Др Милошевић: Славе су тренутно највећи ризик!

Најмлађи болесник на Инфективној клиници има 24 године, а најстарији 93. Још не знамо потенцијалне последице које САРС-ЦоВ-2 инфекција оставља на јетри, централном нервном систему и репродуктивним органима...

Србија 18.10.2020 | 10:42
Др Милошевић: Славе су тренутно највећи ризик!

Потенцијални ризик за повећање броја оболелих од коронавируса је период слава који почиње... Тренутно најмлађи болесник на Инфективној клиници има 24 године, а најстарији 93, а још не знамо потенцијалне последице које САРС-ЦоВ-2 инфекција оставља на јетри, централном нервном систему и репродуктивним органима, те апелујем на све да строго поштују мере превенције како поново не бисмо имали ситуацију од пре неколико месеци.

Ово за Курир у интервјуу недеље говори доц. др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Клиничког центра Србије, која открива и какве све последице ковид оставља на организам и након оздрављења, зашто је Београд највеће жариште вируса, али и да су имали случајеве резаражавања короном.

Епидемиолози већ недељама упозоравају да улазимо, или смо већ ушли, у трећи талас короне у Србији. Шта то тачно значи и шта можемо да очекујемо у наредним данима?

- Временске прилике типичне за овај део године значе све краћи боравак напољу, а све дужи у затвореном простору. Управо боравак у затвореном простору, посебно већег броја људи, погодује преношењу коронавирусне инфекције. У данима који долазе морамо без изузетка да поштујемо препоруке које су већ месецима актуелне ако не желимо да опет имамо ситуацију од пре неколико месеци. Ово треба да буде заједнички циљ свих људи у нашој земљи.

Очекујете ли даљи скок оболелих и чиме може да буде проузрокован?

- Свако опуштање у смислу непоштовања препоручених мера неминовно води до скока броја оболелих. Миграције људи сада нису тако значајне као у време годишњих одмора, а повратници из иностранства на граничном прелазу добијају упутство о процедури надзора и тесту самопроцене. Потенцијални ризик за повећање броја оболелих је период слава који почиње. Слава је део идентитета нашег народа, свечани, породични, пре свега духовни празник у славу светитеља, те га у том смислу треба и славити.

Колико пацијената с короном тренутно збрињава Инфективна клиника у Београду и колико њих је на респираторима? Разликује ли се њихова клиничка слика од претходних „таласа” и каква је?

- Инфективна клиника има 45 болесника, од којих је њих петоро на респиратору. То је махом радно активно становништво. Нисмо приметили разлику у клиничкој слици код актуелних болесника у односу на оне које смо раније лечили. Тежина клиничке слике варира, те болесници којима је потребан кисеоник захтевају посебну пажњу, јер ће један део њих бити и на вештачкој вентилацији. Углавном су то старије особе с придруженим болестима - хиперетензијом, дијабетесом, хроничним плућним болестима...

Све чешће се говори да велики број ковид пацијената заврши на дијализи и након оздрављења, а неретко им се стварају и тромбозе... Да ли сте се у вашем великом клиничком искуству сусретали са овим? Које су најчешће нуспојаве и на које органе ковид 19 оставља највише последица?

- Тешке форме ковида 19 могу као последицу да имају фиброзу плућа, тј. ожиљно ткиво у плућима које ремети њихову функцију. Одавно смо схватили да ова респираторна инфекција има последице и на другим органима. Попуштање функције бубрега се јавља код најтежих форми короне код болесника на респиратору који имају поремећај функције и других органа. У том случају ради се о болесницима са лошом прогнозом... Јасно је да тзв. акутна бубрежна инсуфицијенција значи вероватан лош исход болести. За лош прогностички фактор сматра се и претходна хронична болест бубрега, слично другим хроничним болестима. Познато је да ковид може да буде узрок и кардиоваскуларних манифестација: миокардитиса, перикардитиса, попуштања срчане функције. Од самог почетка пандемије свесни смо склоности ових болесника да развијају тромбозе. Зато је саставни део протокола лечења и антикоагулантна терапија. Још увек не знамо потенцијалне последице које САРС-ЦоВ-2 инфекција оставља на јетри, централном нервном систему и репродуктивним органима. За закључке и дефинитивне ставове неопходно је праћење болесника у дужем временском периоду.

