Десет мјеста гдје је могућност заразе највећа

Након првог лоцкдоwна бројне трговине, угоститељи, ресторани и остали објекти поновно су отворила своја врата, али нека мјеста ризичније је посјетити у вријеме пандемије корона вируса.

Свијет 23.10.2020 | 17:58
Десет мјеста гдје је могућност заразе највећа

Према смјерницама Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) медицинско удружење из Теxаса креирало је љествицу која показује колико је ризик на појединим мјестима. Ево која мјеста бисте требали избјегавати у вријеме пандемије.

1. Дружење с болесном особом 

Левел ризика је 10. Симптоми цовида-18 су бројни, а могу укључивати главобољу, врућицу, цурење носа, мучнину или умор, према ЦДЦ-у. Иако ваш пријатељ можда мисли да је у питању само мамурлук или прехлада, немојте се излагати непотребном ризику. Суздржите се од дружења док не будете сигурни да особа нема коронавирус.

2. Спортски догађај 

Левел ризика је 9. Већина професионалних спортских догађаја тренутно се одржава без гледаоца. Но, у неким ситуацијама дозвољен је одређен број гледаоца на трибинама. Ако се догађај одвија на отвореном, ризик од заразе вирусом је мањи. Међутим, још увијек је важно носити маску и одржавати физичку дистанцу.

"Избјегавајте користити заходе и слична подручја у вријеме гужве у промету, као што је полувријеме или одмах на крају догађаја", препоручује ЦДЦ.

3. Одлазак на литургију

Левел ризика је 9. Поједине вјерске установе отвориле су врата својим вјерницима. Ако већ одлазите на вјерска окупљања, придржавајте се епидемиолошких мјера. Уз то, и вјерске установе требале би се придржавати свих прописаних мјера како би ризик од заразе био што нижи.

4. Одлазак у кафић 

Левел ризика је 9. Чак и ако су ваши локални кафићи отворени, требате знати да то можда тренутно није најсигурније мјесто. Ако угоститељски објект допушта гостима да сједе близу једни другима, ризик је већи, поготово након што скинете маску како би конзумирали пиће.

5. Одлазак у теретану

Левел ризика је 8. У многим су се подручјима отворили теретане и фитнес центри, али ЦДЦ позива власнике теретана да проводе епидемиолошке смјернице те да осигурају физичку дистанцу. Такође, од власника се тражи да се на улазима осигурају и дезинфекцијска средства. Ако ваша теретана поштује смјернице и ви се придржавате мјера можда нећете бити изложени великом ризику од заразе вирусом тијеком вјежбања. Међутим, ако је у вашој теретани гужва и чини се да не постоји одговарајући протокол, размислите о вјежбању код куће како бисте смањили ризик.

6. Маникура

Левел ризика је 7. Ако сте навикли на редовиту маникуру или педикуру, вјеројатно желите наставити с тим и током епидемије. Али баш као и одлазак у фризерски салон, и ова услуга захтијева блиску интеракцију с другим људима, што може бити ризично. Ако сте у ризичној групи, најбоље би било да уређујете нокте у властитом дому.

7. Одлазак у фризерски салон 

Левел ризика је 7. Ако вам је коса нарасла или једноставно желите нову боу, вјеројатно размишљате о одласку у фризерски салон. Но, ово захтијева блиски контакт с фризером, што може бити ризично за ширење корона вируса. Осим тога, немогуће је одржати дистанцу од два метра између вас и фризера. Ако заиста желите отићи у фризерски салон, и ви и фризер би требали носити маске и придржавати се осталих епидемиолошких мјера.

8. Вечера у ресторану 

Левел ризика је 7. Ресторан који примјењује све епидемиолошке смјернице није посебно ризично мјесто. Вечера на отвореном је свакако мање ризична. Међутим, кад једете у ресторану, и даље ризикујете контакт са зараженим особама.

9. Свадба

Левел ризика је 7. Мала свадба на отвореном при чему се гости придржавају физичке дистанце и носе маску не представља велик ризик. Међутим, ако присуствујете великом догађају који се одржава у затвореном без придржавања смјерница, то може бити извор проблема. Провођење дуљег временског периода у непосредној близини с великом групом људи пружа вам највећи ризик од заразе корона вирусом.

10. Одлазак у куповину 

Левел ризика је 5. Када купујете у малопродајној трговини, најбоље је брзо узети ствари које су вам потребне како бисте смањили потенцијалну изложеност. Будите избирљиви у томе гдје купујете и будите брзи како бисте смањили ризик. Уз то, носите маску и физички се дистанцирајте, наводи Еат тхис.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

...

23.10.2020 18:05

...све то сто сте набројали је свакодневница....знаци остати куци....бесмислено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.10.2020 19:44

Медији су најјаче оружје данашњице..😉

Name

МИКИ

23.10.2020 18:24

Хахаххахахахах- Па написте све, свуда, идиоти, униставате свјесно- све је купљено, све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

18

23.10.2020 18:46

Па мозе се на посао и гробље,то је остало

Name

Скептик

23.10.2020 18:42

Нисмо чули ни за један случај заразе короном у тржним центрима ни овде ни у свијету. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

23.10.2020 19:02

ТО ПОД 3. ,ЗНАЦИ И БОГ СЕ МОРА ПРИДРЗАВАТИ ВАСИХ САТАНИСТИЦКИХ ПРОПИСА. СРАМ ВАС БИЛО, ЗНАТЕ ЛИ КО ВАС ЈЕ СТВОРИО? ЗНАТЕ ЛИ ,,СИМБОЛ ВЈЕРЕ,,? СТА СЕ У ЊЕМУ КАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаси Господи

23.10.2020 22:59

Воимја Оца и Сина и Светога духа добро још има људи који корачају овом планетом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.10.2020 23:15

Будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

24.10.2020 08:24

На пијаци недјељом у Б Луци 1000 људи из цитаве БиХ никакве дистанце а ви набрајате несто сто је свакодневица без које народ не мозе да ли има ико паметан ако незнате ниста о тој Корони боље да сутите него сто ваљате глупости.

Name

Амфилохије

25.10.2020 07:54

Сеx... Који је Сеx левел..??? То нисте испитали..

ОДГОВОРИТЕ