Руси људима из врха власти Српске дали милионе евра мита!

„Тренутно сам јако опасан човјек за Републику Српску и за руске инвеститоре јер имам много информација. Пријете ми убиством, јер знам имена, датуме, шта се продавало, коме се продавало, документе, фото, видео, аудио доказе, преписку, чак и документе који нису смјели да буду у мојим рукама“.

Република Српска 26.10.2020 | 12:44
Руси људима из врха власти Српске дали милионе евра мита!

Дмитри Кузнецов један је од руских инвеститора који су у посљедњих десет година дошли са новцем у Републику Српску. Њихова улагања се реализују на основу договора постигнутих на састанцима, иза затворених врата, са представницима власти. Медији су о томе извјештавали, али само на основу претпоставки, јер су обје стране, свих ових година врло добро чувале детаље договора. Кузнецов је први руски инвеститор који је пристао да за један медиј отворено говори о томе. Он је за портал ЦАПИТАЛ.ба открио како се инвестиције договарају, те колико су морали дати милиона да подмите домаће званичнике.

Кузнецов, који је са партнерима 2013. године купио предузеће ,,Енергоинвест – Расклопна опрема” (Е-РАОП) из Источног Сарајева, тврди да су представници Републике Српске добили мито од неколико милиона марака да би Руси ушли у куповину РАОП-а, да је распродаја имовине предузећа била унапријед испланирана, те да је о свему покренута истрага у Русији.

Портал ЦАПИТАЛ ступио је у контакт с Кузнецовим у Русији и он је пристао да ексклузивно исприча шта се све дешавало када је њему и другим руским инвеститорима, Валерију Арапову и Сергеју Арешкину, продат Е-РАОП 2013. године.

„Власт Републике Српске је обећала да ће помоћи да се оствари куповина, то је све било испуњено. Са своје стране, као инвеститор, хтјели смо да остваримо наравно одређену добит. Међутим, ради се о томе да дио посла који се тиче јавне добробити није испуњен, да људи који су чекали плате, нису добили плате, да пројекти који су требали бити урађени, нису урађени“, рекао је Кузнецов.

Додао је да је „први дио обећања био испуњен у одређеним приватним аранжманима, у смислу да су неки људи, који су учествовали у томе, имали материјалну корист“.

На питање који су то људи, Кузнецов је одговорио да не може у овој фази да даје имена, додајући да се у Русији води истрага и да се он лично налази под заштитом руских безбједоносних служби.

„На самом почетку посла у вашу земљу је у кешу довезено више милиона евра, безбједносне службе то испитују и такође имам документе и потврде за то. Ја ништа нећу рећи ни током истраге, ни у званичној изјави, за шта немам конкретне материјалне доказе који се не могу оборити. Милиони су дошли из Русије и да није било тога, посла не би било. У случају да будем имао подршку безбједносних служби из Републике Српске и БиХ, могу да наведем и имена, презимена, датуме, шта се продавало, коме се продавало, документе, фото, видео, аудио доказе, преписку, чак и документе који нису смјели да буду у мојим рукама“

У изјави за ЦАПИТАЛ Кузецов каже да је из „Електроинжењеринга“ изашао исте године када је и ушао, 2013. године.

„Изашао сам зато што нисам био сагласан са политиком каква се водила, зато што је то било против људи. Мој циљ је био да фабрика ради, али то није био циљ ваших људи који су били за то задужени. Када сам долазио да купим фабрику читава шема инвестиције је већ била разрађена, само се то није знало“, истакао је Кузнецов.

Додао је да је желио да фабрика ради, међутим, било је других људи који су имали друге планове.

ПРИЈЕТЊЕ СМРЋУ ЗБОГ ИНТЕРВЈУА:

„Тренутно сам ја јако опасан човјек за Републику Српску и за руске инвеститоре јер имам много информација. Када су моји правници рекли Арешкину да ја могу одређене информације дати медијима у скорије вријеме, поручено ми је да не требам то радити зато што ме могу уклонити и управо зато сам тражио подршку безбједносних служби Русије да би причао с вама. Тражили сте презимена, за сада то нећу наводити, али могу вам рећи да се ради о самом врху елите БиХ и Републике Српске“, рекао је Кузнецов.

