У Бањалуци у доба короне без посла остало 5.275 лица 

Податак да је у последњих седам мјесеци у Бањалуци без посла остало 5.275 лица је очигледан показатељ да су заказале мјере градских власти за сузбијање посљедица пандемије, кажу Борис Шукало, члан Извршног одбора СДС Бањалука.

Република Српска 22.10.2020 | 09:45
У Бањалуци у доба короне без посла остало 5.275 лица 

Он наводи да је према подацима Завода за запошљавање евидентно да број новопријављених људи на Бироу са подручја Бањалуке расте из мјесеца у мјесец.

Шукало је упозорио да, уколико се овакви трендови наставе, у Бањалуци осим у администрацији и области трговине, готово и неће бити других радних мјеста. 

„Умјесто да се власт свим силама бори да заустави гашење преосталих радних мјеста у реалном сектору свједоци смо предизборног  запошљавања у прегломазну администрацију и јавна предузећа која ионако не знају шта ће са постојећим вишком запослених", каже Шукало и додаје да је стварана ситуација у Бањалуци далеко гора од онога што се може видјети из званичних статистичких података о регистрованој незапослености.

Мишљења је да ти подаци нису потпуни и свеобухватни јер нису обухваћени радници који раде на црно, као ни власници малих бизниса који не остварују приходе, али се и даље воде на евиденцијама запослених. 

Шукало истиче да би по свој логици Бањалука, пошто има велики број запослених у државној администрацији, гдје нису гашена радна мјеста, требала процентуално имати најмањи број људи који су остали без посла.

„Међутим у ситуација је потпуно супротна и Бањалука у односу на други град по величини у РС, има три пута више људи који су остали без посла у периоду од 19. марта, када је Завода за запошљавање почео водити статистику у којој посебно прате прилив лица по основу престанка радног односа", прецизирао је Шукало.

Он каже да и поред економске кризе и изузетно тешке ситуације у којој се нашао велики број Бањалучана, челни људи града и не помишљају да смање растрошност.

„Са платама које достижу и 5.000 КМ они су најплаћенији функционери у Републици Српској, а њихова мјесечна примања су већа и од плата предсједника и премијера РС", истакао је Шукало.

Он је подсјетио да су бројни апели за смањење ових примања на разумну мјеру, које је СДС упућивао, наишли на игнорантски однос градских власти у Бањалуци, али и републичких.

(БН) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Борис

22.10.2020 08:06

Ми вапимо за промјеном. Доста је било маћехинског односа према нашем граду и држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕШО БЛ

22.10.2020 08:18

Несрецнице неостварени и љигави па сав свијет у проблемима,конкретно,конкретно несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конкретно

22.10.2020 08:56

''Док се Бања Лука гради и народ умире од глади штовише укради'' --------------------------------------СНСД--------------------------------------------

Name

Рикабо

22.10.2020 09:07

Ти си се Нешо очигледно нашао прозван,како кажу Општинар-папак....Шукало све је тужна истина,град ништа није урадио да помогне,и оне лафо ослобадјајуће таксе,превара тешка...Колега фризер ослободјен таксе за рекламу у износу од 50 КМ,док је захтјеве испунио и платио таксе на исте,остала му је разлика за цигаре.....Фуј Љигор Смрдојичић

Name

Ре Несо Б.Л

22.10.2020 09:45

Бас тако,дај мало реалности а не само пљувати ста не ваља,био сам за сдс,ал ме овакви удаљавају да гласам висе,нема се за кога висе

Name

Ето

22.10.2020 12:17

Ти кад побједис све цес их запослити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав

22.10.2020 12:51

Криминалној власти од 100 000 незапослених.Не заборавите нас, ми вас ни слуцајно нецемо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блука

22.10.2020 13:40

У згради владе сваког дана нови радници без конкурса и то траје стално и ником ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.10.2020 15:07

Промјене међу радницима има, неко је изгубио па нашао посао, често и на истом радном мјесту, послије паузе. Примјер: 5000 је изгубило посао, а 4900 добило, што значи да је стварно смањење 100 радних мјеста. Како је корона у читавом свијету, и свуда је смањење радних мјеста, требамо говорити само истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

22.10.2020 16:33

Полицијски сат, погрешан. Затварање кафића, погрешно. Мјере предострожности погрешне. Позив на социјалну дистанцу, погрешан. Изгледа да сви требамо у кафане, на тргове, у шетњу, било гдје, само не у кућу, милина за корону.

ОДГОВОРИТЕ