Драстичне измјене у Приједлогу закона о сукобу интереса БиХ, реаговали и амбасадори

Приједлог закона о сукобу интереса БиХ, на коме снажно инсистира и ЕУ, поново се јуче нашао пред парламентом БиХ, али такав да је с 22 амандмана измијењен до непрепознатљивости, што је изазвало реакцију западних амбасадора.

Босна и Херцеговина 15.10.2020 | 09:47
Драстичне измјене у Приједлогу закона о сукобу интереса БиХ, реаговали и амбасадори

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, амбасадор САД Ерик Нелсон и шефица Мисије ОЕБС у БиХ Кетлин Кавалец послали су писмо парламентарцима. Истичу да су забринути због тога што измјене и допуне закона, које су усвојене на Уставноправној комисији, 12. октобра, не представљају међународне стандарде.

Шта је измијењено на сједници Уставноправне комисије, углавном кроз прихваћене амандмане СНСД, ХДЗ и СДА?

Обрисани чланови

Избрисан је члан закона који говори о повезаним лицима у сукобу интереса, па то више нису правна и физичка лица која су с носиоцем јавне функције у личној, политичкој, економској или било којој другој вези која би могла да утиче на објективност у његовом раду. Такође, амандманима је брисан члан закона који под појмом влада подразумијева Савјет министара БиХ, владе ентитета, кантона и Дистрикта, градске скупштине, општинска вијећа, те начелнике и градоначелнике општина.

Из закона је избачен и дио који под јавним предузећем и јавном установом сматра сва та предузећа и установе на простору цијеле БиХ. Избрисан је амандман који каже да се забрана односи на обављање друге јавне функције на свим нивоима власти у БиХ, а остављен је само ниво БиХ.

Модификован је и члан Приједлога закона који каже да носилац јавне функције не може да буде члан надзорног одбора, скупштине, управе или менџмента, нити имати било какав финансијски интерес, у било ком приватном предузећу коме је влада давала било какве подстицаје или олакшице у износу већем од 10.000 КМ годишње. Остало је да се под појом „влада“ подразумијева само Савјет министара БиХ и да се ово ограничење односи само на институције БиХ.

Ниво БиХ

Исто је прошао и члан закона који говори о чланству функционерима у фондацијама и удружењима, дакле само на нивоу БиХ.

Носиоци јавне функције дужни су након престанка функције да поднесу један, умјесто два годишња извјештаја комисији за сукоб интереса, а враћен је уназад покушај да се измјести сједиште комисије. Било је предвиђено да она има сједиште у ПС БиХ, али је амандманом исправљено да комисија остаје са сједиштем у Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

Амандманима је кориговано и именовање чланова комисије за сукоб интереса и услови које они треба да испуне. Предсједника и чланове и даље бира парламент на основу листе, али њу сада треба да састави Заједничка комисија за административне послове, а не комисија за људска права.

Занимљиво је да је избачен дио члана закона који каже да у комисију не може да уђе онај ко је пет година прије кандидатуре био члан странке. Остало је само да кандидат у тренутку кандидатуре не може да буде члан странке. Убачен је дио да се предсједник комисија ротира сваких осам мјесеци, како би били заступљени припадници свих конститутивних народа.

СНСД за хармонизацију прописа

Избрисана је реченица која каже да ће комисија, ако утврди кршење закона, позив на оставку функционера објавити у Службеном гласнику БиХ и на својој интернет страници. Остало је само да ће комисија позвати кандидата да поднесе оставку.

Међутим, шефица Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ наглашава да се СНСД залаже за хармонизацију прописа о сукобу интереса у БиХ. То значи да се законом БиХ могу уредити само питања за тај ниво, а да други нивои власти треба да ускладе своје законодавство.

Посланици “малог капацитета”

Као примјер наводи провјеру тачности података из имовинског картона, коју би комисија за сукоб интереса БиХ евентуално затражила од Пореске управе РС.

– Пореска управа РС у хоризонталном смислу подјеле надлежности и власти препознаје органе РС и судове, тужилаштва и полицијске агенције на нивоу БиХ. За њу не постоји комисија по закону о сукобу интереса БиХ и нема обавезу да јој одговори. Зато мислимо да је овај закон треба да доживи стварну ревизију. То је текст који се по парламенту вуче од 2017. и радила га је група посланика, без довољно капацитета. Ми смо предлагали да се донесе посебан закон који би уредио ту област. Међутим, предлагачи су утврдили да се то ипак може уредити правилником – каже она.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

15.10.2020 07:55

МА ШТА ЧЕКАТЕ СКИДАЈТЕ БАГРУ НЕКА ИМ НАРОД НАПАЋЕНИ СУДИ БИТАНГАМА ЛОПОВИМ АКРИМИНАЛЦИМА ДЕЗЕРТЕРИМА ИЗДАЈНИЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре правда

15.10.2020 08:36

Браво за коментар !

Name

Драган

15.10.2020 08:00

Засто их Амбасадори и ОХР све не смијене?.Доста игара висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2020 08:35

Вазно је ста казе власт и опозиција, доста је висе тих амбасадора, ниста они добро нису донијели овом народу.

Name

Гаги

15.10.2020 08:04

Нека мафија СНСД+СНСД+СДА написе само један цла. Ова дрзава је наса и ми радимо ста хоцемо.Будите зафовољни и са тим сто имате инаце цемо и то да вам узмемо. Јбг кад боље размислим ми и зивимл тако вец годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протоплазма

15.10.2020 08:59

Браво, Гаги! Нарцос...

Name

Антифашиста

15.10.2020 08:27

Ништа се друго не може очекивати од оних који доносе Законе “против” себе ! По оној народној :”Кадија Те Тузи Кадија Ти Суди”Под хитно Укинути националне Странке на Цитавом простору БиХ-е!! Једино могуће И исправно ријесење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амаа

15.10.2020 08:28

Нису луди те три партјеее су леглооо криминалаца и сад да донесу закон против себе???!!!па ко је овдје луд??? Партијаси покрали дрзаву својим платама незарадјеним привилегијама сваке врсте дубоко оглодали будзет народ опљацкали лоповска приватизацијааа предузеца фабрике све до ресурса тендера лоповском и сад да донесу закон против себе?!! Беба луд збуњеног?!!! Медјународна треба помоћи народ а не корумпиране политицаре и тајкуна мафија политицкотајкунскууу!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

15.10.2020 08:37

Неће довијека, све за лијекове дали. Стока бахата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија је

15.10.2020 08:58

То

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девастирају ли

15.10.2020 08:59

Девастирају..... Систематски....

ОДГОВОРИТЕ
Name

краткодлака крезуба заба

15.10.2020 09:04

ову дрзаву треба напустати док се јос мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

15.10.2020 09:11

Неће секта да се одрекне привилегија, "патриоте" су то .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.10.2020 09:13

Занимљиво како ту нема угрожених националних интереса и позива на одцјепљење или на "олују" или на трећи ентитет, свако има своју фантазију, сада су уједињени ко једно срце, једна душа, један џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.10.2020 09:31

И овдје су као и много пута до сада карте отворене. ТРЕНУТНО ВЛАДАЈУЋИМ, не треба транспарентан закон који би стао на пут општој корупцији, злоупотреби јавних функција, непотизну који је постао правило а не изузетак у понашању. Овакво стање ако се ускоро не коригује води у опште пропадање друштва и државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и херцеговац

15.10.2020 11:18

Из закона треба избацити ТРИ национално-криминалне странке и све је ресено они и јесу сукоб интереса и свега сто неваља у овој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.10.2020 13:31

Фукаретине покрали би све.

ОДГОВОРИТЕ