Кузнецов је у опширном интервјуу за портал ЦАПИТАЛ говорио о износима које су зарадили они који су пљачкали Е-РАОП, о дијељењу тог новца са Русима, о пријетњама које је добијао из Републике Српске, али и од Руса ако проговори, о могућем атентату на њега, о томе како је Русима власт РС нудила банке на продају, о умјешаности министра из Владе Србије…, о чему ћемо наставак објавити сутра, а ускоро и цијели интервју.

ПОДСЈЕЋАМО:

РАОП је продат у августу 2013. године предузећу „Електроинжењеринг“ које су основали Руси. 

Та фирма је дата на управљање браћи Милану и Мариу Кесеровић. Марио је био зет тадашњег министра индустрије, енергетике и рударства РС Жељка Ковачевића, а његов брат Милан је касније постао зет бившег министра финансија РС и садашњег предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије.

Прошле године откривено је да је имовина Е-РАОП-а потпуно девастирана

У овој фирми су зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

Радници предузећа су поднијели приједлог за отварање стечаја, али управа, на чијем је челу Кесеровић, то је спријечила. Тада је он од Руса откупио удио у предузећу за шест евра.

Институције РС су под притиском, напрасно, повукле захтјеве за блокаде рачуна.

Неколико дана након тога избио је пожар у коме је уништен добар дио имовине.

(Цапитал)

 

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Бојан

26.10.2020 12:00

Има ли одговорних???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

26.10.2020 14:25

Зар да тразимо дали је неко одговоран, а а русима трговали? Ев ја добровољно дајем право влади РС-а да јос висе нам улозе новца Русија , а и Србија.. Нек они су нам права браца, а и лако се сњима договоримо... Ми боље Не заслузујемо

Name

7

26.10.2020 15:05

Тегелтија ,зет,Ковацевиц,зет,питајте их ста би са фирмом Н8кола Тесла ту је зет био изврсни директор,гдје су оаре ,кредити,када бих знали како су харцили лопови

Name

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ

26.10.2020 15:43

СТА ЦЕМО ЦУТИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ

Name

Пичвајз

26.10.2020 17:24

Желимире, Желимире... заигра аман Мечка и пред твојим вратима. А лијепо дам ти говорио да ће те Поткивање скупо коштати..

Name

Баја тега И биса

26.10.2020 17:41

Битно је да смо ми невини

Name

Борац

26.10.2020 20:46

Рудоња! Где су паре?

Name

Драгољуб Лукавица

26.10.2020 21:33

Има ли још оних који вјерују да СНСД жели добро Републици Српској и Источном Сарајеву?

Name

ја није

26.10.2020 12:04

опа бато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

26.10.2020 16:43

То су они Руси што су донијели килу злата Додику па ником ништаувјек пред изборе неки руси

Name

Акде

26.10.2020 12:04

и сад се ти сјетио,бас некако пред изборе..фин некакав цовјек зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 13:36

Наравно, пред изборе. Народ треба подсјетити какви криминалци управљају дрзавом.

Name

Ре

26.10.2020 17:09

Боље икад,него никада. А знамо сви који нас лопови воде.

Name

Гојко

26.10.2020 17:14

РУСКА МАФИЈА ЈЕ ГАДНА ТЕСКО ОНОМ КО СЕ СА ЊИМА УХВАТИ У КОЛО АЛИ ИМА ХРАБРИ БУДАЛА МИСЛЕ ОПЕТЦЕ НАРОД ДА СПАСАВА ПОЈЕДИНЦЕ КОЈИЦЕ ДЕБЕЛО ДА ПЛАТЕ РАЦУНЕ..

