Ко епидемиолошки хаос очекује у Републици Српској?!

 Ако занемаримо локацију у строгом центру града, стара хирургија може бити рјешење за лакше случајеве Цовида-19 и евентуално неке средње тешке, али и даље остаје отворено питање лијечења евентуално већег броја обољелих са тежом клиничком сликом; остаје питање биосигурности, интензивне његе, исцрпљености здравствених радника …

Република Српска 19.10.2020 | 15:17
Ко епидемиолошки хаос очекује у Републици Српској?!

Пише: Слободан Станић

Одјељење за кабинетске послове и послове информисања УКЦ у свом позиву медијима од прије неколико дана , а у вези са реновирањем старе хирургије и њеним адаптирањем у Привремену Цовид болницу, наводи у самом наслову “У ишчекивању епидемиолошког хаоса…”

Какав “епидемиолоски хаос” се очекује?! Шта ће произвести тај очекивани “епидемиолошки хаос”? Да ли је кризни штаб упознат са тим и да ли су предузете потребне мјере да до тог “хаоса” не дође? Да ли је неко својим чињењем, или нечињењем одговоран што тај “епидемиолошки хаос” уопсте ишчекујемо?

Нажалост, нас увијек све изненади па и снијег у јануару!

Евентуалне припреме почну када катастрофа већ закуца на врата, тако је и са адаптацијом старе хирургије. Ако занемаримо локацију у строгом центру града, стара хирургија може бити рјешење за лакше случајеве Цовида-19 и евентуално неке средње тешке, али и даље остаје отворено питање лијечења евентуално већег броја обољелих са тежом клиничком сликом; остаје питање биосигурности, интензивне његе, исцрпљености здравствених радника …

У ауторском тексту из јула ове године написао сам да Цовид-19 није трка на 100 метара, већ маратон. Дакле у том тексту, прије скоро четири мјесеца навео сам и низ мјера и препорука – Како предуприједити наступајући епидемиолошки цунами.

Остајем и даље при ставу да је врло битна добра координација између различитих институција коју треба да обезбиједи Влада РС.

Министарство здравља и социјалне заштите мора омогућити флексибилност организације здравственог система, већу мобилност свих здравствених радника, повећати резерве потребне опреме, медицинских средстава , санитарних средстава. По хитној процедури треба доградити и опремити спрат на Инфективној Клиници на Паприковцу и то интензивну његу са нивоом биосигурности ИИИ.

Хигијенско епидемиолоске слузбе при домовима здравља трансформисати у ЦДЦ центре за контролу болести, да функционално буду дио ИЗЈЗ, тј. да буду његове испоставе на терену, извјеставају о стању и проводе зацртане мјере. Било је предлозено и отварање регионалних завода првенствено у Бијељини, али и Приједору и Градисци као и низ других мјера.

Ниста од овог није ни размотрено, а камоли прихвацено да би сада били пред наступајуцим ” епидемиолоским хаосом ” . Сваком добронамјерном је јасно да управо након избора идемо ка трецем пику првог таласа и да последице могу бити застрасујуце , ако се ова дискординација настави!

(Истинито)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Брзо дјеловати

19.10.2020 14:12

Било би неопходно поново активирати набавку покретне болнице,ако би господин Ристић још једном хтио да помогне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.10.2020 17:31

?????????,овај је добар,од срца се насмијах

Name

&&&&&

19.10.2020 14:29

Бави се струком,политика није за тебе.Губис у Н.Граду.Лаку ноц!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.10.2020 22:27

Давно сам га прекризио. Подгузна муха СЗОа, а СЗО никад ни цуо за њега није ???

Name

ЈА

19.10.2020 14:44

Еј мој Станицу, па ко да спроведе мјере застите и правилне реорганизације, јел Стевандиц и Дзајиц.??? Залосно је ко све носи титулу доктора.!!! Нема нама спаса нит помоци поред ових политицких "доктора". Све су покрали и опљацкали, здравсзво је тотално унистено и опустосено. Ста да раде здравствени радници, постени љекари кад им је све покрадено, дзаба њихова струцност и знање без средстава за рад и за лицну егзистенцију. Овде је само политицки криминал и бједа народа итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ЈА

19.10.2020 15:54

Па и он је исти као и ти што си навео

Name

ТИ

20.10.2020 10:07

Ништа ново...промјена неће бити.....све по старом до 2052г.

Name

Па

19.10.2020 15:08

Опет овај сто се у све разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

19.10.2020 15:57

Ох ми мислили корона пролази,а она поново долази.

Name

Ре

19.10.2020 16:16

Јадан ти. Уста се разумес? Само лупетас по порталима.

Name

Кратко и јасно

19.10.2020 16:44

Зграду Владе треба претворити у Цовид болницу.свеједно само дзабе тросе кисик.сви знамо да један цовјек све одлуцује.

ОДГОВОРИТЕ