очигледно ширење панике са изношењем оваквих црних прогноза. Међутим, од почетка влада невјероватан и до сада невиђен парадокс, да се свако оптужи за ширење панике ако покуша да смири ситуацију доказујући да ово ништа није страшно а с друге стране, НИЈЕ ширење панике када неко тврди да нам стиже најцрњи сценаријо и да ће нас дневно на стотине умирати???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

27.10.2020 12:43

Скептик као и увијек у праву си,али це сад навалити ови полуписмени ботови глупаци

Name

Ре свима

27.10.2020 16:08

Неће умирати стотине од мистериозне болести, али се бојим да ће неки умријети од глади, пошто видим да људи остају без посла, а самим тим и без пара; па вас питам шта ћемо ми јести, чим ћемо се прехранити, чим ћемо плаћати рачуне, како се гријати...

Name

ТАЦНО

27.10.2020 12:18

НЕ ДА ИМА 10 ПУТА ВИСЕ ЗАРАЗЕНИХ ВЕЦ ЈЕ СВАКИ 5ТИ СТАНОВНИК ЗАРАЗЕН. ДИКТОРЕ ОДЛИЦНО СТЕ СВЕ ТО ИЗЈАВИЛИ. ОТПРИЛИКЕ СВЕ ЈЕ ТАКО. КАКВЕ РИГОРОЗНЕ МЈЕРЕ? ТО САМО ПОЛИТИЦАРИ ОПРАВДАВАЈУ СЕБЕ ПРЕД БЕЛОСВЕТСКИМ МОЦНИЦИМА. ТРЕБА УВОДИТИ ЛОГИЦНЕ МЈЕРЕ КОЈЕ НАРОД СМАТРА ПРИХВАТЉИВИМ. ОВО СТО СЕ САД РАДИ, ПЛИТИЦАРИ ПОСТАЛИ СПЕЦИЈАЛИСТЕ ЗА СВЕ БОЛЕСТИ, ОВО НАРОД НЕ ПРИХВАТА И НЕЦЕ СЕ ПРИДРЗАВАТ МЈЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

27.10.2020 12:33

Доктор Драган је све у праву! Поматан и стручан човјек кога треба послушати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудролог

27.10.2020 12:35

Открио топлу воду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Ратковић

27.10.2020 13:17

Војник је да чува земљу, Полицајац да заводи ред, Ватрогасац да гаси пожар, Дотор да лијечи. У чему је проблем. Нај боље је када они сви долазе на посао а немају шта да раде. На жалост сада је тако и изволите господо на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како немамо

27.10.2020 13:46

Па Владо Дзајиц прима ко ниједан до сада , има најгоре нацелнике у историји укц бл који су вецином побјегли из болнице, тобозе у самоиолацију као били у додиру с короном , негдје, некада препустили специјализантима и сестрама да се сами боре њега и Стевандица никад нема у болници, како казе секретарца укбц бл - људи су у кампањи, последња им била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

27.10.2020 14:54

ТАКО ЈЕ ДОКТОРИ СУ ПРЕГАЗИЛИ ХИПОКРАТОВУ ЗАКЛЕТВУ САМО ШТО НЕУЗМУ ПЕРИСКОП ДА ПРЕГЛЕДАЈУ ПАЦИЈЕНТЕ КО ИМА ТЕМПЕРАТУРУ ДОКТОРИ НЕ ПРИЛАЗЕ ЉУДИ УМИРУ ОД УПАЛЕ ПЛУЋА КОЈА НИЈЕ ИМАЛА ВЕЗЕ СА КОРОНОМ . ЧАСТ ИЗУЗЕТЦИМА И ХРАБРИМ ДОКТОРИМА АЛИ СУ У МАЊИНИ . ОБИЧНЕ ГРОТЊАКЕ НЕЋЕ НИ ДА ПРИМЕ У БОЛНИЦУ ШАЉУ ИХ КУЋИ КАО ДА ЧУВАЈУ МЈЕСТО ЗА НЕДАЈ БОЖЕ АКО БИ НЕКО ОД ЕЛИТЕ ОБОЛЕО.

Name

Спрдња

27.10.2020 15:06

Чуј како ће политичари да воде народ? Воде нас али у пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.10.2020 18:01

Прехлада никад опаснија.

ОДГОВОРИТЕ