На путу од Градишке до Бањалуке пет пута јабуке поскупе

- Једна јабука у бањалучким маркетима кошта као килограм овог воћа на плантажама у Градишци. 

Република Српска 24.10.2020 | 08:33
На путу од Градишке до Бањалуке пет пута јабуке поскупе

- Податак да се цијена домаћег воћа на путу од произвођача до крајњег купца повећа за пет пута је најбољи доказа да је садашњи концепт пласирања пољопривредних производа катастрофалан за произвођаче и неправедан за крајне купце , казао је Саша Ловрић, члан Извршног одбора СДС.

Он каже да разлике у цијенама произвођача и продаваца најбоље илуструје податак да једна јабука у бањалучким маркетима кошта као килограм овог воћа на плантажама у Градишци. 

„Ови подаци дају објашњење за парадоксалну ситуацију да је јужно воће из далеких тропских земаља у бањалучким маркетима јефтиније од јабука, које обилато успјевају на нашем подручју“, појаснио је он.

Ловрић, који је иначе магистар пољопривреде, каже да у нашој земљи све подређено увозничким лобијама, а да су домаћи  произвођачи остављени на милост и немилост накупаца који убиру плодове њиховог труда и зноја.

„Велики тржни центри, који су преузели примат у трговини, већину воћа и поврћа набављају из увоза, а домаћим произвођачима је изузетно тешко да у њима пласирају своје производе“, казао је Ловрић.

Он наводи да за пољопривреднике из Бањалуке и њене околине ситуацију додатно отежава то што је покидан традиционални начин трговине између пољопривредника и купаца у градовима.

„У Бањалуци је све приватизовано, па чак и пијаце и сада имамо парадоксалну ситуацију да, ако желите да купите врећу купуса на велетржници у Буџаку морате за паркинг платити марку, а за превоз колицима додатне три. На крају вас додатни трошкови коштају као сама врећа купуса“, појашњава Ловрић.

Он наводи да су услови које „Тржница“ нуди за пољопривреднике још гори, како због високих цијена закупа продајног мјеста, тако и због чињенице да се тезге морају узимати у закуп на дуг временски период. 

„Крајњи резултат тога је да су већина људи који продају воће и поврће накупци“, истакао је Ловрић.

Он каже да тренутно неправду трпе и пољопривредни произвођачи, а и крајни купци, а да је све то направљено како би неко извлачио велики профит посредујући између њих.

Он као рјешење за овај проблема предлаже да се у Бањалуци отвори кванташка пијаца на којој би сваки пољопривредник мога доћи и без иједне марке трошка продавати свој производ. 

„Исто би важило и за купце који би на ту пијацу могли ући и аутомобилом и врло брзо, без икаквог додатног трошка, обавити куповину пољопривредних производа по приступачним цијенама“, навео је Ловрић. 

Он каже да у овом рјешењу нема ништа иновативно, него да је само ријеч о поновном успостављању традиционалног начина директне трговине између произвођача и крајњег купца, који је покидан у претходном времену.

(БН)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

реалност

24.10.2020 06:49

Папакланд у свој својој љепоти,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокана

24.10.2020 08:05

Скупо це нас костати јабука из Бакинаца..

Name

Гојко

24.10.2020 08:45

Па ко те тјера да купиш у маркету, одеш код домаћих произвођача и купиш по 35 фенинга. И ето. Врло једноставно

Name

.....

24.10.2020 06:52

Све је то тракториста одобрио.Сад бере кајмак...у свему и свугдје се уплео..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.10.2020 06:56

Нека нас ,,деру" кад смо мајмуни. У Градишку се стигне за 15 минута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гордана,

24.10.2020 06:56

Поздрављам и подрзавам идеју

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.10.2020 08:30

Мислиш ти си мајмун.

