Стенограм о расправи у вези одлуке о признању Косова угледао свјетлост дана

Стенограм сједнице Предсједништва БиХ о току расправе у вези одлуке о признању Косова угледао свјетлост дана.

Босна и Херцеговина 16.10.2020 | 15:31
Стенограм о расправи у вези одлуке о признању Косова угледао свјетлост дана

У Сарајеву је јуче одржана сједница Предсједништва БиХ на којој је било говора о томе хоће ли БиХ признати Косово. Ова тачка изазвала је  бурне реакције и полемике међу члановима Предсједништва. Шефик Џаферовић рекао је да није постигнут консензус око Косова, јер је за одбијање признања гласао само Додик, док он и Жељко Комшић уопште нису гласали.

Након сједнице Предсјендиштва БиХ, Додик је рекао да је званично БиХ одбила признати Косово, казавши да је Џаферовић био суздржан, а да Комшић није гласао.

Шта се дешавало на сједници Предсједништва када је у питању та тачка, сазнаје Дневни аваз, који је дошао у ексклузивни посјед стенограма у коме се види како је текла расправа чланова Предсједништва БиХ у вези признања Косова.

Ово је стенограм те расправе, који је објавио Дневни аваз:

- Приједлог одлуке о признању Републике Косово: 

Шефик Џаферовић: У складу са Пословником, други круг, отварам расправу.

Жељко Комшић: Повлачим приједлог Одлуке, пошто је мој приједлог.

Шефик Џаферовић: Добро, констатујем да је господин Комшић повукао приједлог одлуке и.

Милорад Додик: Ја мислим да он не може повући одлуку сад у овој фази и да је ово одлука о којој је гласало Предсједништво и да се о њој треба сад изјаснити, он не може сад повући приједлог јер је то Предсједништво гласало о тој одлуци раније и то је могао прије првог гласања да повуче али није могао, не може сада према томе о овој одлуци треба да се гласа.

Жељко Комшић: Ето гласајте.

Милорад Додик: Па гласам, ево нека стави на дневни ред, гласаћу.

Жељко Комшић: Ја нећу гласати.

Милорад Додик: Па уреду, тако се констатује ко је уздржан.

Шефик Џаферовић: Дакле, констатујем да је господин Комшић повукао приједлог одлуке која је била на прошлој сједници и о којој сада у наставку расправљамо везано за признање Косова. Констатујем да члан Предсједништва господин Додик инсистира да се о тој тачки.

Милорад Додик: Ја инсистирам на поштивању Пословника.

Шефик Џаферовић: Да се о тој тачки гласа, ево једна неуобичајена пословничка ситуација.

Милорад Додик: Ставиш на гласање и готово.

Шефик Џаферовић: Господин Комшић је ово повукао, не знам о чему да гласамо.

Милорад Додик: Дакле господине Џаферовићу ви сте правник, Ви знате савршено добро, немојте се правити наивни у томе, прошли пут смо гласали до момента док је предлагач, то није изгласано он је могао да повуче, кад се изгласао и донешена одлука Предсједништва то је власништво Предсједништва и више није његово. Приједлог Предсједништва прошли пут је гласао са два гласа за, и једним гласом против, по пословнику члану 42., ви сте дужни да ставите и ви сте то ставили на дневни ред, о тој се тачци изјашњавамо гласањем и мислим да, можда је неуобичајно можда до сад није било, моје тумачење је то да ми морамо се изјаснити о ранијој одлуци јер смо раније гласали на ту тему. Јесмо ли гласали? Гласали смо.

Шефик Џаферовић: Добро, отварам расправу, ко жели, повучен приједлог,

Жељко Комшић: Могу ли ја? Ја нећу гласати, никако. Схватате ли?

Шефик Џаферовић: Разумијемо.

Жељко Комшић: Дакле ни ти сам за ни против ни уздржан. Сматрајте да је ово зрак гдје ја сједим док је ова тачка на дневном реду.

Милорад Додик: Зато што је твоја је ли?

Жељко Комшић: Ја гласати нећу, ја сам рекао.

Милорад Додик: Добро, човјек неће гласати, ти то стави на гласање он не гласа и ок. Али нека се гласа, мора се гласати, ти то знаш да се мора гласати.

