Додикови људи падају један по један; Пред судом пао Петровић

 Након што је “Дwелт” у тужби против КРЖ пао пред Судом БиХ, исто се десило и “Електропривреди РС”. “Ланацо” је дефинитивно раскринкао приватни договор Луке Петровића и Стефана Крнете, зета бившег министра здравља РС и главног девастатора здравственог система Ранка Шкрбића.

Република Српска 19.10.2020 | 18:04
Додикови људи падају један по један; Пред судом пао Петровић

Након што је почетком септембра Стефан Крнета, власник фирме “Дwелт”, пред Судом Босне и Херцеговине доживио дебакл за посао вриједан 14,5 милиона КМ, иста судбина почетком октобра дочекала је и Електропривреду Републике Српске. “Ланацо” Небојше Нинића дефинитвно је раскринкао приватни договор Луке Петровића и зета бившег министра здравља РС и главног девастатора здравственог система Ранка Шкрбића.

Апелационо вијеће Суда БиХ 2. октобра одбацило је тужбу “Електропривреде РС” против Канцеларије за разматрање жалби у БиХ, која је послије Нинићеве притужбе, поништила тендер за израду софтверске платформе за подршку снабдијевању струјом 500.000 потрошача. Раније одлуке неће бити преиспитиване, јер за тим нема потребе, одлучило је вијеће.   

Тужбу против КРЖ поднио је прво Крнета, тражио је да одлука буде преиначена или укинута. Када су судије пресудиле да је незаконитим поступком дошао до милионског посла, ЕРС је одлучио да му новом тужбом против Канцеларије припомогне. Безуспјешно!

ПЛАН ЗА БРЗО БОГАЋЕЊЕ

Шкрбићев зет испланирао је како да себи обезбиједи ИТ уговор који ће му отворити врата институција РС и других јавних предузећа и установа. Петровић, СНСД-ов директор “ЕРС”, само је требало да распише тендер за израду ИТ платформе. Јавна набавка у списима јавног предузећа забиљежена је крајем 2019. године, а директор је одлучио да проведе нетранспарентни преговарачки поступак без објаве обавјештења. Како је хитно позвао Крнету, тако је и расподјела јавног новца била хитно договорена.

Обојици се журило па претходно, како је Журнал раније писао, није расписан конкурс за израду идејног рјешења нити је постојало информационо или обавјештење о транспарентности.

Небојша Нинић, један од оснивача СНСД-а, одавно више није главни ИТ тендер играч. Ако трпи “Проинтер”, који је заувијек обиљежен сарањом са Игором Додиком, сином Милорада Додика, лидера владајуће партије, не мора и зета актуелног декана Медицинског факултета.

Жалио се и тендер је оборен.

ПЕТРОВИЋ УДАРИО НА НИНИЋА, НИНИЋ УЗВРАТИО

Крнета је завапио пред судом:

“Суд је тужбу са захтјевом за одгоду извршења примио 29. јула, а управно вијеће је одлучивало дан прије истека рока за тужбу. ‘Дwелт’ је наставио да пружа услуге по уговору, јер објективно није у могућности да обустави активности, јер би то изазвало тешке несразмјерне посљедице.”

Јаукање није помогло па се судијама обратио и Петровић:

“За ЕРС ће наступити несагледива штета. Поништење уговора озбиљно угрожава обрачун, фактурисање и наплату утрошка струје крајњим купцима и остваривање прихода. ‘Ланацо’ ничим није доказао да трпи било какву штету провођењем поступка набавке софтвера који је предмет уговора…”

Нинић му није остапо дужан:

“Наводи захтјева ЕРС су непрецизни, нејасни и паушални. Указивање ЕРС да је поступак јавне набавке проведен по хитном поступку због потребе кориштења услуга софтвера и у вези с тим преузетих обавеза из оквирног споразума, оспоравамо јер ЕРС у “Електро-Добоју" од раније користи исти софтвер као овај који је био предмет поништеног уговора.”

Како Петровић није доставио доказе о “несагледивој штети” по ЕРС, тако су и судије закључиле да је уговор тежак 14,5 милиона између “Дwелта” и јавног предузећа незаконит. Крнета се током поступка позивао на јавни интерес, али му тај термин очигледно није био најбоље објашњен.

ПОРОДИЧНА САРАДЊА

Према писању портала “Цапитал”, компаније „Проинтер“ и „Дwелт“ 15. августа прошле године озваничиле су сарадњу, како би заједно могле да раде на пројектима дигиталне трансформације енергетског сектора. Тада је од јавности сакривено да је власник „Дwелта“ Стефан Крнета, зет Ранка Шкрбића, док је „Проинтер“ заувијек обиљежен сарадњом са Игором Додиком, сином члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Споразум о партнерству омогућава им заједнички наступ на тржиштима, саопштено је тада.

„Проинтер“ је, како је наведено, посебно заинтересован за „Дwелтов“ софтвер “Платформа X”, намијењен за дигиталну трансформацију енергетског сектора. То софтверско рјешење, истакли су, за компаније значи смањење губитака на мрежи, проналажење нелегалног кориштења енегије, предвиђање потребе за енергијом, израду енергетских профила простора…

„Што се тиче домаћег тржишта, хтјели смо синергију са најбољима из ИТ сектора, јер је у производ ‘Платформа X’ мој тим уложио године труда, рада и знања. ‘Проинтер’ је једна од најјачих ИТ компанија у БиХ, с њима сарађују и највећи свјетски вендори као што су САП, ИБМ, Мицрософт. Зато је за ‘Дwелт’ посебна част да се нашао на таквој листи партнера“, рекао је Крнета.