Name

РЕ

26.10.2020 18:41

И треба да се говори о томе пред изборе.Народ има кратко памцење и да је раније објављено до избора би било све заборављено.

Name

Наравно

26.10.2020 12:05

Аутократи то рјесавају тровањем и убиствима своје криминалне радње, типицно за криминалце, криминалне резиме, послије пропагандом тврде боље нису ни заслузили. Ал ста цес, кад "воле" свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

26.10.2020 12:07

Мајко мила шта се ради, и никоме ништа. Зар је могуће да Срби мрзе сопствену Републику Српску и да су спремни да је униште само да би тренутно били богати. Никад праве власти, никад праве истраге и затвора, никад ништа. Оа је ли то могуће? Шта је с нама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

26.10.2020 13:09

Родјо.....питам те које бијо на власти одмах после рата?Док су борци гинули на линијама данашње галамџије радиле свој посао, и данас су ,,гола сиротиња"

Name

Ре круско

26.10.2020 13:37

Онда је у реду да и ови краду јер су крали они прије њих? Е мозга.

Name

Директ

26.10.2020 14:44

Крушко, послије рата кренула је приватизација у Додиково вријеме када је дошао на власт, на тенковима НАТО алијансе. Послије тога многе фабрике су данас споменици једног времена, нарочито фабрике по Бања Луци.

Name

БЛ

26.10.2020 14:45

Родјо, Република Српска је колатерална стета, они мрзе БИХ, и ако унистењем Српске могу довест БИХ до пада, па да Србија 'прискоци' да спаси народ онда це то урадит. Народ им није битан. А ако се могу у том процесу јос обогатит, онда је то Wин-Wин за њих.

Name

ВладимирБЛ

26.10.2020 12:09

Па де објави. Ови се јаве свуда пред изборе са вачним инфомрацијама које ће објавити можда послије избора. Дај одма да видимо шта имаш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.10.2020 13:06

Ста це ти објављивати само луди незнају ста се ради.

Name

Ре борац

26.10.2020 18:45

Пуно је ових лудих,односно сто се праве луди иако је и без објављивања одавно све јасно и оцигледно.

Name

Марица сета на Ивици

26.10.2020 12:13

Бајке о Руским инвестицијама требају у обавезну лектиру. Ево једна заборављена о полуги злата која се појавила и нестала,неки цовјек је наводно цува за унука. Или једна јако занимљива,извјесни Рус купи новог блиндираног Мерцедеса и други дан напрасно закљуци да му то ауто не треба,па га мало позајми једном господину који је умислио да је газда цијеле РС и занимљиво он то узме у возни парк који није бас приватни. Као ни хеликоптери који га возикају ових дана около да народу прица бајке у којима се зна да та пепељуга вјецно остане сиромасна и несретна,а како јој је глава празна гласала би за исту злу мацеху

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

26.10.2020 12:17

Е мој Миле сви су кренули на тебе То је то Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 17:24

Секта доле,немоте само јос да дрзаву увлаците у сукоб са Русима па неце нам Арапи помоци далисте ви свјесни ,,за ово када цује Вуциц пљунуце на нас,,А и ова игра са Вуцицем то је само Рудоња примијетио да имају толико злата па да извуце несто јер то је много пексин цовјек.

Name

били

26.10.2020 12:18

цуј био зет. па и сад је

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

26.10.2020 12:19

Значи кренуло је. Оде "велики баја" у Сибир. Читава режимска лоповска екипа ће завршити у гулагу. Сва имовина у Русији ће му бити одузета. А "ситна режимска боранија" која им је асистирала ће на принудни рад у Р. Српској. Наравно , бити ће прочешљана сва "стечена" имовина и одузета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС лопови

26.10.2020 13:02

Како не...биће му одузета имовина као и СДС лоповима прије њега

Name

Ре СДС лопов

26.10.2020 13:09

Па мора једном и то кренути. И њима које си навео. И свима.