Шефик Џаферовић: Дакле, овако ја ћу поштовати ово што сте ви тражили и ставићемо на гласање али да кажем да ћу ја слиједити став предлагача, за мене је логично да немамо о чему да гласамо и ја нећу такођер гласати. Сад питам пошто ви инисистирате ко је за одлуку о признању Косова? Ко је за? Нема нико за. Ко је против?

Милорад Додик: Ја.

Шефик Џаферовић: Један.

Милорад Додик: Да.

Шефик Џаферовић: Ко је суздржан? Нема ни суздржаних. Дакле, констатујем да Предсједништво Босне и Херцеговине није...

Милорад Додик: Чекај, шта сте прошли пут гласали.

Шефик Џаферовић: Молим?

Милорад Додик: Шта сте прошли пут...

Шефик Џаферовић: Објаснићу ја теби касније.

Милорад Додик: Нећеш ти мени објашњавати мени је све јасно.

Шефик Џаферовић: Рекао сам ја.

Милорад Додик: Добро, уреду, гласали смо.

Шефик Џаферовић: Дакле констатујем да Предсједништво БиХ није донијело одлуку.

Милорад Додик: Е то је тачно, одлично.

Шефик Џаферовић: О признању Републике Косово.

Милорад Додик: Босна и Херцеговина не признаје Косово.

Жељко Комшић: Што не значи да неће бити на сљедећој сједници поново процедура.

Милорад Додик: Покрећи ти то колико хоћеш, ти мислиш да мене зезаш тиме што...

Шефик Џаферовић: Молим вас лијепо, ово се снима, немојте више.

Милорад Додик: Мени је згодно да објасним твоје понашање данас.

Шефик Џаферовић: Немојте овај рјечник да употребљавате господине Додик, ово је сједница Предсједништва државе, ви сте...

Милорад Додик: Што, сви смо људи.

Шефик Џаферовић: Нека смо људи али има бонтон који се мора поштовати на овој сједници.

Милорад Додик: Питање какве сте људи, гласате прошли пут сад не гласате.

Шефик Џаферовић: Па видите господине Додик ради овог записника.

Милорад Додик: Е па видите ви, што сте стављали на дневни ред.

Шефик Џаферовић: Ради записника, па ви знате врло добро како је ово дошло на дневни ред.

Милорад Додик: Није важно.

Шефик Џаферовић: Дакле, ради записника и ради овога самога стенограма, ми смо донијели одлуку, ја ћу само дати као предсједавајући,

Милорад Додик: Добро донијели смо одлуку идемо даље

Шефик Џаферовић: Не не, даћу ја свој коментар, потпуно јасна ствар. Нека стоји у документима овдје, дакле ја сам потпуно свјестан чињенице да се ове одлуке доносе кроз два круга и да могу да заврше и са ентитетским ветом. На првој сједници ја сам молио да се никако не изјашњавамо о томе, зато што је ово ствар која се усваја консензусом, дошли смо у позицију да се гласа и ја сам изнио лични став, ово је сада други круг гласања, господин Комшић је повукао своју тачку дневног реда, и ја мислим да је најбоље да се ја у овој ситуацији у другом кругу не изјашњавам, ради свих околности које су везане за ово и нека ово остане записано у стенограму сједнице Предсједништва. Идемо на тачку.

Милорад Додик: Чекај да и ја би нешто дао да се запише.

Шефик Џаферовић: Кажите слободно, Када сам ја реците и Ви.

Милорад Додик: Па наравно, дакле, ово је тачка била непотребна на првом изјашњавању Предсједништва али сте ви инсистирали да то буде на дневном реду господине Џаферовић ви сте гласали за то, као и господин Комшић, дошли смо у позицију да сте сада своје гласове повукли и тиме рекли да не признајете Косово, ја то тако читам и мени је велико задовољство чињеница да ви не признајете Косово, и веома ми је драго што Предсједништво не признаје Косово. И зато сматрам да је ово један добар посао који је урадило Предсједништво захвлајући вама двојици који сте у међувремену из ових или оних разлога промјенили свој став о томе.

