Изолација наставника може оставити ђаке без предавача

Одвијање наставе у бањалучким основним школама може бити доведено у питање због све већег броја наставника и учитеља који скоро свакодневно морају у изолацију, јер су позитивни на вирус корона или су били у контакту с особама које су заражене.

Република Српска 22.10.2020 | 19:00
Изолација наставника може оставити ђаке без предавача

На то упозорава предсједник Актива директора основних школа Мирослав Попоржен. Према посљедњим подацима, 34 наставника у бањалучкој регији је у изолацији, а самим тим не може долазити на посао. Та цифра се, како Попржен додаје, константно мијења, односно расте.

– Тренутно је највећи проблем што имамо све већи број наставника или учитеља који се налази у таквој ситуацији.  Бојим се да ће се, ако се тако настави, довести у питање наставни процес с аспекта наставника, јер неће имати ко држати часове ђацима – истакао је он.

Рокаде

Објаснио је да школе за сада некако могу да покрију та одсуства, али и запитао колико дуго ће то бити могуће.

– Пребацују људе из других смјена да мијењају одсутне наставнике или слично, али видите примјер школе „Борисав Станковић“. Ту већ имају већи проблем – навео је Попржен.

Наиме, у овој школи у Лазареву се укупно 10 наставника налази у изолацији.  Од тога су два позитивна, а остали су морали остати код куће јер је утврђено да су им на вирус корона позитивни чланови породице или су били у контакту са зараженима.

Оваквих потешкоћа, иако не у тој мјери, има у ОШ „Свети  Сава“, у којој је он директор, потврдио је Попржен.

– Имали смо једну учитељицу која је била позитивна и она је у изолацији. Њу су замијенили други учитељи и за сада је подношљиво, али то се из дана у дан мијења. Ево, тренутно имам информацију да је кћерка једне наставнице позитивна, тако да ће и она морати у изолацију – рекао је Попржен.

Мјере

Каже да је у свим овим проблемима добро што у школама није дошло до ширења заразе, већ да се радило о контактима ван школе.

– Срећа је што нисмо имали ниједан случај преноса у школама. Не могу рећи да је тако нешто немогуће, али за сада се овакав концепт организације наставе показао као добар. У школама се поштују мјере, наставници носе маске, ту је и  физичка дистанца, преполовљена су одјељења и константно се ради дезинфекција – навео је Попржен.

Да ситуација није нимало безазлена показују и актуелне информације. Тренутно је најтежа ситуација у ОШ „Борисав Станковић“, гдје је одсутно 10 наставника. Директор ове школе у Лазареву, Раде Крецељ, објаснио је да је управа школе за одсутно особље обезбиједила замјену.

– Ђацима предају наставници из продуженог боравка, укључили смо педагога и психолога, некада и ја предајем, а путем Завода за запошљавање смо обезбиједили професора разредне наставе – казао је Крецељ.

Сличних случајева има и у другима школама, али за сада не у толиком броју. Углавном су се цифре задржале између један и три.

И поред наглог повећања броја заражених вирусом корона, надлежни су потврдили да у школама, али ни у предшколским установама, није утврђено преношење вируса корона.  

– Водећи евиденцију о позитивним ученицима, наставницима и професорима, дошли смо до сазнања да није дошло до ширења вируса у школама и вртићима, већ искључиво путем породичних контаката – прецизирали су у Дому здравља.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

22.10.2020 17:11

Ово је прави циркус Цорона, ове бесмислене мјере стварају хаос и конфузију. Нико не зна шта ће се догодити сутра, ко иде а ко не иде у изолацију...на сцени је потпуно лудило..У кафанама не смије бити жива свирка али смије квиз са 50 учесника????!!!! У тржним центрима се морају свуда носити маске, осим у њијовим кафићима. У Делти маска обавезна осим у Агапеу. Што би рекао Младен Делић: "Шта је ово, лудница....па људи, зар је ово могуће????!!!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ љаксе

22.10.2020 21:09

Заражених има бар пет пута више,народ не иде на преглед и не тестира се због лоше организације и рада ткз,ковид амбуланти,а виде да ни ковид није исти за чланове секта и обичног народа.Корона је велико зло,можда веће и од СНСД-а,тако да нам се народе не пише добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.10.2020 21:24

Бас си љаксе. По цему се то нама не писе добро. Колико се будес борио толико цес и да остварис. Не носим маску, моја дјеца је не носе и ста ми могу. Срање од прице. Ви хоцете "корону" зато и блејите у ТВ. Па узивајте са тим брњицама и надајте се вакцини са много теских метала

Name

Лија

23.10.2020 08:00

На заводу за запосљавање тренутно има наставника свих профила који цекају посао и по десет година. Једина санса да се запосле....

ОДГОВОРИТЕ