Манипулације бирачким списковима у пуном јеку

Води се полемика да ли је заиста дошло до угрожавања једног од основних људских права, права на заштиту личних података, с обзиром на то да је баш бирачки списак у Бањалуци открио многобројне изборне преваре и неправилности.

Република Српска 18.10.2020 | 20:19
Манипулације бирачким списковима у пуном јеку

Избори су на прагу, а манипулације бирачким списковима у пуном јеку. Иако је предизборна кампања званично тек почела, незваничне припреме политичких субјеката трају већ мјесецима.

Ни епидемија вируса корона није утицала на већ устаљен систем борбе за гласове, а најочигледнији примјер је испливао у јавност објавом Централног бирачког списка за гласање из иностранства.

Ујдурма у јавности по овом питању трајала је данима, док Агенција за заштиту личних података БиХ није тражила уклањање Централог бирачког списка са званичне веб странице ЦИК – а, с тврдњом да је угрожено право појединца на заштиту личних података. 

Из Градске изборне комисије Бањалука потврђују да су се бројке прелиминарног и коначног бирачког списка за гласање поштом за подручје Бањалуке увелико разликовале.

Јавност је по овом питању подијељена. И даље се води полемика да ли је заиста дошло до угрожавања једног од основних људских права, права на заштиту личних података, с обзиром на то да је баш тај списак открио многобројне изборне преваре и неправилности. Струка је на страни јавног и општег интереса у односу на појединачни.

"Некоме одговара оваква ситуација. Нема одговорности, нема санкција за неодговорне политичке субјекте, и то углавном одговара онима који су на власти. Неопходне су измјене Изборног закона БиХ. Агенција за заштиту личних података БиХ није смјела да склони списак, јер је то јавни документ", поручује Вехид Шехић из Коалиције за поштене и слободне изборе "Под лупом".

Новинари који годинама прате токове избора и предизборних кампања сматрају да се ово питање морало ријешити много раније.

"И ми када правимо прилоге и вијести, и увијек важемо, и увијек је јавни интерес испред свега. Не знам зашто су уклонили бирачки списак, када је показано да је он извор откривања разних манипулација и изборних превара", поручује новинар Владимир Шушак.

Ових дана, утврђене су бројне неправилности приликом регистрације бирача за гласање путем поште, претежно из Србије и Хрватске, гдје је утврђено да су цијеле породице пријављене на фиктивним адресама у Србији.

Тужилаштво БиХ је запримило одређен број пријава из Централне изборне комисије те су одмах формирани предмети који су дати у рад поступајућим тужиоцима – потврдила је Гордана Тадић, главна државна тужитељка.

БН ТВ

 

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јааа

18.10.2020 18:47

И ви посматрате изборе годинама,а сваки избори се краду. Који је и ваш ефекат у свему томе? Бацате прашину у очи? Узимате паре од којекаквих НВО? Који је ефекат вашег посматрања на крају???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауфер

18.10.2020 20:01

Није то ништа шта се ради у Добоју. Хиљаде људи је промјенило адресе ради обезбеђења гласова миљеницима.

Name

Нека

18.10.2020 18:47

раде ста им је воља,ПРАВДА СТИЗЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛКАН ЦИРКУС

18.10.2020 18:56

НЕ НОЗЕ СЕ НАРОДУ УКРАСТИ ВЛАСТ НИ ЗБОГ КАКВОГ ЗАКОНА ПА НИ ЗАКОНА О ЗАСТИТИ ЛИЦНИХ ПОДАТАКА. НЕ МОЗЕ. А ДОДИК ТО ХОЦЕ. ОПЕТ ДА НАРОДУ УКРАДЕ ВЛАСТ. ДОСТА ЈЕ ГАНГСТЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мишо

18.10.2020 19:07

У РиТЕ Угљевик локални СНСД кабадахија који обавља дужност шефа кадровске службе је дао налог свим радницима да доставе фотокопију личне карте и потврду из ЦИПС а одбијајући појашњење због чега то ради и на тај начин је прекршио закон о заштити личних података. Руководство је и поред дописа Агенције остало нијемо а сада је ваљда свима јасно зашто су му ти документи били потребни.За њих закон не важи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј бре болан

18.10.2020 20:00

А ко плаћа ту Ципс потврду..?? Десет марака, плус провизија, то је. Није то за бацити. Пола киле печења плус пива.

Name

Гласац

18.10.2020 19:47

Како пријавити да се лазно цитава породица налази на спуску за глассње у иностранству?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласац

18.10.2020 19:48

Коме пријавити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеггy

18.10.2020 20:22

Најједноставније је да изађу на гласачко мјесто у БиХ чиме аутоматски поништавају тај глас из иностранства.

Name

Клептомани

18.10.2020 20:09

Власт све краде немилице и никоме не одговара и нико јој ниста не мозе јер све полуге имају на даљински.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.10.2020 05:05

Ако Гордана буде рјешавала проблем изборних манипулација резултат се већ зна јер она је највећа манипулација у тужилаштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо гљивар

19.10.2020 06:36

Људи ниста није вјечно. Пропало римско царство, пропала је византија, пропала је отоманска империја, аустроугсрска, пропала је и југославија. Ко је додик и снсд да буду на власти сто година. Сви ови које сам набројао су нам бар несто оставили. Додик и екипа су све покупили себи. Исмијали и борце и раднике и сиротињу. Мислим да је доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

19.10.2020 10:01

Гдје пријавити злоупотребе уцјенее

ОДГОВОРИТЕ