Синдикат тражи продужење уговора са управом ЕРС

Одбор синдиката Електропривреде РС очекује да с руководством овог јавног предузећа што прије потпише продужење колективног уговора на још три године, без икаквих измјена које се тичу давања према радницима, и од тог захтјева не одустаје.

Република Српска 20.10.2020 | 08:37
Синдикат тражи продужење уговора са управом ЕРС

Порука је то синдикалаца који ће се данас поново окупити испред зграде матичног предузећа Електропривреде РС у Требињу, да би поново указали на овај захтјев. То је и пратформа коју је овај синдикат утврдио за преговоре с послодавцима о будућим правима радника.

Предсједник Одбора синдиката ЕРС Зоран Мићановић истиче да се, што се синдикалаца тиче, долази на свечаност потписивања продужења колективног уговора.

– Позвали смо сами себе обострано. Очекујемо потписивање колективног уговора за наредне три године, носимо и печат да то овјеримо. Одлуке на нивоу Одбора су донијете и ми ћемо истрајати на њима – каже Мићановић за Српскаинфо.

ЗАКЉУЧЦИ

Подсјећа да је Одбор синдиката ЕРС 15. октобра донио закључке по којима су од Управе МХЕРС затражили да колективни уговор продужи на три године.

Овај захтјев је, каже, упућен након што су добили изјашњење свих управа зависних предузећа у склопу ЕРС да се може прихватити приједлог синдиката да се колективни уговор продужи на три године.

Тада су још најавили и да ће на данашњи дан одржати састанак свих чланова синдикалних одбора испред управне зграде, а потом се обратити и медијима.

– Надамо се да ће све бити добро и да ћемо потписати уговор – нагласио је Мићановић уочи новог окупљања синдикалаца.

Из управе Електропривреде РС за Српскаинфо су кратко потврдили да су преговоре о новом колективном уговору у овом предузећу отворили. Они су, кажу, у току, а о најавама синдиката за данас се нису изјашњавали.

Подсјећамо, колективни  уговор за запослене у Електропривреди РС истекао је 1. октобра, а преговори синдиката са управама око потписивања новог су почели недавно, почетком октобра.

САГЛАСНОТ

Предсједник Синдиката енергетике РС Слободан Остојић истиче да су синдикати од тада урадили оно што је управа МХЕРС од њих тражила, а то је да добију сагласност свих 10 зависних предузећа да они финансијски могу одговорити на захтјеве синдиката у наредном периоду.

– Те сагласности су добијене, предали смо то написмено, те у складу са тим очекује се само потписивање колективног уговора. А шта ће се даље дешавати, свакако ће зависити и од става и одговора управе ЕРС – каже Остојић.

Раније је Одбор синдиката ЕРС, подсјећамо, поручио да је незадовољан и забринут због непотписивања колективног уговора, сматрајући да послодавац не жели да се тај уговор потпише. Синдикалци су поновили да не траже ништа више од онога што већ имају.

Претходни колективни уговор у ЕРС потписан је 13. септембра 2017. на период од три године и усклађен је с тада новим Законом о раду. Радници овог предузећа истичу да је колективни уговор за њих светиња и да од њега неће одустати.

Подршку свим захтјевима Одбора Синдиката ЕРС пружио је, подсјећамо, и Синдикат енергетике РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Копун

20.10.2020 06:50

Сад пред изборе узимај,док јос има пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

20.10.2020 07:52

А гдје је био тзв. синдикат кад су одлазили у седмом мјесецу радници из ЕПРС. Сад се борите да остану неписмени и послушни . Синдикат ради баш онако како је радио и кад је основан послије овог рата, за власт и појединачни интерес. То није ни видјело синдикат.

Name

БРДА

20.10.2020 08:29

КРАЈ, в. д. Мајмуни.

Name

Ре Нада

20.10.2020 10:09

НАДО изгледа да ниси у току или си злонамјерна отпустани су радници који нису имали адекватну сколску спрему а сви они који су електро струке нису неписмени и нису висак

Name

Познавалац прилика

20.10.2020 08:01

Све су претворили у прћију и пљачкају на све могуће начине, мјесто да цијели народ има користи. Минимални број радника, минимални расходи а вишак подијелити народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех Туго моја

20.10.2020 08:05

Ко вас за шта пита? Па моћнији је тај Петровић него сви ви из Синдиката. Они краду немилице поткивају једни друге а вас сматрају обичним дебилима. Без штрајка радника ( правог штрајка) а не глуме нећете добити ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

20.10.2020 08:28

Изгледа да је Лука подвио репић и да ће потписати уговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

20.10.2020 08:35

Вјерујем у господина Милановића и у његову истрајност,јер,га лично познајем.Надам се да ће захтјеви синдиката бити усвојени и да нема потребе да управа ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ РС нема разлога да одбије потписивање уговора.Сретно.

ОДГОВОРИТЕ