Одмазда према ДНС-у, ко ће извући дебљи крај?!

Шта ће бити са Демократским народним савезом након изласка из владајуће коалиције? Милорад Додик најавио смјену кадрова ДНС-а. Аналитичари сматрају да је ово одмазда према лидеру ДНС-а Ненаду Нешићу и да ће се право лице једних и других показати. 

Република Српска 19.10.2020 | 19:51
Одмазда према ДНС-у, ко ће извући дебљи крај?!

Поједини одбори ДНС-а у неколико локалних заједница у Републици Српској, до сада су већ повукли подршку кандидатима СНСД-а на предстојећим локалним изборима. Они који се још нису изјаснили, имају рок до 21. октобра.

Међу њима је бањалучки одбор ДНС-а, чији предсједник Боривој Обрадовић данас није одговарао на наше позиве. Обрадовић је само један у низу кадрова ДНС-а којима пријети смјена са јавних функција у Српској, што је најавио лидер СНСД-а Милорад Додик.

„Гдје год остане Општински одбор са коалицијом, не само са СНСД-ом, ми ћемо то поздравити, чуваћемо њихове људе. Тамо гдје не буде, њихови људи наравно по природи ствари, не зато што неко има анимозитет према некоме, него зато што је то нормално, неће остати на тим позицијама“, рекао је Додик.

А први је прије неколико дана отишао директор ЈП “Путеви РС“ и лидер ДНС-а Ненад Нешић. Додик каже да нису задовољни како су распоређени ресурси у овом предузећу и да је смјена Нешића била неминовна. Он је недавно рекао да ће бити испитана могућа корупција и криминал у јавним институцијама и да ће сви бити кажњени. 

„Онда је питање зашто раније нису избацили ДНС из те коалције, односно зашто нису покренули неку истрагу у вези са тим трошењем јавног новца. Ово ће заправо бити само сјеча ДНС-ових кнезова као знак одмазде према Ненаду Нешићу“, истиче новинар Горан Дакић.

Обрачун власти са непослушнима у ДНС-у сада ће ићи преко јавних институција. Сви кадрови који не желе бити уз СНСД и коалицију биће кажњени.

Сада ће они пред које је стављен избор, бити у великој дилеми, подржати званичан став странке или остати на функцији, сматра политички аналитичар Велизар Антић. 

„Биће потпуно сам убијеђен и таквих појединаца који ће напустити ДНС и неће слиједити одлуке Предсједништва партије, него ће прећи, било у СНСД, било у неку странку, а има сада доста странака у власти. Једноставно гледаће само свој сопстеви интерес, занемариће ову одлуку Нешића и ДНС-а“, каже Антић.

Међустраначки сукоб унутар некада најстабилније коалиције, тек ће на површину да избаци дугогодишњи прљав веш и бројне малверзације којима су се бавиле обје стране, каже аналитичар Тања Топић. 

„Заправо показујете и упознајете јавност са људима који су склони малверзацијама, најтежим облицима криминала и да се то више није могло истрпјети. Значи та граница трпљења и толеранције криминала, корупције и малверзације је пожељна док сте заједно, док сте партнери, а оног тренутка када вам неко окрене леђа, онда се једноставно чудом чудите, и кажете како је то било тешко живјети са таквим партнерима“, додаје Топићева.

Разрјешењем ДНС-овог кадра, Милорад Додик покушава да из новонастале ситуације извуче најмању штету, наглашава аналитичар Велизар Антић.

„Ја сам потпуно увјерен да Милорад Додик није очекивао да ће ДНС изаћи из ове коалиције и да је направио један потез, да је тек након тог потеза Нешића, и изласка из коалиције, Додик видио да се у својој игри заиграо и преиграо. Јер не вјерујем да је очекивао овакав расплет, у овом тренутку, поготово на мјесец дана прије локалних избора“, наводи Антић.

Аналитичари истичу да се и у наредном периоду могу очекивати међусобне оптужбе између представника ових странака. Не искључују и могућност процесуирања одређених људи. Распад коалиције ДНС и СНСД може утицати и на локалне изборе, али и на чињеницу да ће и овај циклус обиљежити прелијетања из једне странке у другу. 

БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Кад би били

19.10.2020 18:21

Паметни и сложни као 1. ништа им неби могао а партију би подигли ненормално, те би касније могли бити људи од угледа,, то је нешто што би могли мада ће много њи остат уз ССНД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2020 18:55

Трецина паметних це отици у друге странке а остали припасти као и ДНС. Све по заслузи.

Name

Ха ха ха

19.10.2020 20:54

Лопови и криминалци да буду људи од угледа ? На којим си ти дрогама ?

Name

Гаврило Принцип

19.10.2020 21:35

Не знам ко те приморава да, у само двије-три реченице, показујеш колико си књига прочитао. Баш сам се слатко насмијао, посебно на ово "1.".

Name

За ха ха ха

19.10.2020 21:36

Нисам ја на дрогама а нисам сигуран да је ССНД дао ДНС да краде и близу колико ви мислите, могли су узет само онолико колико је Додик дозволио, а мало им је дозволио, да је Нешић крао ово неби смио сањат а не урадит, ја сам за опозицију и гледам одатле, неволим ни ССНД нити ДНС али све краађе и лоповлуке контролише ССНД то знади друже, зато и јесу проблеми, што све држе под својкм шапом,

Name

За Ре

20.10.2020 09:07

За неповјеровати колило си паметан и добронамјеран.

Name

Ђуро

19.10.2020 18:21

Додик је пао на кољена и сад ће показати колика је он кукавица.Молиће ДНС и клечати.Гледајте само колики је он слабић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2020 18:54

Е будало једна.

Name

Милидраг

20.10.2020 05:46

Миле испитије корупцију,добро ме насмија,па шупаљ на све стране,код њега све легално а тендери на све стране,син,кумови а цијена увећана максимално,једини извођачи,километар асфалта најскупљи у свијету.Ту своју причу не може ни дјеци продати,само неписменим будалама.

Name

Гаги

19.10.2020 18:35

ДНС це вам доци главе бас као Дритан Милу...пази ста сам рекао....клецицес ти Миле пред Несицем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.10.2020 18:36

Аналитицар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кука

19.10.2020 18:37

Па није Несиц окренуо Додику ледја него га је Додик сутнуо, не знам о цему прицате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ко ?

19.10.2020 18:39

Па днс...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

19.10.2020 18:44

Пребраце се на папке и постене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гивикт

19.10.2020 19:12

свака цаст Несицу на храбрости ти си нас нови Тито ја ти се дивим до имбецилности

ОДГОВОРИТЕ
Name

зв

19.10.2020 19:22

па ниста, нови привјесак је УС и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

.блбл

19.10.2020 20:17

Путеви РС је кока која редовно носи јаја,зато је Миле хоце по сваку цијену узети за себе,код Мила је увијек лова главни разлог повлацења цудних политицких потеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.10.2020 21:00

Додик себи копа политичку јаму. Отићи ће у политички заборав и брже него што сам очекивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

19.10.2020 22:24

Милокрад је смијенио Нешића значи да није били би у загрљају у сваком случају драго ми је за развој ситуације.Која од свих навединих фирми послује барем на нули од смијењеног кадра ДНС-а.Колико видим све ово вријеме је борба за ухљебе а не за народ.Сад ће те видјети колико фукара и папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само бахато

20.10.2020 05:53

Ајмо папци,кренула распродаја.