Зна ли се где су се углавном заражавали ваши садашњи пацијенти? Да ли, по вашем мишљењу, треба да се пооштравају тренутне рестриктивне мере? Постоје ли нека места, попут кафића, градског превоза или великих колектива, која представљају највећи ризик за заражавање?

- Наши болесници углавном знају како и када су се заразили и најчешће дају податак о контакту са оболелом особом. Сваки боравак у затвореном простору без ношења маске, држања дистанце и адекватне хигијене руку је апсолутни ризик за САРС-ЦоВ-2 инфекцију. Недопустиво је да се у било ком затвореном простору борави без маске. Да ли ће се мере пооштравати, питање је за епидемиологе, а за нас клиничаре је свакако најбитније да болесника буде што мање.

Да ли сте на Клиници имали случајеве резаражавања, односно поновног заражавања короном и, ако их је било, колико?

- Чињеница је да нема гаранције ни за особе коју већ имале ковид, те да се и они који су прележали болест могу опет заразити. Такве болеснике смо имали у нашој пракси. Истина, њихов број је мали.

Зашто је Београд већ месецима убедљиво највеће жариште коронавируса у Србији и шта можемо да урадимо да поправимо ситуацију?

- Београд је двомилионски град са свим предностима које то носи, а у овој ситуацији, нажалост, и манама живота у метрополи. Свакодневна потреба да се одлази са једног на други крај града, велика дневна миграција, чињеница да се ради о највећем универзитетском граду и административном центру наше земље, подразумева и низ контаката и ризика који нису карактеристични за неку мању средину. Ипак, научили смо да можемо да сами контролишемо ситуацију сасвим једноставним мерама какве су ношење маски и хигијена руку, те још једном апелујем на ваше читаоце да то и чине.

Када сматрате да ће се у Србији појавити прва вакцина против ковида и да ли ће бити довољно делотворна? Хоће ли вакцинација против сезонског грипа „елиминисати” бар једног непријатеља и помоћи у борби и са короном?

- Процес производње нове вакцине је веома комплексан. Сведоци смо једне позитивне међународне „трке” да се до вакцине што пре дође. Ја желим да се то деси што је пре могуће, али је тешко прогнозирати када ће то и бити... До тада апелујем на наше грађане да се вакцинишу против грипа. Вакцина је доступна, а сада је прави тренутак за њу, јер је вакцинација најбитнији и најсигурнији вид превенције неке инфективне болести, а сваки додатни ризик од оболевања треба свести на минимум и у периоду ван пандемија, а сада поготову.

(Курир)

 

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

ЦикотаМиле

18.10.2020 09:02

Ахахахааа цуј ове ста прица,највећи ризик су плаценици СЗО тј.њихове слуге и плацени медији и ове мафијаске марионете на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.10.2020 23:26

Гледај јој поза...студирала медицину, а замисља да је манекенка. Сиротице, ти цес некоме реци да је Крсна слава ризик. Вама безбозницима, ризик је и помисао на славу и Бога.

Name

Пп

18.10.2020 09:04

ВИ СТЕ НАЈВЕЦИ РИЗИК....ЈОЈ...ДУСМАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2020 09:11

Продје скоро година дана,о вирусу се и даље"не зна"ниста.Све неке нове мјере,само строго,а заразених све висе.Кад се подвуце црта,појма ви немате.Најбитније да се укине слава и да се народ мање друзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво123

18.10.2020 10:17

Они хоце да укину славе, да укину бозиц, да укину васкрс. Како нису укинули изборе, своје политицке скупове и сл. То нису. Бас су паметни. Е неће моци.