Name

И

24.10.2020 07:05

То су покидали партијски лопови приватизацијомм па кило јабука скупље од јузног воца страсно како је све лоповима погодно а производјац и градјанин купац нулаа!!страсноо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

24.10.2020 07:08

Али миле има плантажу јабука као и хладњачу за чување. Мора то бити тако. Како би иначе син убирао огроман профит од ове биједе. То су ти љубитељи наше републике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

24.10.2020 07:13

Одлична запажања , Ловрићу. Додао бих само још једну чињеницу а она би била : Огромна већина хране која се увози може се сматрати отпадом или чистим отровом у зависности од врсте хране. Навести ћу само пасуљ и остале производе из те категорије који се увозе из земаља које су највећи свјетски произвођачи ГМО-а. Па ти народе уживај док ти не нарасту шкрге. А ако не нарасту вама , питајте се да ли ће их ваши потомци имати. Да , увознички лобији не маре за вашу дјецу али својој , сигурно , не дају исту ту храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

24.10.2020 08:36

Ниси у праву и засто сте сви убједјени да је наса храна здрава? Комсија је црвени лук сприцао 28 пута!!! Код нас дијете од 12 година купи Радазин у п.апотеци. Јабука се сприца 25-30 пута! Јагоде да не спомињем!..... Ста је то насе здравије? Продјес покрај куце а на стрику висе гаће, поткошуље и крпе за циједјење сира ....све прано у истој масини!!!!! Одес код пријатеља а он ти казе како има купус за своје куце и онај за продају. Па зна он циме је сприцао све.

Name

Грк

24.10.2020 08:50

А насе је као здраво, глупе прице, колико пута и ЦИМЕ су ове јабуке а и све остало прскано?Дај не брабоњај .Јабуку код нас прскају 15 до 20 пута у Еу 3 пута и то строго контролисаним средствима а циме код нас,нека је само јефтино па труј.

Name

Е јеси глупан

24.10.2020 09:45

А као јабуке непрскане,па прскају се најмање десетак пута годишње,живи отров,мени не требају.

Name

Последњи кинески цар

24.10.2020 11:09

Наравно да се воће и поврће третира /пршће/ и код нас. И сам имам нешто пољопривреног земљишта и једноставно без третирања није могуће више ништа узгојити у неким нормалним и економско одрживим приносима. Изузеци могу бити код пластеничке производње у смислу да се неколико пута мање /чак и до 10x/ биљке морају третирати. На жалост је тако, јер сваке године се појави нека нова штеточина, неки нови инсект као да их неко намјенски производи у сервира, што су неки склони и потврдити као нека врста економског рата. Оно што мене највише брине је неконтролисана и неадекватна употреба ових средстава, јер, да се неко не наљути, многи пољопривредници и нису свјесни чиме третирају своје усјеве. Слабо су едуковани, већином се то ради на "препоруку комшије, пријатеља" који је прскао са овим или оним и било је добро, па чу онда и ја. треба користи савјете стручњака или се лично едуковати на интернету.

Name

РАСПУЦХИН

24.10.2020 11:59

Зар нико није у стању пажљиво прочитати коментар? Гдје сам написао да је оно што се производи код нас здраво и безбједно за исхрану? Па наравно да знам за све то што сте , сви ви , мени "објаснили" јер имам довољно година и знања као и животног искуства да знам шта и како се ради. Осврнуо сам се само на један дио производа невезано за јабуке из Градишке и то јасно пише у коментару па вас све молим да још једном пажљиво прочитате. А што се тиче мојих тврдњи за "ГМО" , ту сам апсолутно у праву јер то пратим годинама и то још док је проблеме , са фирмама које производе такву храну , имао један од најбољих светских генетичара доктор Арпад Пустај (ваљда се добро сјећам презимена?). Дакле , мало пажње код читања и слушања саговорника па ћемо се лакше споразумјевати. Бар се надам у ту могућност?

Name

Последњи кинески цар

24.10.2020 13:04

@РАСПУЦХИН: У праву сте за ГМО: Пуни смо ГМО хране, поготово за стоку, односно свиње. У мом крају се доста узгаја соја, и има је доста ГМО иако је чини ми се званично забрањена. Обрада такве соје је много јефтинија. "Нормалну" соју треба најмање два-три пута третирати против корова-траве, док људи који посију ГМО то раде само једанпут и то тоталним хербицидом-ТОТАЛ. Чак се таква соја и откупљује без икаквих проблема, јефтинија је неколико пфенинга али произвођач ту разлику вишеструко надокнади како сам рекао на јефтинијој обради. Када је ГМО у питању мислим да у БиХ не постоји неко ко није до сада дошао у додир са ГМО кроз исхрану, односно ко није јео храну са генетски модифицираним организмима.