Шефик Џаферовић: Добро, имате право на свој доживљај ситуације господине Додик, изнијели сте га, омогућио сам вам да уђе у стенограм идемо даље.

(БН/Аваз)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ко Би Рекао

16.10.2020 13:57

Ови цланови преседниства БИХ стварно несто раде. Нека нека, само тако. На следецој сједници расправљате о ситуацији у Нагорно Карабаху, и они тразе да их се призна, видили од "Косова".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

16.10.2020 14:10

И то ти је политика, пола сата причаш а ништа не кажеш. Данас слажеш да би четири године убјеђивао народ да то је лаж истина а истина је да се лажима узима власт а одржава убјеђивањем руље да је лаж истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

16.10.2020 15:21

Иду избори, овцама треба понудити сто висе траве да пасу. Ста мислите да ли се овај стенограм 'слуцајно' појавио? То су се њих тројица договорили да се посвадјају и да то иде у јавност.

Name

разумио

16.10.2020 16:02

Из стенограма се види да Додик ипак има право у једној ствари, наиме тој да је БиХ абсурдна дрзава, састављена накардно и да су три народне групације суцељених интереса! Теско да БиХ има будуцности..

Name

Ђорђе

16.10.2020 14:11

А сада Комшићу приједлог, да се амбасада пребаци из Тел Авив-а у Јерусалем. Да видимо шта ће Додикчина рећи, да повуче национални интерес и лупета о прасићима и јагњићима у Скупштини Републике Српске, од које је направио свињац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додокарина

17.10.2020 13:32

Потписујем добро рецено

Name

Скептик

16.10.2020 14:11

ЛАКРДИЈАШИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

16.10.2020 14:26

муппет схоw је озбиљнији од овог предсједниства

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

16.10.2020 14:43

Да ли је могуће да сте ви ову борбу нашег председника објавили на свом сајту! Из овог стенограма се види колико сви требају стати иза нашег председника не битно ко је та личност. Човјек се бори против великог зла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2020 14:53

Ово борба? Ово је спрдња.

Name

За ххх

16.10.2020 15:00

Која си ти будала

Name

Бл

16.10.2020 15:57

А јој, који си ти пањ. Не могу да вјерујем да толико велики пањеви постоје.

Name

Рале

16.10.2020 16:09

КОЈЕГА ЗЛА, ПА ОН ЈЕ НАШЕ ЗЛО.

Name

Ре Бл

16.10.2020 16:46

Не вредјај пањ. Пањеви су добри за сусницу. Ова мора да је мицин или обренов.

Name

Реалност

16.10.2020 14:50

Какав је демагог Милорад Додик па то је страсно, па ово нема нигдје, а АТВ и РТРС пренесу ово као ударну вијест како БиХ не признаје самопроглесено Косово...а вјерне присталице СНСД-а, ухљебљене на будзет падају у транс од среце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ово политичари?

16.10.2020 15:40

Ста се од глупана И резимских паразита може друго очекивати. Да ста знају радили би у каквим стручним службама. Све ово треба растјерати у 3 п.м. У нормалном свијету, политичар је извучено занимање. У нас сто си већи глупан, пропалитет, Баја, можеш и у школи пропадати, прије ћеш стићи до полтринске фотеље. За гадјењ сте И ни за што друго.

Name

Гале

16.10.2020 14:58

И сад ви мени реците ста овдје Додик лосе урадио није дао на себе није дао на Рс није дао на Косово поклопио их је као стару кацу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са овим

16.10.2020 15:29

он је вец добио изборе, "интелугентни" народ је схватио, препознао ко води истинску борбу за свој "угзозени" народ. Дан и ноц, он не спава, води бригу о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсиц

16.10.2020 15:49

свудсе дицим сто на деду лицимзељко тоје твоја добра песма ја и деда ко два брата куд кренемо светнас гледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БИ

16.10.2020 17:16

Мој друже својим не уважавањем другачијег мишљења на овај начин,вријеђањем све си о себи рекао. Један је Миле а и Мићо .Само је то теби превише тешко да схватиш. У тоталној си магли.Недај се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре Бл

16.10.2020 20:37

Који си ти болесник. Доро ти је цовјек написао да си обицан пањ.