БиХ Енергетска заједница уводи нове санкције?

Босни и Херцеговини пријете нове санкције Енергетске заједнице Европске уније, потврдила је портпаролка Енергетске заједнице Барбора Појнер.

Босна и Херцеговина 26.10.2020 | 19:41
БиХ Енергетска заједница уводи нове санкције?

Појаснила је да ће се 6. новембра одржати саслушање пред Савјетодавним одбором Енергетске заједнице, а на које су позвани представници БиХ.

Наиме, Енергетска заједница са сједиштем у Бечу покренула је поступак против БиХ због, како је навела, издате државне гаранције која је одобрена у корист Кинеске извозно-увозне банке за кредит ЈП "Електропривреда БиХ" за пројекат изградње Блока 7 Термоелектране Тузла.

Појнерова је појаснила да према правилима Енергетске заједнице овај спор може резултирати суспензијом одређених права БиХ која произлазе из примјене Уговора о оснивању Енергетске заједнице.

"Одлуком се може ограничити право гласа које има БиХ, па све до искључење са састанака или механизама предвиђених Уговором", истакла је Појнерова.

Додала је да је саслушање Савјетодавног одбора нормалан корак у поступку рјешавања спорова Енергетске заједнице.

"Прије него што Министарско веће донесе одлуку о неком случају, Савјетодавни одбор тражи мишљење о образложеном захтјеву Секретаријата. Прије него што да мишљење, Савјетодавни одбор спроводи јавну расправу. Овај случај је под чланом 91, што значи да након што Вијеће министара донесе одлуку, странци се обично даје рок до којег се мора отклонити утврђено кршење одредби Енергетске заједнице", истакла је Појнерова. Она каже да у случају да странка не отклони утврђено кршење правила које је утврдило Министарско веће, биће затражено поступање према члану 92. Уговора о оснивању Енергетске заједнице ЕУ.

Иначе, "Електропривреда БиХ" расписала је тендер за набавку услуга правног заступања пред Енергетском заједницом. Процијењена вриједност набавке је 400.000 КМ без ПДВ-а. Уговор ће се, како се наводи у тендерској документацији, закључити до окончања поступка заступања пред Енергетском заједницом или до истека уговорених средстава. Позив је за заинтересоване понуђаче отворен до 2. новембра ове године.

Вијеће за државну помоћ БиХ одобрило је државну помоћ кориснику ЈП "Електропривреда БиХ" у облику гаранције за кредитно задужење у износу од 614 милиона евра у сврху изградње Блока 7 ТЕ Тузла. За Енергетску заједницу ово не представља државну помоћ и одступа од правила Енергетске заједнице о конкуренцији те представља кршење одредаба Уговора о успостави Енергетске заједнице. 

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дермато

26.10.2020 18:56

па донекле су управу, јасно постоји цлан и о сонивање енергетске заједнице, стандардовати се мора по правилима енергетске заједнцие Еуропске Уније,по правилима и критеријима,ма гаранције су јасне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амира

26.10.2020 23:15

Блок 7 вазан пројекат за БИХ у питању су скоро 50 000 радни мијеста сто директно рудара 15 000 20 000 сто индиректно 30 000 радних мјеста која се наслањају на руднике и послове са рудницима превозници зељезнице нафтни сектор хтз опрема та добра европа нек гаси своје електане за цисци зрак и нек рециклира голфове 4 5 6 а не на балкан да их извозе а сто би то радили кад би у њемацкој остало 200 000 људи без посла који раде у фабрикама резервни дјелова за те голфове и остало смеце сто на продају најбоље би било и струју у 21 вијеку куповат од еу