Техеран: Крај ембарга на увоз оружја у Иран

Власти у Техерану објавиле су да су престале да важе санкције на увоз оружја на основу Резолуције 2231 Савета безбедности УН. САД су се пре две године повукле из нуклеарног споразума са Ираном, пошто је Доналд Трамп тај договор назвао ”најгорим икада”.

Свијет 18.10.2020 | 11:09
Техеран: Крај ембарга на увоз оружја у Иран

Санкције УН Ирану престале су да важе пуна два месеца од када Сједињене Америчке Државе нису успеле да прогурају свој предлог продужења у Савету безбедности.

"Данас је важан дан за међународну заједницу, која је упркос напорима америчког режима, остала привржена Резолуцији 2231 и Свеобухватном заједничком акционом плану. Од данас, окончана су сва ограничења на увоз и извоз оружја", саопштила је влада у Техерану.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф је рекао да "нормализација одмбрамбене сарадње представља победу мултилатерализма".

Иран је, истовремено, објаснио да се одбрамбена доктрина те државе заснива на одлучности народа и домаћим ресурсима, те да ће ирански одбрамбени комплекс наставити да буде главни извор наоружања.

"Неконвенциналном наоружању и наоружању за масовно уништење нема места у нашој одбрамбеној доктрини", саопштила је влада у Техерану.

Одмах после истека санкција Ирану, није сасвим јасно како ће тачно реаговати администрација америчког председника Доналда Трампа, која се пре две године повукла из споразума, који су тешком муком успели да усагласе његов претходник Барак Обама, европске силе, Русија и Иран.

Пре месец дана, Вашингтон је упозорио да су Ирану враћене све санкције УН, као и да ембарго на конвенционално оружје који је уведен тој земљи неће престати да важи средином октобра.

Чланице Савета безбедности УН, укључујући и дугогодишње савезнике САД, тврде да је овај потез Вашингтона узалудан, док дипломате сматрају да би мали број држава могао да се одлучи на то да Ирану поново уведе санкције.

Савет безбедности УН увео је Ирану санкције на наоружање 2007. године.

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Босанац

18.10.2020 13:02

Иран је норужан до зуба, са ембаргом или без ембарга?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

18.10.2020 16:50

Али у америчком окружењу, све ратове Америка изазива са циљем да се врти и задржава у близини Ирана.

Name

Израел

18.10.2020 19:17

..и САД изазивају сукобе међу муслиманима, као што су Срби и Хрвати међу Бошњацима у Цазинској Крајини... А када им дође све на наплату у виду случаја са убиством наставника (јер је вријеђао осјећаје муслимана), онда кукњава???

ОДГОВОРИТЕ