Драгутин Родић: Није било искрености унутар коалиције

Почетак предизборне кампање обиљежила је одлука странке Демократски народни савез (ДНС) да иступи из владајуће коалиције након дугогодишње сарадње.

Република Српска 19.10.2020 | 17:04
Драгутин Родић: Није било искрености унутар коалиције

Иако смо навикли на варнице између ДНС-а и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) пред изборе су увијек завршавали заједно. Овај пут то није случај.

“Унутар коалиције није било довољно искрености. Мислим да би односи према коалиционим партнерима требали да буду потпуно другачији са много више разумијевања. Било је и раније покушаја дисциплиновања, прије свега кадрова из Приједора. Чим су чули другачије мишљење и размишљање, одмах су биле упућиване пријетње да ће ти кадрови из Приједора бити смијењени, па ево и сада се говори о исто таквим реакцијама на све ово “, казао је за Мондо предсједник Градског одобра ДНС Приједор, Драгутин Родић коментаришући одлуку да та странка иступи из владајуће коалиције.

Приједор ‘камен спотицања’

Родић је нагласио да је предсједништво ДНС-а једногласно донијело одлуку да ДНС иступи из коалције, те да су дужи низ година присутна одређена неслагања унутар коалиције у односу ДНС-а и СНСД-а.

„Разишли смо се у неким круцијалним питањима везаним за функционисање коалиције, а и за функционисање одређених дијелова, а ту мислим прије свега на Приједор гдје дуго траје та политичка нестабилност која је изазвана 2018. године , прије свега изласком одређених људи из ДНС-а и стварањем других политичких партија, а с друге стране унутар саме коалиције мислим да није било довољно искрености обзиром на све вријеме које смо заједно радили и које смо заједно учествовали у најважнијим пројектима“, истакао је Родић.

Како је изјавио ДНС ће настојати да докаже да је њихова политика врло присутна, те да ће понудити најбоља могућа рјешења за излазак из кризе.

„Ово је тренутак који послије дугогодишње сарадње говори да је дошло вријеме да се можда на неки други начин манифестују политике. Оно што је сигурно ДНС ће остати при својимполитикама што се тиче националних политика и односа према РС и свим оним вриједностима које смо годинама градили, а што се тиче оних других вриједности мислим да су избори најбољи показатељ да се покаже ко, шта и колико вриједи“, казао је Родић, те додао да је ДНС-ов иступ био изненађење за многе, али исто тако сматра да је могло много боље,само да је било више разумијевања унутар коалиције.

Павић: „Повукао сам се“

С друге стране, Бивши предсједник ДНС-а, Марко Павић рекао је да се повукао те да не жели давати никакве изјаве, док смо са актуелним предсједником ДНС-а, Ненадом Нешићем безуспјешно покушавали ступити у контакт.

Подсјетимо,предсједништво ДНС-а је, на изненађење многих,у суботу донијело одлуку да иступи из владајуће колације у Републици Српској и на нивоу БиХ.

Убрзо је стигао одговор из СНСД-а када је предсједник те странке, Милорад Додик након састанка коалиционих партнера у Бањалуци изјавио да је ДНС донио исхитрену одлуку о напуштању коалиције, али да партије из владајуће коалиције ту одлуку поштују. Он је најавио да ће већ сутра, или најкасније у уторак почети с разрјешавањем кадрова ДНС-а који “праве проблеме”.

Подсјетимо и то, да је Ненад Нешић недавно поднио оставку на мјесто вршиоца дужности директора ЈП “Путева Републике Српске”.

Како је тада образложио оставку је поднио из здравствених разлога.

“Поднио сам оставку из здравствених разлога. Органи ДНС ће се очитовати о свему. То је све што у овом тренутку могу да кажем”, рекао је тада Нешић.

Недуго затим ДНС је иступио из владајуће коалиције. 

(БН/Мондо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Шљива-препека

19.10.2020 15:27

После избора пишаћете у исту тикву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

19.10.2020 15:29

Увијек сте ви то знали,али вам је било битно бити у власти.Сад кад је власт пољуљана ви би са опозицијом.Стварно сте провидни.Треба вас пустити саме неби ни прешли изборни праг.Разбио вас је СНСД у комадиће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

19.10.2020 15:29

Драгутине, све је у реду, али касно. Закон о поријеклу имовине свима и Лустрација за све, молим Вукана, Драшка и Јелену, за ово, народ зове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.10.2020 15:41

Драги Боже да ли се ово може поредити: Додик, Шпирић, Радмановић, Жељка, П. Ђокић, Чавић, Стевандић идт. или Станивуковић, Јелена, Вукота Г., Н. Вукановић, Нешић, Д. Шешић итд. Може ли ко погодити гдје су лопови и папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУД

19.10.2020 16:42

И са једне и са друге стране исто све,нема разлике кад се докопају власти...

Name

Борац

19.10.2020 16:59

Младост будуцност!

Name

Андриц

19.10.2020 17:12

Хахаха,па да ли је могуце са Несица стављас у исти кос са Јеленом,Драском,Вуканом...Де мало просвијетли се,отидји на блог Слободана Васковица,морацес кориговати овај списак.

Name

Ненаде

19.10.2020 17:28

Јелика те крије на сред горе Романије

Name

Нада

19.10.2020 17:50

Андрић тако је.

Name

Милидраг

20.10.2020 05:59

Луд народ,шта рећи друго.....

Name

Ма да ма да

19.10.2020 16:44

Увијек сам говорио да ће Милу срушити његови. Они што су нај више узели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1

19.10.2020 17:10

Подршка га ДНС и будућег градоначелника Драгутина Родића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

19.10.2020 17:32

РЕ Истина Одлично речено само ти је грешка гдје је стављен Нешић. Он не иде са Вуканом,Драшком,Јеленом итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љивос

19.10.2020 17:34

Да Мирко Совиљ има мало храбрости поднио би сам оставку, а не да чека да га смијене. Још ако га процесуирају за криминал који је учинио током свог ведеовања, готов је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

19.10.2020 17:56

Мозете не видјети да нема искрености пола године,годину али вама треба 20 година. До Вас је проблем.

ОДГОВОРИТЕ