Name

Ре Сдс лопови

26.10.2020 13:37

Мислиш на Калинића савјетника од Додика, Биљану, Кличковића , Бојића, Стојичића ,Обрена, Мићића,Чавића па они нису у Сдс они су уз Додика.

Name

Смијешно

26.10.2020 12:19

Баш ми личи на инвеститора, мафија у власти а зар нису могли наћи неког озбиљног из Русије за ову причу него све се намјешта па и приче. Провјерите прво човјека у Русији па пишите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 12:31

Е бас си смијесан

Name

коколо

26.10.2020 16:43

па љепси од онога сто прави угљевик,ко скадар на бојани!

Name

Дрекавац!

26.10.2020 12:20

Нашим ..давали ...ма дајте ,немојте ...наши да узму ...ма ја просто невјерујем....да... не... би.... Знамо ми то сви врло добро ,али главни баја ..не оставља нигдје траг и паре се дају у кешу или на рачуне преко фирми и тако долазе до њега ...треба ће много, много времена да га се ухвати ...јер његови најближи сарадници који му доводе такве од Лукача,Шпирића, Радманоића,Жељкице и сличних добијају мрвице и позиције којим их држи у шаци и на власти....тако да је једино извјесно да посједује енормне некретнине и да низашта нема доказа о поријеклу ....они који би то морали истражити несмију репом мрднути ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

26.10.2020 12:23

Нису наши постављени послије рата да дижу фабрике, него да их сахране. Колико је фабрика преживјело рат и радило док их они нису сахранили. Сад сахрањују народ. Већ нас је упола мање него након рата. Не схватају да ће, на крају, исти ти који их држе на власти послати ћелавце да то што су штекали све ове године отму од њих, или од њихове дјеце, свеједно. Ако недаш, иде Гадафи сценарио. Да знају ишта из историје, а незнају, знали би како су завршавале кнежевине којима је једини циљ био да властела добро живи. И Кнежеви, такође. На жалост, увијек вриједи она златна: КАД ЈЕ ЈАСНО-ТАД ЈЕ КАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

26.10.2020 12:24

Ма не требаш ни наводити имена када то иоле паметан човјек зна. Сви су из владајуће секте јер они тако само и раде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

26.10.2020 12:27

Свака цаст људино! Само изнеси имена. Ово је банда мафијаса на грбаци народа. Највеци олос РС запосјео функције и девастира РС, а све под окриљем патриотизма и оптузивањем неистомисљеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре смс

26.10.2020 13:25

Па зна се се ко је врх власти или елита како их је назвао!? Додик без њега се не смије нити један договор направити,мркоњићка сељачина Тегелтија итд.

Name

Ре Неко

26.10.2020 12:27

Ови криминалци се и ороде да би покрали РС , све патриоте а овог Тегелтије свугдје има а онако смотано изгледа и само пјени кад прича и пљуцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx00

26.10.2020 14:35

Ахаа,бас тако,он изгледа бас као неки ретард ,а кад прица бијело му се хвата на цосковима усана,узас.Него ,све висе се тај Тегелтија доводи у везу са мутним бизнисом у РС ,па постоји ли ико ко има му..да покрене истрагу против тог Телетабиса ??Ево цитам изјаву овог Руса 'инвеститора",као он зна имена ,па ста цека,да се јаве ови из владајуцег естаблисмента па да му понуде цифру да цути или је и он неки хејтер који се појавио од ниоткуд па мало таласа у име ко зна цијег интереса?

Name

Наси црнковици

26.10.2020 12:28

Ооо људи моји. Насе пропасти. Да се стиде њихови гласаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

26.10.2020 12:31

''Нема ништа тајно што неће бит јавно.'', рече Господ наш Исус Христос, слава Му и хвала занавијек! Није нам баш тешко да погодимо ко је уплетен у све те пљачке народне имовине. Мило му да краде, па то ти је........ плус, његови стандардни сателити. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блрс

26.10.2020 12:32

Хаха гдје их само налазите пред изборе. Дајте мало реалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Блрс

26.10.2020 12:47

Што је најтрагичније у томе шта и ти знаш да је то тако али никако не можеш себи то признати. Јбг неко ти добро испрао мозак.