Name

Горан

18.10.2020 09:12

Лијепа к'о сан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2020 09:52

Води кући. Одмах.

Name

Скептик

18.10.2020 11:03

А луда ко струја

Name

А политицки скупови

18.10.2020 09:17

Избори и баливи педера у накомана нису извори ризука?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2020 09:36

Нееее, то је пожељно. Тада не искаче вирус. Само на безинтересном дружењу. Слави, вјенчању, љубави...

Name

Зељко

18.10.2020 09:17

А ријалити,задруга,сплавови.Е мој народе,и рогове це нам набити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.10.2020 10:44

То су Српске институције за образовање младих нарастаја....!

Name

Књаз

18.10.2020 09:21

Ајд и ти још кажи своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

18.10.2020 09:28

КАД ЗАБРАНИТЕ СЛАВЕ И СВЕ СТО ЈЕ ВЕЗАНО ЗА ВЈЕРУ У БОГА ,РЕЦИ ЦЕТЕ ДА НЕМА ВИСЕ ЗАРАЗЕ. ИЗ АВИОНА СЕ ВИДИ ДА СТЕ СЛУГЕ СОТОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2020 09:35

Наравно. Све је циљано. Почев од Васкресења Христовог до рођења.

Name

Ре

18.10.2020 09:58

Славе су пагански обичај... Нађи у Библији гдје имају свеци!?!?!?!

Name

Ре: Ре

18.10.2020 11:04

Паганизам ти је у кући! Међеде један, светитељи су пројављивани након Библије! Ако баш хоћеш, има и оних који се помињу и у та времена. Мало се едукуј, па ћеш знати ко су светитељи и шта је њихово слављење.

Name

Ре

18.10.2020 11:10

Нађи у Светом писму.

Name

рере

18.10.2020 12:08

Види се из авиона да си суботар, јадан и чемеран. Јесу вам испрали мозак....страшно"! Не пише ли у Светоме писму: 'Дивно се прославља Господ у својим светима'! Гдје се у Св. писму забрањује да се вјерни народ дружи и прославља Господа прије свега, а присјећајући се и светаца који прославише Господа нашег Исуса Христа у својим животима и страдањима?

Name

Ре рере

18.10.2020 12:30

То му и рекох. Нека нађе у Светом писму, а не у Библији, ако има. Вјероватно да је секташ. Лако је неуком мозак солити, не може нама, који знамо. Али у сваком случају је срамно и јадно. Он баца прашину од правог проблема. Укидају нам вјеру, а он тртља о паганштини.

Name

забране

18.10.2020 14:56

нема тога коце србину забранит крсну славу крсна славаје понос сваке србске породице нису успели турци забранит србину славу лукави латини па тако нецете ни ви србице крадом славити своје славе кријуци ко у турско време

Name

Хммм

18.10.2020 09:30

Стварно не контам ста вама паметњаковицима није јасно... Људи вам дају препоруке како да избјегнете корону... Ако бас инсистирате да ризикујете, ризикујте... Утрпајте 50 људи у собу од 20 квадрата, прославите Славу, а ако неко тезе оболи, а мјеста у болници не буде, онда нек се не зали... Сам пао, сам се убио, сто нас народ давно реце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2020 09:34

Ок. Коначно да си прихватио другачије мишљење. Наш проблем. Нама није проблем да ви слушате. Само немоје одузимати слободе с казном, оним који неће. Лично ми треба научни став, не кризних штабова, него научника, да могу повјеровати у ове небулозе о одузимању уставних слобода и права под кринком бриге за наше здравље.

Name

Славко

18.10.2020 09:44

хттпс://опен.лбрy.цом/@МаријаС:8/СВЕТСКИ-САВЕЗ-ЛЕКАРА-ПРОТИВ-МЕДИЦИНСКЕ-ТИРАНИЈЕ:8

Name

Ре Славко

18.10.2020 09:54

Цензура је кренула од 15.10, а од 01.11. дај Боже да буде уопште информација. Знам и овај видео је јуче уклањан брзином свјетлости с нета. Овакву мржњу према човјечанству може имати само биће које није човјек.

