Европа упозорена: Уведите строже мјере против короне

Развој пандемије ковида 19 у Европи је "веома забрињавајуц́и", иако ситуација није попут стања у марту и априлу, упозорио је европски огранак СЗО.

Свијет 15.10.2020 | 13:37
Европа упозорена: Уведите строже мјере против короне

"Број случајева дневно расте, па и број пријема у болнице. Ковид је сада пети узрок смрти и достигнут је праг од 1.000 смртних случајева дневно", рекао је на онлајн конференцији за новинаре директор европског огранка Светске здравствене организације Ханс Клуге.

Он је истакао значај нових мера које се уводе широм Европе како би се успорило ширење коронавируса.

"То су одговарајуц́и и неопходни одговори на оно што нам подаци говоре: преношење и извори заразе су у кућама и на затвореним јавним местима, као и код особа које се не придржавају мера самозаштите", рекао је Клуге.

Увођење строжих контрола за сузбијање заразе ковид 19 могло би да спасе стотине хиљада живота широм Европе пре фебруара, док се континент бори са експоненцијалним порастом зараза. Клуге је навео пројекције "поузданих епидемиолошких модела" и рекао да оне "нису оптимистичне" за европски регион.

"Ови модели указују да би продужене опуштене политике могле да подигну - до јануара 2021. - дневну смртност на нивое четири до пет пута веће од оних које смо забележили у априлу", рекао је Клуге.

Позивајући владе да се брзо "активирају" да би сузбиле други талас пандемије коронавируса, Клуге је рекао да је тренутна ситуација „више него икад раније време пандемије за Европу“, преноси Ројтерс.

"Порука владама је: не устручавајте се да предузмете релативно мале акције како бисте избегли болне штетне акције које смо видели у првом кругу (у марту и априлу)", додао је.

Али, предузимање једноставних, брзих мера пооштравања сада - попут обавезног распрострањеног ношења маски и контроле друштвених окупљања у јавним или приватним просторима - могло би до фебруара да спасе до 281.000 живота у 53 земље које чине европски регион СЗО, додаје он.

У европској зони СЗО која обухвата 53 земље укључујући и Русију, има више од 7,25 милиона заражених и готово 250.000 умрлих од последица коронавируса.

(Тањуг)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Андриц

15.10.2020 11:50

Па било је ванредно стање у марту и априлу,полицијски цас,па је било заразених.Како то објасњавате?Ако казете да се број заразених постепено смањивао захваљујуци тим мјерама,а за вирус казете да се јако брзо сири,ок,пао је број заразених крајем априла,па како онда вец у јуну није био огроман број заразених,ако се тако брзо сири.И објасните нам како се сад одједном тако брзо сири,а сад је мање окупљања него сто је било у јуну и јулу,то је оцигледно.Засто лазете и само лазете...и ок,то је васа игра,али нису ми јасни људи који овде остављају коментаре,и који су се уср...у гаце од страха,и само кукају гдје и кога су видјели без маске.Е тако нам је и стање у дрзави због таквих,који само гледају гдје,ста,како,коме це ста дојавити,гдје це коме подметнути несто,фуј јајаре најобицније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

15.10.2020 12:27

Јунацино нико ти не брани да се не цувас.Твој проблем ако се заразис, онда се сам и лијеци паметњаковицу.

Name

ре

15.10.2020 12:39

ево га папагац

Name

ЦРП

15.10.2020 12:47

Ти би могао да будеш члан Кризног штаба, све знаш.

Name

Ре

15.10.2020 13:06

А што не би био ти? Изгледа да знаш више и да си вјерујући кризном штабу или стожеру. Немој да би пјевао, сједио у кафићу, одмакни се од пјевачице 10 м, може те упљувати, не зови више од 50 људи, оног једног више врати кући, сашиј платнене пелене за нос и уста, напршћи руке отровом, сагни покорно главу под топломјером и шта те брига. Твоје царство је зна се гдје.

Name

Андриц

15.10.2020 13:40

Ре милица:а како си се ти до сад лијецила,оцито је цим кихнес,летис одмах доктору.То је твоја ствар,твој проблем,твој избор.Мене није тако васпитало.Ре црп:не знам друзе бас све,али користим мозак,за разлику од тебе.За поцетак,наведи ста од овог сто сам написао није тацно...

Name

Ал си глуп

15.10.2020 13:40

дјеца боље знају од тебе. Превенцијама се ради на томе да се вирус контролисе а не да нестане јер то немогу и дуготрајан је процес у којима су потребне вакцине као и код осталих вируса. Мало се макар медијски образуј

Name

За сзо

15.10.2020 13:58

Зашто ниси кренули по реду, одакле је вирус протурен у Европу? Шта је сзо урадила поводом Кине, тамо је вирус активан од новембра прошле године, зашто је СЗО то крила скупа с Кином, а сада упозоравају Европу, зашто је СЗО пустила Кинезе да се шетају Европом а Кином влада епидемија? Хоће ли сзо икоме одговарати за све то? Најлакше је људима ставити брњице и ником ништа

Name

Робин худ

15.10.2020 15:48

Јел има јос толико будала да вјерују у ову лазијаду. Овај дебилко реце да би се мјерама могло спасити 281 000 зивота у 53 земље, по којој формули је то израцунао да ми је знати?

Name

Мариц

15.10.2020 12:14

Ахахахаа сотона заиста води овај свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРП

15.10.2020 13:28

Ја можда и јесам. Епидемиологија је широка област, која није бас лака као сто ти мислиш. Ал можда опет ти боље знаш, прича се по селу свашта

Name

Миксер

15.10.2020 15:48

Ајде јуди опустите се зивите мирним зивотом. Корона је политицки профит, то зна и моја баба сто незна да цита. Ово је манипулација народа. Али питање је ста следеце долази. Јер Корона не постоји , нисам струцњак али нисам ни глуп. Народ не вјерује висе у ове лази... нека нам драги бог буде на помоци. На изборе ни слуцајно не треба излазит Бојкот!

Name

Ре Миксер

16.10.2020 03:49

Са свим се слажем, осим са оним да народ у ово више не вјерује - прочитај, само коментаре на овај текст па ћеш видјети колико вјерују, и просто би били у стању линчивати оне који не вјерују у корону! Људска глупост је, често, безгранична!

Name

маки

15.10.2020 15:32

Слусам вас како коментарисете.ковид 19 је вирус .Вирус није зив њега морате активирати за разлику од бактерије која се размнозава и сири тако да вирус није преносан недозволите да вас лазу будите нормални и опустени узивајте у зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2020 16:46

Колико си ти глуп, то је невјероватно ??????

Name

Замисли

16.10.2020 03:40

Европу упозорило приватно удружење СЗО да уведе строже мјере, иначе ће видјети свог Бога!!! Докле би Европа стигла да сва приватна удружења почну да јој наређују и да јој пријете!

ОДГОВОРИТЕ