Name

Директ

26.10.2020 13:17

Гдје ћеш веће реалности од чињенице да је у посљедњих неколико година на стотине и стотине милиона КМ покрадено на основу пљачке народа од стране Додиковог режима и тајкуна повезаних са њим.

Name

Ре Брис

26.10.2020 13:47

Хајде ти изађи па изнеси овако нешто , па да се теби смијемо и да причамо гдје га нађоше.

Name

Фениx

26.10.2020 12:39

Ако неко гласа из интереса њега овако несто неинтересује.Сто казе Драско Висе нас је. Е то треба да додје до изразаја.Велика излазност је кљуцна.Резим гласа са 99% ухљеба а ми нормални народ са 40% излазности.Ту је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИнхаузен

26.10.2020 12:49

Ово се зна ..Дјокиц и Дациц ..енергетика ...објавите коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајмо

26.10.2020 12:55

Пред изборе изјава инвеститора који је пропао у послу. Јел то нацин прикупљања гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 15:32

Погледајте само имовину појединаца. Одакле? Не треба ту много “памети”.

Name

Није само

26.10.2020 12:59

Рс у питању него и све остале резиме сумњивог легитимитета, исто као и мијесање у изборе у демокр. земљама. Ниста ново. Послије казу и ви се код нас мијесате. Али има разлике, ствар је легитимитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.10.2020 13:07

Кад је наставак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ова прича

26.10.2020 13:41

Већ од сутра се више неће појавити у јавности а камоли одговорна и корумпирана лица из РС.а зна се да све води преко и до водећих људи ове похаране и покрадене земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

витез истине

26.10.2020 13:44

Сјецам се једних италијана када су требали улозити лову у РС да отворе неке погоне и фабрике....Додик досао и рекао да уплате ту и ту 1мил еура и све це бити готово сто се тице папирологије,људи само рекли нисмо заинтересовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У процентима..

26.10.2020 13:46

10%..то вец знају и птице на грани..

ОДГОВОРИТЕ
Name

теретлија

26.10.2020 13:50

досо дјаво посвоје поцелосе одмотавати клуко

ОДГОВОРИТЕ
Name

теретлија

26.10.2020 14:26

е мој теретлија теско оном кога енглез храни и рус брани

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.10.2020 14:28

Само нек се народ сјети како је додиг дошао на власт и на који начин, ко га је поставио на мјесто премијера, и све ће му бити кристално јасно. Ништа се у овој земљи не дешава без његовог знања и то је то. Искрено се надам да народ неће дозволити да фамилија Додиг побјегне у русију као што је то дозволио народ у Србији са Милошевићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.10.2020 16:19

Килооо златаа????!!!гдје се депоновалооо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

26.10.2020 18:50

ПА ОВО АКО ЈЕ ТАЧНО ОД 2013 ГОД ПА ДО САД КОМПЛЕТНУ ВЛАСТ ТРЕБА ЗАТВОРИТИ ПА И КУЋНЕ МАЈСТОРЕ И ЧИСТАЧЕ И ОСТАЛЕ КОЈИ СУ БЛИСКО САРАЂИВАЛИ СА ЊИМА.

Name

ниста ново

26.10.2020 19:05

ово је уобицајеност код нас, нит је први нит последњи пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је тек

26.10.2020 20:50

Са рафинеријом?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алумина?!

26.10.2020 20:51

Итд. итд. итд........ итд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

27.10.2020 05:38

Мали сигнали из Русије за друга Милорада а мени се чини порука да појача пљачку јер ће улазница за Русију у међувремену много бити скупља. Питам се сјећа ли се народ уопште колико је тој фирми власт дала паре?

ОДГОВОРИТЕ