Name

Скептик

24.10.2020 07:20

Па онда нека "Бањалучани" сами саде своје јабуке. Напустили су своја села, своја имања, дошли у град да се излежавају и на послу и по становима, и сада се жале да су им јабуке скупе...и не само јабуке, сва им је храна скупа. Мотике у руке и нека сију и саде себи своје воће и поврће! Сутра да Мој Маркет затвори своје трговине, Бањалучани би поцркали од глади. Ни хљеба себи не знају испећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

24.10.2020 07:32

Коначно нешто паметно да чујем од политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

24.10.2020 07:53

Ок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

24.10.2020 08:03

Подржавам идеју. Избори су први корак ка промјени свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијо

24.10.2020 08:43

Гдје Милорад пласира своје јабуке?

Name

РЕ Пролетер

24.10.2020 08:07

Ловриц је увијек био креативан постен вриједан САМО НИЈЕ МОГАО ДОЦИ ДО ИЗРАЖАЈА ОД "стевандића чавића вулина нинковића" и осталих ПРЕЛЕТАЧА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко М

24.10.2020 08:15

Само им треба омогућисти да продају своје производе и боља помоћ пољопривредницима и не треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

24.10.2020 08:18

У цему је проблем? Нас воцар би најрадије да му цијена воца буде као у маркетима али да сами додјемо и уберемо из воцњака. И тада би рекао да је цијена мала и да це једва покрити троскове.отвори себи онда своју пиљарницу и продај свој производ за колико мислис да вриједи. Бавим се производњом дјеције конфекције, велепродајна цијена једног обицног бодића је 2,70 , а у продавници 6-7 км. Ми као да имамо само воцаре, стоцаре и пољопривреднике. 90 % њих ради по фирмама и бави се воцарством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Дај

24.10.2020 08:25

Ко још једе јабуке а банане 1, 25 км., још се наједеш и будеш дуго сит. То треба бојкотоват нека све иструне, не куповати ни када им спусте цијену, производјачи су свакако наплатили цркавицу а накупци нека буду доњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааа

24.10.2020 08:36

Одлична идеја. И фантастична ствар за пољопривреднике. Ту идеју треба реализовати без обзира која власт буде и у свим градовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој народе

24.10.2020 09:44

Нико од Вас не конта да та роба калира ако је данас нисте продали. Лупате без везе...

Name

Грк

24.10.2020 08:41

Тако треба , наси пољопривредници и воцари једино сто знају кукати на увоз а кад их домаци перусају онда суте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

24.10.2020 10:00

Ето то је крај свима нама.Скупљи је руцак код нас него било гдје у свијету.Гласајте за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воцар

24.10.2020 10:02

Производна цијена јабуке је око 0,35 КМ. Тренутне "велепродајне" цијене за прву класу су 0,60-0,70 ,другу 0,40,трецу 0,25 КМ. Код насих воцара је однос око 60:40 % у корист прве на однос друге и треце класе. Ово је висе него скромна цијена ако рацунамо на поврат инвестиције у воцарству. По мени су проблем маркети и трговацки центри који раде са марзом 100-130%. Зато молим ове из центра градова који ни прасину а недај бозе блато на ципелама никад нису видјели да се суздрзе од пљувања и неозбиљних коментара упуцених воцарима али и осталим пољопривредницима. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.10.2020 10:32

У једном регионалном ланцу маркета коју је присутан и у Брчком, викенд акција кромпир килограм 0.25 КМ. Ово ни Лидл неби могао да надмаши да уђе. Све зависи и од политике куће, као и од кога набављају, по којој количини и колику имају маржу. У сваком случају, конкуренција је чудо. Што више конкуренције, то ниже цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кај ..??

25.10.2020 06:27

Тако и треба.Само је мала цјена како хоцемо радит. Од рата па на овамо сама господа. Цаст изузетцима а моло је таквих.

ОДГОВОРИТЕ