Фирма „Дwелт“ основана је 2015. године, исте године када и „Проинтер“.

(зурнал.инфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Маза

19.10.2020 16:20

СЕЛАЧКА ПОСКА, ОВИ АЛАВЦИ ДО ЈУЧЕ НИСУ ИМАЛИ ЗА КИФЛУ А САД СЕ ОТИМАЈУ ЗА МИЛИОНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

19.10.2020 16:39

Управо. Уз напомену да се ради о сељачинама, а не сељацима. И да, чекају их тешки дани. Уз мало закашњења, али ће доћи.

Name

Мазда3

19.10.2020 16:50

У овој дрзави мозе ко ста хоце јер власт врси борбу за себе а ко ста мозе нека сврне ..дрзава гдје нормалан градјанин нема никакво право .одавде само бјезати сто даље..

Name

СРПСКА РЕПУБЛИКО

19.10.2020 17:13

ЦИТАЈ УЦИ И ПАМТИ СТА СИ ДОЗИВЈЕЛА

Name

ЛИПОВ ХЛАД

19.10.2020 20:46

ВИДИ СЕЉАЦИНА.

Name

ВладимирБЛ

20.10.2020 08:59

Кажу годинама радили на софтверу, можда о13 мјесеци мисле да су године :Д

Name

киза

19.10.2020 16:21

Ни ланацо није ништа бољи, али проблем је у томе што је бара све мања, а крокодила све више, па су и нарасли. Апетити су незајажљиви. После пада мила у ЦГ ово је дефинитивно пад комуњарско-антифашистичког-усрашоидног система на Балкану. Миле купи кофере и марш где год хоћеш само да те више не гледамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ВУКАН

19.10.2020 16:22

Највећи гладнов и штеточина Херцеговине у посљедних 50 год ,гладан ће отићи на онај свјет.Прије 7/8 год није за кафе имао .Био у Радикалима па у СДС на крају у секти.За 2 године направио хацијенду које се ни Пабло Ескобар не би постидио.Око себе окупио најгоре послушнике типа разних Грубача сл којима је јединии квалитет алпинизам ректалног тракта друга Гвиде.Све старе чланове СНСД склонио а око себе се окружио улизицама и послушним робовима које држи у шаци.Пола старих чланова неће гласати за своје због бахатости и осионости дотичног.Да има мрва правне државе давно би гулио робију у Фочи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два

19.10.2020 16:24

Два неопјевана криминалца Миле Бурле Додик и Ранко Монте Карло Шкрбић.Вјерујем да је прича потпуно иста када су се сусрели Новак Ђоковић и Ранко Шкрбић тада министар здравља Шкрбић је Ђоковићу рекао гдје си комшија?А Ђоковић му је одговорио како смо ми то комшије? Шкрбић је рекао па ја имам стан у Монте Карлу.Зато Ђоковић избјегава Републику Српску у што ширем луку.Иде у Високо да обиђе пирамиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рw

19.10.2020 16:26

Тако је то кад се у државу уведе приватлику, онда свакакву криминалце из странака могу преко основаних приватних фирми да пљачкају државу у њене ресурсе и биџете. Док није било приватлука и прватника овакве пљачке су биле немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ица

19.10.2020 16:27

Сељацке барабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

штеточине РС.

19.10.2020 16:28

Само гледају себе ждеру пију мјењају одијела и кравате сваки дан, у презадуженој и растуреној криминалом РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.10.2020 16:39

Тај Крнета није имао 2 марке за кифле а сад овако , ово неће проћи кад тад доћи ће на наплату кАо и његов шта му доће Шкрбиц , који је на списку за процесуирање међу првима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ба

19.10.2020 16:45

ЦУДИ МЕ ТО ПА КОД СНСДА СВЕ ПОСТЕН ДО ПОСТЕНОГ ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

19.10.2020 16:47

И ста сада? Само се Ниниц вратио у игру па поново и он дрпа са дрзавне касе. Јако мудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

19.10.2020 16:51

Стока незајажљива. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИТ

19.10.2020 17:30

СИНОВИ НАУЧИЛИ ОД ТАТА ДА КРАДУ. НЕПИСМЕНЕ ФУКАРЕ КРАЈ И ВАМА И ТАТАМА И ЛУКИ ПЕТРОВИЋУ. С Т О К Е

Name

Викиликс

19.10.2020 17:30

Ја сам чуо да је Мекетало укр'о милион и по, знате ли ви шта о томе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

19.10.2020 17:47

А И ЛАНАКО ПОЦЕО РАСКРИНКАВАТИ КАДА СУ МУ ПРЕСТАЛИ ДАВАТИ ДИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИПОВ ХЛАД

19.10.2020 18:20

САМО СЕ ДОДИК МОЗЕ ОВАКО ГРЛИТИ СА НЕКИМ КО МУ ЈЕ ЈАКО ПОТРЕБАН.ЈОС МАЛО И ТО ПУЦА.КРЕНУО ТОЦАК НИЗ БРДО.САМО ЦОРАВ ТО НЕ ВИДИ.

Name

Боки

20.10.2020 02:54

Боро и Гвидо у загрљају. Још им само фали Јоке=Жељка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

20.10.2020 07:15

Не вријеђајте више Гвиду. Он је појам интелигенције за овог Луку.