Суд оборио цјеновник, адвокати траже назад новац од Адвокатске коморе

Након што је Уставни суд Републике Српске оборио цјеновник Адвокатске коморе РС, гдје они који желе да се баве адвокатуром морају да плате 7.000 марака, на врата куцају адвокати који сада траже да им се уплаћени новац врати, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 14.10.2020 | 19:51
Суд оборио цјеновник, адвокати траже назад новац од Адвокатске коморе

Адвокат из Добоја, Татјана Пајић Јосиповић једна је од првих која је поднијела Комори захтјев за поврат уписнине и то са затезном каматом.

Она је подсјетила да је Уставни суд Српске својом одлуком из јуна ове године поништио “цјеновник” уписа у именик адвоката, те да више не постоји правни основ за плаћање, због чега своје паре тражи назад.

Готово идентичан захтјев имала је Сања Тешановић, адвокат из Челинца која је тражила да јој се врати 7.050 марака колико је уплатила у мају ове године.

Међутим, у оба случаја Извршни одбор коморе је оцијенио како су захтјеви неосновани.

“Правне посљедице одлуке Уставног суда, којима је утврђена неуставност неке одредбе или општег акта у цјелини наступају даном објављивања одлуке суда. Имајући у виду да се правно дејство одлука протеже искључиво “про футуро” и сходно томе оне немају ретроактивно дејство”, наводи се у Одлуци извршног одбора у којој се ови захтјеви одијају.

Подсјећамо, Уставни суд Републике Српске је прије неколико мјесеци „оборио“ одлуку којом се одређује висина трошкова уписа у Именик адвоката од 7.000 КМ Адвокатске коморе Републике Српске истичући да та цијена треба да се заснива на стварним трошковима уписа, заснованим на објективним показатељима.

Без уплате овог износа, адвокати се не могу бавити адвокатуром јер нису чланови Адвокатске коморе. Многи млади адвокати одустају од отварања адвокатске канцеларије или су, само због уписа у Комору, принуђени подићи кредит, а да нису ни почели са радом.

Иницијативу је упутио адвокат Милош Ђурић из Модриче, који је управо због висине трошкова одлучио да канцеларију отвори у Градачцу, у Федерацији БиХ гдје се упис у именик адвоката плаћа 3.000 КМ.

Иначе, упис у именик само је дио трошкова који сваки адвокат годишње има према комори. За полагање адвокатског испита се плаћа 480 марака, мјесечна чланарина је 50 марака, а исто толико адвокат плаћа и за сваку статусну промјену.

Иначе, Извршни одбор коморе је на сједници одржаној прошлог мјесеца донио Одлуку којом се трошкови смањују на 5.500 марака, односно за нешто више од 20 одсто у односу на одлуку из јануара прошле године. Тај износ је, према њиховом мишљењу, максимално коригован.

“Извршни одбор налази да је 5.500 КМ износ којим се дјелимично намирију трошкови појединачног уписа у чланство коморе, посебно имајући у виду да је ријеч о професионалној организацији која има високо диференцирану дјелатност и услове за бављење истом”, стоји у одлуци коју потписује адвокат Миљкан Пуцар, предсједник  Извршног одбора коморе.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ромари

14.10.2020 19:39

Адвокатску комору треба укинут адвокати варају градјане по два пута наплаћују трошкове никаква контрола над њима не постоји а највише узимају пара све лопови !???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2020 19:49

Ок. Има углед. И гдје је оправдање висине уписнине? У угледу? Кад је све равноправно, зашто није као у Федерацији? Свако мисли да има углед. И физичко и правно лице. Што не бране углед адвокатуре кад су адвокату били закључани, а све морали платити пореској?