Почело мјерење радиоактивности на Трговској гори

На подручју општине Двор и на Трговској гори, гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада, започета су узорковања и мјерења радиоактивности за дефинисање нултог или постојећег стања.

Босна и Херцеговина 26.10.2020 | 08:26
Почело мјерење радиоактивности на Трговској гори

На интернет страници хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко додају како се прикупљају узорци површинских вода и седимената, бунарске воде, земљишта, пољопривредних производа и шумских плодова, меда и других пчелињих производа.

Наведено је да се ова мјерења планирају проводити у периоду од годину дана, а обављају их радници Института за медицинска истраживања и медицину рада, Института “Руђер Бошковић” и Агрономског факултета Универзитета у Загребу.

Фонд је образожио да су узорци земљишта узети са 20-ак тачака на локацији Черкезовац, те у ближој и даљој околини од велике важности за дефинисање природне радиоактивности у околини.

Мјерне станице за праћење природне радиоактивности постављене су у септембру на Черкезовцу, на локацији гдје треба да буде центар за збрињавање радиоактивног отпада.

На подручју општине Двор, посебно уз транспортне путеве и већа насеља, као и на самој локацији Черкезовац, постављена су 34 пасивна уређаја за мјерење дозе зрачења у околини. Постављени су тотализатор, станица за узорковање ваздуха и систем за мјерење амбијенталне брзине дозе.

Припрема узорака и анализе проводиће се у овлаштеним лабораторијама у Институту за медицинска истраживања и медицину рада и у Институту “Руђер Бошковић”.

Представници Агрономског факултета обилазили су пољопривредна газдинства и прикупљали пољопривредне производе, типичне за јесен за ово подручје. Биће идентификоване и биљке од којих потиче мед.

Осим пољопривредних производа, у шумским предјелима општине Двор се од почетка септембра узоркују шумски плодови, примарно гљиве, те плодови који дозријевају у јесен, а јагодичасто и бобичасто шумско воће ће се узорковати у сезони прољеће/љето 2021. године.

У договору с ловачким друштвима узимаће се и узорци дивљачи, примарно дивљих свиња, срна и зечева.

Узорци површинских вода и припадних седимената, те бунарске воде прикупљани су у околини локације гдје је планирана градња центра.

Хрватска планира да радиоактивни отпад, половину коју је обавезна преузети из Нуклеарне електране Кршко, одлаже у бившој касарни Черкезовац у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Осим тога, на овој локацији планирано је и одлагање постојећег институционалног отпада.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

И сад

26.10.2020 07:51

И сад ми требамо да вјерујемо извјештају њихових стручних тимова? Па хрватска обавјештајна служба је учествовала директно у врбовању људи Бошњака који су радили у Хрватској да подстичу вехабијске заједнице код Добоја да се пренесе неко оружје.Доста људи Бошњака није пристало и врло брзо су им укинуте радне дозволе и морали су напустити Хрватску.Знају се имена људи,њихова свједочења за портал Журнал.У Босни је за хрватску страну одрађивао посао Ђаковић Мато иначе рођак Гордане Тадић главне тужитељице БиХ и Додиков пријатељ.Прије тога је бивша предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић дала изјаву у медијима да се у БиХ налази на десетине хиљада екстремних вехабија.Значи да је све било добро организовано од стране Хрватске државе.Па нисмо сви кратког памћења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

26.10.2020 09:17

Ре И сад Свака ти је на мјесту. Тако је. Вјеровати хрватима је исто као вјеровати својим џелатима. У памет се српски народе

Name

Мрква

26.10.2020 08:22

Бурле трује Србе са радиоактивним отпадом... ста га брига, само запјева НЕМЕРЕ НАМ ЊКО ЊИШТОООООООО ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАХИЊА

26.10.2020 08:28

Бурле у Загреб Бурле из Загреба. Градзанима низводно на Уни од Крупе савјет поцните размисљати због своје будуцности, одлазак са тог подруцја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

26.10.2020 08:58

Вјеровати Хрватима?Ма то је ко да вјерујете насој властели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 09:17

Не треба нико никоме да вјерује. Питање је шта ради БиХ власт по овом питању? Ништа.

Name

Глупости ре Ре

26.10.2020 09:35

А ста мозе ту БиХ власт? Апсолутно нистА и сто су и покусали Додик потегне витални национални интерес а наравно одмах га подрзи и опозиција која глуми тобоз бригу за народ и као прво неце га подрзат и на крају ну аминују сваку. Кад је Комсиц и покусао одма и вас истих који коментарисете из дана у дан га нападнете да се не мјеса у РС да има Федерацију а сад се ви исти позивате на власти цијеле дрзаве коју не признате.

Name

Брко

26.10.2020 09:09

Па добро сад, неће ту бити радио активно, бит ће мало радио активно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

26.10.2020 09:11

Знаци Бурле АМИНОВАО да мозе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 09:36

Наравно да јесте

Name

Игипоп

26.10.2020 11:09

Без обзира ваздух, вода, киса це то пренијети, тако да це га бити у поврцу, месу итд а то цемо јести сви, од политицара до градјана

ОДГОВОРИТЕ