Повећан број грађана Бањалуке који траже помоћ

У Бањалуци је, према подацима Центра за социјални рад, од марта ове године, за око 30 одсто повећан број грађана који су морали потражити помоћ како би платили рачуне или обезбиједили оброке за своју породицу. 

Република Српска 17.10.2020 | 19:43
Повећан број грађана Бањалуке који траже помоћ

Босна и Херцеговина спада међу 20 најсиромашнијих земаља свијета, а сваки шести грађанин је гладан. Ипак, број сиромашних би до зиме могао чак и да премаши бројку од миллион људи, званични су подаци Свјетске банке.

У Бањалуци је, према подацима Центра за социјални рад, од марта ове године, за око 30 одсто повећан број грађана који су морали потражити помоћ како би платили рачуне или обезбиједили оброке за своју породицу. 

Једна од њих је и Радмила Слијепчевић која је у епидемији вируса корона почела да узима оброке у јавној кухињи и то свакодневно.

"Долазим откад је почела епидемија. Мала пензија, болесна сам, подстанар, не може то покрити. Сваки дан узмем овдје, па подијелим с ким још могу", каже Радмила Слијепчевић.

Да је ситуација алармантна говори податак да се у пет јавних кухиња у Бањалуци храни скоро двије и по хиљаде људи, док је та бројка прије појаве вируса корона била два до три пута мања.

У јавној кухињи „Оброк љубави", која дјелује у склопу удружења грађана „Мозаик пријатељства" дневно се подијели до 500 оброка, а викендом и више од 1000.

"Мислим да ни за вријеме рата, ни у рату није било овако. Људи просто немају, долазе ту, ми се сналазимо како знамо, треба обезбиједити, то нам је најбитније сваки дан, хљеб.", каже Мирослав Субашић.

Сигурна радна мјеста, приходи који омогућавају живот достојан човјека, услови рада и доступност социјалне заштите питања су која више него икад утичу на свакодневицу људи који живе у сиромаштву. Зато је неопходно прво подићи економију и то кроз подстицаје за равој малог бизниса, поручују економисти, јер након пада економије наступају глад и сиромаштво.

"Уколико људима затворите и не дате мале бизнисе од којих живи једна комплетна породица, ви сте угасили комплетна примања и то је једнако физичком одумирању.", поручује Зоран Павловић.

Према подацима Свјетске здравствене организације више од 10 милиона дјеце годишње умре због болести узроковане изгладњивањем. Због епидемије вируса корона још 150 милиона дјеце широм свијета погођени су сиромаштвом, пише у анализама које је објавио УНИЦЕФ.

Од појаве вируса корона почетком године забиљежено је 15–одстотно повећање броја дјеце која живе у оскудици у државама са средњим и ниским приходима.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мрква

17.10.2020 18:14

Сваке године само од ГЛАДИ умре преко 10 МИЛИОНА дјеце !! А то није разлог за узбуну?? Мало је цовјецанству корона, ми смо људи проклета бића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

17.10.2020 18:30

Зна ли овај јадни народ колико само ова бахата власт троши новца на разноразне луксузе, оргије и неке тзв активе жена, младих итд... Ма не само да не би било гладних већ би сви грађани имали пристојан живот..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2020 19:40

Рудоња хеликоптером лети на славе. А народ нема ста да кеде. Бисерка има 12 000 000 км будзет. А ниста не ради осим сто се сминка и затезе лице.

Name

Борис

17.10.2020 18:39

Коме је драго због овога и одласка младих нека не гласа или гласа за СНСД ињихову коалицију. Ко жели промјене, нека гласа за Драшка Станивуковића и друге кандидате опозиције широм Р.Српске. Памет у главу и изиђимо на изборе у што веçем броју и срушимо вишедеценијски режим Милорада Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

17.10.2020 18:42

90% њих се на изборима продају за 50 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

17.10.2020 19:20

НАСА ДУЗНОСТ ЈЕ МОРАЛНА И ПСИХИЦКА ДА ПОМОГНЕМО СВЕ ЉУДЕ КОЈЕ ЈЕ ЗАДЕСИЛА ОВАКА НЕВОЉА НИСУ ОНИ КРИВИ ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ А ЈОС ВИСЕ СТО ЈЕ ВЛАСТ ВЕЦ ЗА ЊИХ ДАВНО УЗЕЛА ПОМОЦ ОД СВИ СТО СУ МОГЛИ А ЊИМА НИ МАСКУ НИСУ ДАЛИ ,,АЛИ ЗАТО НЕКА НА ОВИМ ИЗБОРИМА НАДЈУ СЕБИ ПРАВЕ ЉУДЕ ДАИХ ВОДЕ И ДА СЕ СМЕЦА РИЈЕСЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА ,,НЕКА ЗИВЕ ОД СВОЈЕ ЗАРАДАЕ,ОД СВОЈЕ ПЕНЗИЈЕ А НЕ ДА ЗИВЕ ОД ОВАКВИ ДА МОРАЈУ ДА ПРОСЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

17.10.2020 20:10

Нису они криви, али додик је крив, а ти гладни и даље цркоше за њим.

Name

Ре

17.10.2020 20:25

Стацес кад никад нису имали ниста боље од сендвица и пиве под Бајиним сатором...само сто сад вратице сто сендвица за један и камион пива..колико је баја задузио..

Name

Ви ИДИОТИ

18.10.2020 11:55

Сто правите народ блесавим док га пљацкате, НОВИ ИЗБОРНИ ЗАКОН ЦЕ ВАМ ЗАЦЕПИТИ УСТА.

Name

Знаци

17.10.2020 20:07

Скоро половина гладни ,а 39% некако успије да несго једе, а 20% криминалац узива у пљацки и бахацењу. Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

18.10.2020 05:54

Велики је проценат грађана РС који су у социјалној потреби,а то су углавном особе које имају образ и част,за разлику од криминалаца у власти и њихових полтрона.Срећа наша па се 15.11.ближи,а са тим датумом и свануће за све угњетене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

18.10.2020 07:47

Мени је невјероватно да 25 година након рата маса ствари није рјесена и да има људи који немају ни за храну. С друге стране имас такве богатасе каквих немају и неке много јаце земље и сто је најрузније ти су се и обогатили непостено на рацун других

ОДГОВОРИТЕ