Ко је и зашто ставио камере на "Јадран"?

- Црногорско Министарство одбране поставило је камере за систем видео надзора на школском броду Морнарице Војске Црне Горе, једрењаку "Јадран".

Свијет 22.10.2020 | 07:18
Ко је и зашто ставио камере на "Јадран"?

амере су, како су "Вијестима" саопштили добро упућени извори из посаде брода, постављене на више места на спољашњем делу и унутрашњости "Јадрана", па један број њих обухвата и простор ван брода, односно оперативну обалу на којој је "Јадран" привезан.

Камере су инсталиране на кормиларници која је на тзв. маневарској (највишој, потпуно отвореној) палуби једрењака, при чему је једна усмерена ка крменом делу брода, а две су оријентисане према прамцу и делимично левом и десном боку брода.

Четврта сигурносна камера постављена је у стројарници “Јадрана”.

''Вијести'' наводе да Из Министарства одбране, ни после више од месец дана, нису одговорили на питања подгоричког дневника у вези са мотивима за постављење видео надзора на "Јадрану".

Из ресора министра Предрага Бошковића нису одговорили ни на питање да ли је на “Јадрану” истовремено са надзорним камерама, постављено и видно упозорење да су поједини простори на том броду и његовој непосредној околини под сталним видео надзором, како би и особе које не припадају посади брода, а због разних потреба долазе на “Јадран”, биле упознате са чињеницом да их тада снимају сигурносне камере.

Мотив за неуобичајено поступање када су ратни бродови у питању (а школски брод “Јадран” иако је ријеч о ненаоружаном једрењаку, формално-правно је ратни брод) могао би бити скандал са покушајем шверца више од 60 килограма кокаина вредног преко пет милиона евра, који је откривен и спречен 19. априла, оцењују ''Вијести''.

Војна и цивилна полиција тада су, непосредно пре него што је “Јадран” са укрцаним студентима Поморског факултета Котор требало да из Тивта исплови на унапред планирано међународно крстарење за Турску и Грчку, упали на брод и скривено у приватним касетама двојице чланова посаде брода, старијих водника Душка Раденовића и Милоша Кулића, пронашла укупно 56 паковања са 60 килограма кокаина високе чистоће, два пиштоља са избрисаним серијским бројевима и 52 комада муниције, подсећају ''Вијести''.

Ипак, подгорички лист наводи ''да ни у једној другој морнарици на свету до сада још није забележен сличан пример да се на ратном броду постављају надзорне камере, мимо камера и микрофона инсталираних на командном мосту, а које служе у склопу ВДР (воyаге дата рецордер) система за документовање начина на који се у навигацијском смислу, брод води по мору''.

На "Јадрану" није инсталирана таква ВДР камера, али зато јесу четири класичне надзоне камере које снимају маневарску палубу брода, део његове најближе околине, као и бродску стројарницу.

Иако је "Јадран" токон читаве своје историје највише и најнепосредније везан управо за Тиват који му је био и дугогодишња база, Министарство одбране и команда Морнарице ВЦГ пре скоро годину дана изместили су тај брод из Тивта.

Брод је са сталног бесплатног веза на тиватској градској риви Пине где "Јадран" има и бесплатно снабдевање струјом и водом, пребачен на гат путничког терминала Луке Бар.

Тамо, за разлику од Тивта, "Јадран" није "на оку" грађана, нити му се они могу приближити с обзиром на то да је брод у делу Луке Бар где важе строга безбедносна правила, јер је реч о међународном граничном прелазу, додају ''Вијести''.

Иначе, ''Јадран'' је тренажни једрењак који је поринут 1931. године у Хамбургу за потребе Југословенске краљевске ратне морнарице, а данас се налази у поседу Војске Црне Горе.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бела Ладја

22.10.2020 05:34

Е ово би могло бити од националног интереса РС-а-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адобе

22.10.2020 07:17

Мозда зато сто људи уносе дрогу на њега? Мозда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пфф

22.10.2020 07:55

И брод су украли ови црногорци све покрасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софер

22.10.2020 09:27

Једрењак а припада ратној морнарици? Знаци они могу да прузе отпор непријатељу само ако има вјетра. Браво Мило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад завлада мрак

23.10.2020 03:25

Постен цовек би могао реци: "нисам поносан на све сто сам у зивоту урадио али нема разлога ни да се стидим својих дела". А мање постен?

ОДГОВОРИТЕ