Србија добија нови сазив и руководство парламента

Конститутивна сједница 12. сазива Народне скупштине Србије биће настављена данас, а пред посланицима ће се на дневном реду наћи избор председника, генаралног секретара и радних тијела парламента.

Србија 22.10.2020 | 08:38
Србија добија нови сазив и руководство парламента

Заказана је за 10 сати и њоме практично започиње процес наког кога ће бити формирана нова Влада Србије. До избора предсједника, као и прије нешто више од два мјесеца, сједницом ће предсједавати најстарија народна посланица у овом сазиву, Смиља Тишма, која долази из редова СПС. Њој ће помагати најмлађи посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата, преноси Блиц.

Досадашњу предсједницу Народне скупштине Мају Гојковић на овој функцији ће, како је Александар Вучић саопштио у уторак, наслиједити одлазећи шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

– Биће много посла за њега као предсједника. Вјерујем да ћемо у том парламенту, који ће морати стално да засједа, много важних закона треба да донесемо – рекао је Вучић.

Након што посланици буду изабрали Дачића, прећи ће на наредну тачку дневног реда у поступку формирања скупштинског руководства, избор шест потпредсједника које предлажу посланичке групе.

Посланичка група Српске напредне странке на ове функције ће, како се помињало у јавности, делегирати Владимира Орлића и Сандру Божић, док ће попредсједник Скупштине испред коалиције СПС-ЈС бити чланица посланичке групше Јединствене Србије Марија Јевђић.

По избору потпредсједника посланици ће прећи на гласање о генералном секретару Скупштине. На ову функцију ће, сазнаје Блиц, бити изабран један од најближих сарадника Ивице Дачића, Вељко Одаловић. Он је ову функцију већ обављао у мандату од 2008. до 2012. године, а на нову позицију долази из Министарства спољних послова, гдје је, такође, био генерални секретар.

Наредна тачка дневног реда тицаће се усвајања предлога чланова скупштинских радних тијела које су све посланичке групе биле у обавези да доставе скупштинској администрацији.

Услиједиће и нова сједница на којој би требало да се нађе приједлог Закона о Влади, а послије Председништва СН, најављеног за недјељу требало би да буде познато и ко су нови министри.

Како је предсједник Србије јуче најавио, Влада, чији ће мандат бити орочен на нешто више од годину и по дана, требало би да буде изабрана у сриједу.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сомеоне

22.10.2020 06:45

шта је ту ново задњих 10 год

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

22.10.2020 08:33

Све мулац до мулца

Name

Хаха

22.10.2020 07:13

Ништа новооо на Балкану!!??? Само се врте у круг у покраденим изборима!!!Па виде ли они да цијели свијет то види!!?? Па они мисле да зиве у 16 вијеку!!заслијепљени власти а и новац тудјим тј будзетски разбацују се као да им је цацевинаа!!Ово Нема а ни у Занзибару!!римско царство на брдовитом балкану у 21 вијеку!!!! А све са добијеним гласовимааа покраденим !!!страсноо злооо 21 вијека!!сав шљам у рату и после рата испливаоооо на површину!!!

ОДГОВОРИТЕ