Посљедњи покушај да се избјегне потпуно затварање

Након дугог преговарања с регионима, покушавајући да задовољи различите интересе многих страна и имајући на првом месту здравље и тешко стање у болницама, Влада Италије са премијером Контеом на челу донела је нови декрет са рестрикцијама које су на снази од данас до 24. новембра.

Свијет 26.10.2020 | 08:15
Посљедњи покушај да се избјегне потпуно затварање

У Италији су за 24 часа забележена 21.273 позитивна и 128 преминулих од ковида 19, у Ломбардији више од 5.000 заражених, те од данас ступа на снагу парцијални локдаун, који је по мишљењу лекара "последњи покушај" избегавања тоталног затварања земље уколико ове мере не буду функционисале.

Иако су региони инсистирали на томе да локали остану отворени до 23 часа, влада је донела одлуку да ће ресторани, барови, пабови, кафићи, посластичарнице и пекаре моћи да раде од пет ујутру до 18 сати увече, након чега ће бити затворени.

За столом у току дана могу да седе само четири особе, сем уколико се не ради о особама које живе заједно.

Након 18 часова забрањено је конзумирати храну и пиће на јавним местима. Ресторани у хотелима биће отворени за своје клијенте.

На снази је и даље полицијски час од 23.00 до пет ујутру.

Смарт wоркинг се саветује свим компанијама које су у стању да то омогуће својим запосленима. Затварање локала и смарт wоркинг ће по "Колдилетију" (Удружење које представља и асистира пољопривредне компаније у Италији) имати негативан утицај на економију са губитком промета од преко милијарду евра због намирница и пића само у првих месец дана ових нових мера.

"Овај драстичан пад активности биће јако тежак за сектор продаје намирница, вина, пива, меса, рибе, воћа, поврћа али и салама, сира високог квалитета", рекли су из "Колдиретија".

Позоришта, биоскопи и теретане се затварају

Исто важи и за казина, базене, спа центре и бање. Забрањена су и славља након венчања, сајмови и вашари. Такође су затворена сва италијанска скијалишта.

У средњим школама ће бити могуће учење онлине тј. 75 посто ће се одвијати преко интернета док где је потребно и 100 посто. Директори сваке школе ће одлучити о томе у ком проценту ће се спроводити ДАД (дидаттица а дистанза тј. учење на даљину). Основне школе остају отворене.

Кретање и путовања

Влада снажно подржава остајање код куће тј. саветује некретање, некоришћење ни јавног превоза ни сопственог аутомобила сем ако је то потребно ради посла, здравља и студирања као и неких других ургентних ситуација.

Могуће је и даље спроводити јавне и приватне конкурсе. И пре нове одлуке владе о новим мерама у Напуљу и у Риму су се одржале демонстрације које су прерасле у нереде против "Здравствене диктатуре и полицијског часа".

Демонстранти су бацали петарде, бомбе од папира, камење, флаше, сузавац како на полицију тако и на новинаре. Неколико полицајаца је рањено.

Већина грађана у Италији се нада да неће поново доћи до тоталног затварања земље што многи не би издржали економски али и са психолошке тачке гледишта.

Са друге стране многи сматрају да ситуација није иста као и у марту и априлу, те да је логично да се број позитивних повећава како расте број тестова који се нису радили у марту и априлу, да сада има више људи без симптома.

Пуно грађана на друштвеним мрежама каже да би сву ову пажњу која се посвећује ковиду требало посветити и другим болестима које гошиње односе велики број људских живота и који ће још један пут због ковида бити занемарени.

Здравствени радници пак упозоравају да се испред болница налазе редови кола хитне помоћи, да људи у паници одлазе у болнице и на симптоме првог кашља те да су болнице већ у великом проблему а интензивне терапије се пуне.

(РТС)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

26.10.2020 07:27

АГЕНДА: лажни вирус + лажна епидемија + лажно тестирање = уништавање малих бизниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

26.10.2020 08:20

Отидји у болницу па то реци онима сто лезе и једва дису. Срам те било на коментару.

Name

За - Ј-Ован

26.10.2020 08:34

А кога ти представљаш С. С-Зуба, од како је Свијета и Вијека, било је Разболијева ња и Природног лијечења, али ови који данас то раде су Сатанисти л Свјетско ЗЛО 666666-ЖИГ ЗВЈЕРИ. 1

Name

ПЛАНдемија

26.10.2020 08:42

Јоване, ,а јеси ли ти ишао у болницу да видиш те људе што не могу да дишу???? И до сада су по болницама лежали људи који не могу да дишу. Шта је ту ново?

Name

Питање

26.10.2020 11:28

Како ће пекаре радити од 5 ујутро, ако полицијски час траје, управо до 5- а ти радници, требају ваљда допутовати до радног мјеста, осим ако не живе у тој пекари?! И још нешто - шта ће продавати клијентима, и кад ће пекари доћи да умијесе и испеку та пецива и хљебове? Е господо моја, није то тако ни лако, ни једноставно!

Name

Одговор

26.10.2020 11:33

Није Јован ишао у болницу јербо се тамо не може ући, али Боже мој, па чуо је тако- радио и ТВ станице са националном фреквенцијом као и већина званичних новина нон стоп причају о томе, па се утувило човјеку у главу!

Name

Крајишник

26.10.2020 09:08

За ре Јован,па стварно не могу да вјерујем или си ован или се правиш блесав?!Са становиштва здравственог радника,долази до компликација и ако имате обичну грипу и при том неку хроничну болест!!Нама пара,а СЗО ће све учинити да продају вакцину,а осталим у ЕУ је једноставно наређено да проглашавају алармантно стање,а крајњи резултат ће се убрзо видјети!!Ето живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Крајсник

26.10.2020 10:25

Имас ли доказе за те тврдње? Ја видим само болесне на УКЦ, висе него обицно у доба грипа.

Name

Душко

26.10.2020 09:18

Драшко Станивуковић обећава да неће бити затварање.

ОДГОВОРИТЕ