ЕУ рестрикције путовања мијења: Шта то значи за БиХ

Босна и Херцеговина се ни овај пут није нашла на листи земаља за које су укинута привремена ограничења необавезних путовања у земље Еуропске уније и зону Сцхенгена, уведена током пандемије корона вируса, објављено је данас из Брисела.

Босна и Херцеговина 22.10.2020 | 18:33
ЕУ рестрикције путовања мијења: Шта то значи за БиХ

ЕУ институције су након редовног прегледа ситуације у трећим земљама донијеле одлуку да ће од 22. октобра постепено укидати ограничења путовања за слиједеће земље: Аустралију, Јапан, Нови Зеланд, Руанду, Сингапур, Јужну Кореју, Тајланд и Уругвај, као и за Кину, али подложно потврди о реципроцитету.

Критерији који одређују правила путовања за треће земље се односе на епидемиолошку ситуацију у тим земљама, као и мјере спрјечавања ширења епидемије, што између осталог укључује ограничавање друштвених контаката, економске и социјалне аспекте.

Европска комисија је 16. марта ове године донијела одлуку о привременом ограничавању свих необавезних путовања из трећих земаља у ЕУ у трајању од мјесец дана. Одлука је остала на снази и у наредним мјесецима, а попис земаља за које се евентуално укидају ограничења се преиспитује сваких петнаест дана.

Подсјећамо, према подацима ентитетских завода и Брчко дистрикта, у Босни и Херцеговини регистровано је 999 нових случајева заразе корона вирусом у протекла 24 сата. Преминуло је чак 20 особа.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар