Нови кредит ММФ значиће куповину социјалног мира

-Нови кредит за наредну годину, значиће куповину социјалног мира, јер тек ћемо почети да осјећамо најтеже посљедице кризе узроковане пандемијом корона вируса.

Босна и Херцеговина 19.10.2020 | 11:30
Нови кредит ММФ значиће куповину социјалног мира

Крајем мјесеца слиједе нови преговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) и нова кредитна задужења. Новац би могао стићи у Босну и Херцеговину тек након избора.

У односу на политичаре, стручњаци су јасни - још неких 40 посто укупног БДП-а дозвољава додатна задуживања, али то не вриједи за реални сектор. Упозоравају - нови кредит за наредну годину, значиће куповину социјалног мира, јер тек ћемо почети да осјећамо најтеже посљедице кризе узроковане пандемијом корона вируса.

Пандемија корона вируса и бх. економија, испоставило се, тешко сарађују. Због новог вала заразе, бх. власти би након избора могле посегнути за још једним кредитним задужењем.

“Одувијек заговарам да БиХ има аранжман са ММФ-ом, јер када га имате, можете да повлачите финасијска средства у виду кредита, али исто тако можете да имате аранжман у којем средства не узимате, него их имате загарантована, уколико буду потребна”, говори Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Федерација БиХ, наводи премијер Фадил Новалић, има задовољавајућу ликвидност банака, али не желе се задуживати на домаћем тржишту. Разлог: кроз гарантни фонд тај новац, каже, треба преусмјерити ка привреди.

“ММФ нови аранжаман би могао бити око милијарду марака, када се гледа рочност могао би бити тек тамо у априлу или мају. Да бисмо одржали, прије свега, буџетске издатке према социјалном давању, пензионом фонду, борачким полуплацијамна, инвалидима итд”, истиче Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ.

“ММФ су увијек подршка буџетима, потписници су ентитети и држава, послије расподјела, а како ће се те паре трошити, то је до домаћих власти. Код нас је та дистрибуиција катастрофа, лоша дистрибуција средстава, лоше циљање - дај да има за плате и кола”, објашњава, пак, Светлана Ценић, економски аналитичарка.

ММФ увјетује наставак реформских процеса, најприје реконструкцијом правосуђа. Већ смо видјели да раније узети новац није на прави начин усмјерен ка опоравку економије. Трагично, предвиђања ММФ-а су да најгоре тек слиједи.

Сада ММФ предвиђа да ће бх. економија пасти за 6,5 посто. У прољетним прогнозама, ММФ је предвиђао да ће економија падати за пет посто.

“Задња коригована процјена пада БДП је 6,5 посто, више од 1,5 у односу на ранију прогнозу, ово треба да забрињава јер то значи да полако улазимо у дубоку рецесију и вјероватно ћемо у првом кварталу наредне године имати значајних економских проблема, гашење компанија и посљедничног отпуштања”, вели Адмир Чавалић, економски стручњак

Ово смањење појело је три године ранијег раста наше економије. Иако прогнозе црне, конкретних мјера за опоравак привреде нема.

“Кредитна задужења нису рјешење, рјешење је у смањењу оптерећења плата како би се могао дати импулс да се плате повећају код послодаваца, паралелно с тим - мјере подршке потрошњи домаћег производа”, каже Зоран Павловић, економски аналитичар

Опоравак нам зависи од опоравка европских земаља, од којих смо зависни. Према предвиђањима, опорављат ћемо се наредне четири године. Већину кредита усмјеравамо ка крпљењу буџетских рупа. Политичарима одговара, јер купују социјални мир. Али, питање је до када?

(БН/БХРТ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Андриц

19.10.2020 10:03

Сва среца па тај кредит не врацамо ми,него градјани Зимбабвеа и Тунгузије...Багро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ОНИ

19.10.2020 13:27

ТАЈ ММФ ФИНАНСИРА ИСКЉУЦИВО ДИВЉАЦКЕ И ЛОПОВСКЕ СИСТЕМЕ. БОКАСА. ИДИ АМИН ДАДА. ДОДИК... И ТУ БАГРУ ТРЕБА РАСТЈЕРАТИ. ДОСТА ЈЕ. НЕЦЕМО У РОБЉЕ.

Name

Мирослав

19.10.2020 10:07

Овај човјек кад год сам га гледао или читао неку његову изјаву само прича о кредитима и ММФ, овај ништа друго и незна али добро млати лову или има храброст ставити свој потпис а Милиног нема нигдје као у СР, Михајловић потписује а Вучић влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.10.2020 10:41

Он је? за њега су паре све ..народ њега не занима само коликоце да украде

Name

Није него

19.10.2020 10:11

О каквом опаравку говорите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

19.10.2020 10:17

Не дајте мафији паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

19.10.2020 10:39

Какав ММФ људи!!?? Ено Миле средио велики кредит из Нагорно Карабаху за РС . Бице лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

19.10.2020 11:06

Крадит који су жељезнице подигле од 100 мил долара и којег су раднице добили због тужби и дуговања , прва рата за отплату долази тек идуће године а већина радника су те паре потрошили давно и ја мислим да те паре од Ммф иду за куповину РС а и жељезнице данас остају без дир, ћутолога а још горе је што долази други ћутологПетко Станојевић , који је са покојним Гаврилом Бобаром био у НС РС и четри године нису ни ријеч рекли али зато узели масну лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глувацу један, циркоооо

19.10.2020 11:23

До средине идуце године подијелице паре овим председавајуцима и склонити их и стизе страна нога на насе тло. Ту це бити порези на европски нацин а ови политицари сад нек пријаве исту имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

19.10.2020 12:14

Так Додик само зна дизати кредите, КОЈУ ФАБРИКУ СТЕ ОТВОРИЛИ ЗА 20 год. Клептомани на власти? И као приватник је дизао кредут и НИЈЕ ВРАЋАО, многи то знају и за нестали предмет његовог кредита кад је дошао на власт!

ОДГОВОРИТЕ