Name

Ре Славко

18.10.2020 10:05

хттпс://wорлддоцторсаллианце.цом/?фбцлид=ИwАР03ПБВАНцНДбххПА8и2МЈ5Дy-1јМкЈД5Ом8ЦВ0о9УОТ8кихоМРК1Y1ту-к

Name

Хммммлуд

18.10.2020 10:13

Ајд ти ХМММММ ЦУТИ МОЛИМ ТЕ ....ИДИ ЛИЈЕЦИ СЕ

Name

БЛ

18.10.2020 10:53

Није пагански обицај вец компромис тадасњи срба кад су примали хрисцанску вјеру са Савом Немањицем, камо среце да га никад нисмо прихватили јер кад видимо ове насе попове,владике и остале сто воде овај православни народ како се бахате и неморално понасају каyастрофа.

Name

ТЕШКО НАМА

18.10.2020 10:35

ТО КРАЉИЦЕ! ЈОШ ЈЕДАН СТРУЧЊАК НА НАШЕМ НЕБУ. КОЈЕ СУ ТО ФОТО ПОЗЕ. СЛАВИЋЕМО У ПЕЋИНАМА И ЗЕМУНИЦАМА ТАМО ЈЕ БЕЗБЈЕДНИЈЕ. ПОРОДИЦА ЗА СТО УПАЛИ СВИЈЕЋУ И СВЕ ПО РЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

18.10.2020 11:49

Ниси ти крстена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

18.10.2020 12:14

Трамп,премијер Р.српске нису вјеровали,а потом се заразили не причајте глупости него се пазите,ја возим диалyсе пациенте који се придржавају мјера заштите и не заразују се јер су опрезни

Name

Ре: Старина

18.10.2020 17:35

Постујем ако заиста водите пацијенте на дијализи, али да ли сте се икад запитали како то бас политицари, па и ови које сте навели, оздраве од короне за 3-4 дана, док се народ бори с њом много дузе а неки се и не изборе? Да ли су протоколи једнаки за све? Питате ли се, докторе?

Name

Оптимиста

18.10.2020 12:00

Свако по својој савести нек се влада, али друге не угрожавај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрваан

18.10.2020 13:36

Слава,у кругу породице(не родбиине),зна се схта је Слава,крсни хљеб,свијеца,зито,вино.Богу се помолити,дломити хљеб ,остало је руцак.(породицни)?

Name

Бозе

18.10.2020 12:58

Па бог цува слављенике

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

18.10.2020 13:01

Бог а самим тим и религије су највеца лаз.Људи дозовите се памети вец једном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.10.2020 16:20

Лечим корону брзо и ефикасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н Н

18.10.2020 20:35

Мора да јој је Мило Дјукановић неки род па и она покушава да Срби не могу достојанствено ни Крсне Славе славити е то нећете никад доживити не можете нас затражити лажном короном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

19.10.2020 22:48

Славе ризик. Ја јада на ста иду. Католицке цркве и дзамије пуне кафане и педерске скупине у највецој могуцој мјери куплераји продавнице предизборне кампање а слава ти највеци ризик. Од мене ти је.јебо ти пас матер докторице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.10.2020 23:12

Објасни ти нама др како се сексас а да се не заразис. На славама се колико знам нико не ј..е а у Ријалитима сваки секунд малтене па нико не спомену ту грану забаве. Колико знам да је сида гора од ковида па одобравате педерска окупљања продјосе и бајрами и сви кстолицки свеци нико не спонену ниста. Видјецемо ту твоју теорију када додје католицки бозиц којег слави пола свјета дали це тада корона постојати. А славе су ризик Дјубрад сте ви сви плацена. А ту позирас сто се види да је све постено плацено да се пљуне на православље. Цудо нису рекли да је православље криво за корону сто није далеко. Попусите зна се вец ста

ОДГОВОРИТЕ