Прогноза ММФ-а: БиХ улази у дубоку рецесију

Прилагођена нова прогноза економског пада коју Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа је за 1,5 посто већа него она ранија. Тај већи пад додатни је разлог за забринутост, а за портал Клиx.ба о њему говоре аналитичари и лидери банкарског сектора.

Босна и Херцеговина 15.10.2020 | 07:26
Прогноза ММФ-а: БиХ улази у дубоку рецесију

У посљедњем извјештају ММФ-а посебно забрињава прогноза пада босанскохерцеговачке економије за 6,5 посто ове године, што је за 1,5 посто више у односу на раније прогнозе. Ово значи да улазимо у дубоку рецесију, што нам "краде" раније године економског раста, каже за Клиx.ба економски аналитичар Адмир Чавалић.

"Могуће да ово није коначна прогноза за ову годину, јер посљедњи квартал доноси додатне изазове. Цовид-19 програми очигледно нису дали жељене резултате, што потврђује дати извјештај. ММФ оправдано упозорава на инфраструктурни јаз региона у односу на развијене економије Европе. Сходно наведеном, јавне инвестиције су нужност", сматра он.

Додаје како треба навести да се под наведеним подразумијева економски оправдано, транспарентно инвестирање без блокада и корупције, што је нажалост пракса у земљама региона и БиХ.

"ММФ упозорава да владе морају бити флексибилне по питању приоритета у корона-кризи, конкретно потребно је инвестирати у дигиталну инфраструктуру.

"Због тога је потребно да нове Цовид-19 владине мјере теже дигиталној трансформацији привреде (и јавног сектора). Постојећа криза наглашава значај дигиталне инфраструктуре у односу на другу инфраструктуру, путеве, зграде и слично", закључује Чавалић.

Погоршане прогнозе ММФ-а забринуле су и банкарски сектор. Јасмин Махмузић, директор Агенције за банкарство ФБиХ, за Клиx.ба каже како је када су у питању негативни економски ефекти пандемије и даље присутна велика неизвјесност.

"Измијењене прогнозе кретања БДП-а за БиХ и остале земље у региону су очекиване. Међународна тржишта динамично реагују на сваку информацију која је у вези с пандемијом. Опоравак у земљама еврозоне је успорен и то за нашу економију може имати значај. Сматрам да већ сада фокус морамо усмјерити на наредну годину. Осим мјера које се односе на финансијске олакшице и помоћ, без одгађања треба приступити активностима прилагођавања стратешких сектора и пословних модела за услове пословања које ћемо имати у 2021. години", наводи он.

Требамо дати одговор на питање како ће функционисати стратешки пословни сектори у условима дугорочно неповољне епидемиолошке ситуације, додаје. Мјере које су прописале ентитетске агенције за банкарство дају додатни простор и флексибилност за дјеловање у овој и наредној години.

"Велика очекивања су усмјерена и на активности Владе ФБиХ. Не треба искључити потребу за планирањем додатних опција подршке које би биле фокусиране само на одржавање и повећање запослености у првој половини наредне године. Извјесни су и појачани изазови када је у питању ликвидност привреде и раст удјела лоших кредита након што истекну посебне мјере које су прописале ентитетске агенције. Дакле, још увијек имамо довољно времена за дјеловање и ублажавање негативних економских посљедица које нас чекају у наредној години", закључио је Махмузић.

(Клиx)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Јаффа

15.10.2020 05:55

Од чега да БиХ генерише озбиљне приходе? Разорена привреда, хиљаде препрека, и мафија на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није важно јер је лажно

15.10.2020 08:14

Реално гледајући од 1995. Из године у годину стање је све горе.Ова је најгора а идућа ће бити још гора.Нико не зна колики је стварни дуг државе укључујући све фондове и јавна предузећа и установе....

Name

Ана

15.10.2020 08:44

А имамо пуно хеликоптера. Ко је овде луд? Наравно они који ову секту дрзе на власти.

Name

Милан

15.10.2020 12:29

Народ у Р.Српској је тотални луд кад гласа за Додика који је опљачкао сву Републику Сроску све што је могао.Опљачкао је електране у Херцеговини а глупи народ гласа опет за њега јер он каже да није њега не би имао ко да пљацка

Name

Ре

15.10.2020 15:19

Од цега? Па и ти сваста питас. Па јел се годинама хвале како генереису приходе из кредита.. сваста

Name

Новоматиц

15.10.2020 20:16

Працемо новац за Новоматиц и то је то.... Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха..... То је све сто знају " стручњаци" на власти,али битан је њихов проценат...... Ђиха ђиха напацена привредо..... Република Српска је елдорадо моралних аутиста....

Name

???

15.10.2020 06:03

Немогуће, па ми имамо толико факултета и факултетски образованих (академских грађана) да за нас нема зиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

15.10.2020 07:59

Да,да. Они се само бусају дипломама, а у свакој области ужас

Name

?!?!?!

15.10.2020 12:28

Које дипломе?! Ма нису се ни очешели од зид факултета?

Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

15.10.2020 13:58

Имамо пријатељу како да не ,,АЛИ САМО СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА И ЦРВЕНИМ КЊИЖИЦАМА,, Прави школовани са регуларном ,,Дипломом, давно су отишли Вани за бољим животем нечекајући на ДОДИ--ХА , сатникову унучку ЦВИЈАНОВИЋ и осталу ПОЛИТИЧКУ СМРАД која нам сиса и ово мало крви што нам је остало....Идентитет...Држава...где је Распродато и уништено све...све где смо могли нормално сви да радимо и колико...толико да живимо....Почев од...ИНЦЕЛ, Р.ЧАЈАВЕЦ, ТВОРНИЦА ДУВАНА, ЈЕЛШИНГРАД, ТАС, КОСМОС, УНИС, СИНТЕТИК, ЦИГЛАНА ТУЊИЦЕ, БЛ. МЉЕКАРА, .итд....НО КОМЕНТ...МЛАДОСТ СА ЦЈЕЛОМ ФАМИЛИЈОМ ,,,ОДЛАЗИ,,,А ПЕНЗИОНЕРИ, Р.В.И. ОСТАЈУ...нажалост са овом Корумпованом Лоповском Власти где нема Правог Судства, Школства, Здравства а првенствено ,, БЕЗ ЦРВЕНЕ КЊИЖИЦЕ ЗАПОСЛЕЊА,,,поздрав свим мојим БАЊАЛУЧАНИМА, И свим Људима добре воље ма Које Нације били наше домовине БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ...

Name

075

15.10.2020 15:12

@БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!! Цопy-пасте и у Тузли!! Власт СДА и СДА сателита на нивоу "Тузланског" кантона, нема Тузлака у власти Кантона јер Тузла је од 1919. комунистичка СДП БиХ,је уништила све и учинила је горе Тузли од свих непријатеља и ратова! Ти СДА, ти зелени су ми огадили зелену боју а нас Тузлаке економски уништавају од 1993. када је створен сељачки округ претеча овог сељачког, примитивног и руралног кантона! Али неће Тузла НИКАДА пасти под зелено Сарајево!!

Name

кеш лова

15.10.2020 06:19

Ни већи криминалаца,ни глупљег народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.10.2020 07:42

Управо тако!

Name

Феђа

15.10.2020 06:22

Све мислимо да не може горе од овог, а ето сад видимо да може. Захваљујући похлепним квазиполитичарима, тонемо у страшну биједу. Закључак је да морамо да се ослободимо политичара криминалаца, који бјесомучно краду од народа и распродају и уништавају природне ресурсе. У овој држави се пресијецају свечане врпце за контејнере, лоше асфалтиране путеве и бандере, док се фабрике гасе. Докле ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2020 08:40

Док год постоји довољно злих, лосих људи који су спремни да подрзавају такав систем у замјену за измисљено радно мјесто, за некакав ситан грант из будзета за УГ од којег имају корист, тај систем хране и одрзавају на власти људи који имају корист, у ту групу улази 90% будзетлија, преко 90% оних из УГ...теско да нам им спаса...☹️

Name

075

15.10.2020 06:54

Дивна вијест за добро јутро ! Само још да нико са Запада ( ИМФ, WБ, ЕЦБ, етц. ) не дају кредите " нашим властима " и ствар је одлична а то је банкрот од мјесних заједница преко општина/опћина, кантона у ентитету Ф.БиХ, ентитета, Дистрикта Брчко и државног нивоа БиХ ! Одлично, па нека " стока " продаје свој јадни " глас " за 50 КМ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

15.10.2020 06:58

Кад није била у рецеси све пропало задузени

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИПОВ ХЛАД

15.10.2020 08:16

КОЈА ДИГИТАЛУЗАЦИЈА,НА ЕАДНИМ МЈЕСТИМА РАДЕ РАДНИЦИ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА,НА САЛТЕРУ НЕЗНЕЈУ ДА НАПЛАТЕ РАЦУН ЗА СТРУЈУ,А КАКО ДА ВОДЕ ЕКОНОМСКИ И ФИНАНСИЈСКИ СЕКТОР.АМАН ОВИ ИЗ ММФ НЕЗНАЈУ КОЛИКО НЕСПОСОБНИХ СТРНАЦКИХ ПОСЛУСНИКА РАДИ У ИНСТИТУЦИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ А ТАКО И НА НИВОУ БИХ.

Name

ТањаС

15.10.2020 07:32

Моја прогноза је одкад знам за себе је рецесија,у Бих добро зиве политицари и мафија а то је једно те исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

15.10.2020 08:29

Па да се одузме криминално стечена имовина појединаца могли би се вратити сви дугови а можда и привреда покренути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубље и дубље

15.10.2020 09:01

Помислимо да испод тога дна постоји и некаква провалија, кроз коју пропадање траје вјецно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

15.10.2020 12:48

Ми смо поодавно мртви само још нико није констатовао смрт.

ОДГОВОРИТЕ