Нагорно-Карабах: Примирје у сјенци међусобних оптужби

Баку и Јереван договорили су примирје у рату око Нагорно-Карабаха, које данас ступа на снагу. Две стране се, међутим, поново оптужују за непоштовање договора.

Свијет 26.10.2020 | 11:02
Нагорно-Карабах: Примирје у сјенци међусобних оптужби

Министарство спољних послова Азербејџана саопштило је да је јерменска страна прекршила договор.

"Грубо кршење споразума о прекиду ватре од стране Јерменије. Град Тартар и околна села су под нападом артиљерије јерменских оружаних снага, почев од 8.05 26. октобра", навело је министарство одбране Азербејџана на Твитеру.

Министарство одбране Нагорно-Карабаха рекло је да су то дезинформације и да су азербејџанске снаге покренуле ракетни напад на јерменске војне положаје на североисточној линији фронта.

Порптаролка министарства одбране Јерменије, Шушан Степанијан навела је да је након постизања споразума у САД о хуманитарном прекиду ватре, који је требало да ступи на снагу 26. октобра у 08.00, азербејџанско министарство одбране "пожурило да оптужи јерменску страну за кршење прекида ватре пре него што је званично ступио на снагу" и да је азербејџанска страна потом обрисала пост. 

Хуманитарно примирје требало би да ступи на снагу данас, наводи се у заједничком саопштењу Стејт департмента и влада Азербејџана и Јерменије, преноси Ројтерс. 

Прво примирје договорено 9. августа, пропало је, практично, и пре него што је почело.

И други прекид ватре, договорен 17. октобра, прекршен је упркос апелу Савета безбедности УН зараћеним странама да поштују примирје.

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Типицни људски

26.10.2020 12:01

примитивизам, од памтивијека па до данас. Ако неко и "побиједи" сутра це опет се неко нови појавити који би да прекраја границе, јадни људи, дјеца, синови и кцери и једних и других плацају својим зивотима неције луде идеје. Свијет јос није достигао степен зрелости, свијести, да овако несто ријеси, јер то не води у добро, ни код њих, ни код нас, ни у Украјини или било гдје друго на планети, данас, сутра или у прослости. Једино сто данас је најбоље рјесење је демократизација свих актера кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре типицно људски

26.10.2020 12:55

Ствар је јасна, по интернационалном праву је спорни дио Азербејдзана окупиран од стране арменијске мањине у Азербејдзану. Због тога Азербејдзан има пуно право да тамо успостави своју контролу и управо због тога се нико, па ни Русија!! не зели умијесати у тај сукоб. Мени само није јасно ко је дао било какве лазне наде Арменцима и гурнуо их у тај сукоб кад медјународно право није на њиховој страни и кад се унапријед зна да дзаба гину!!!

Name

О томе ти

26.10.2020 13:48

ја и говорим, увијек неко мисли он има право, и данас и сутра и јуце. Докле тако? То је тај примитивизам. И код нас су мислили да имају право. Видис да и ти, и ти би исто тако поступио, јер си у праву.