Прошло је две године од смрти Милене Дравић а ове детаље из њеног живота мало ко зна!

Пре тачно две године 14. октобра 2018. године напустила нас је највећа дива српског и југословенског филма, легендарна Милена Дравић.

Забава 14.10.2020 | 20:21
Прошло је две године од смрти Милене Дравић а ове детаље из њеног живота мало ко зна!

Прича о жени меког срца, невероватне способности трансформације, огромне душе и топлих очију почела је 5. октобра 1940. године. Одрасла је са мајком Аном, оцем Миленком и братом Радетом на Дорћолу. Завршила је Прву мушку гимназију, похађала је часове балета, а опробала се и као манекенка. Њен таленат за глуму препознала је тетка, рођена сестра њеног оца.

Каријеру је започела са 18. година, када ју је у Сарајеву запазио словеначки редитељ Франтишек Чап  и понудио јој је улогу у филму "Врата остају отворена". Након овог остварења, редитељима се веома допала млада, талентована и прелепа глумица.

Уследили су филмови са највећим звездама тадашњег глумишта, а пресудан тренутак у њеној каријери био је филм "Прекобројна". Тада је почела њена сарадња са Љубишом Самарџићем, а убрзо су Милена и Љубиша били најбољи и најтраженији тандем за многобројна остварења која су снимили.

Милена је упознала Драгана Николића на снимању филма "Хороскоп", а из дружења се касније родила и љубав. На филму "Како су се волеле две будале" 1971. поново су им се путеви укрстили, а онда су на паузама од снимања одлучили да се венчају. Тражили су додатних сат времена, отишли у општину Врачар и склопили брак, а кума им је била Сека Саблић.

Милена је остварила улоге у преко 100 филмова, где је тумачила домаћице, ратне јунакиње, бунтовнице, самохране мајке, а неретко је изазивала осмех читаве нације у комедијама, али и терала сузе на очи свима. Поред филма и телевизије, у позоришту је остварила преко 70 улога.

Добила је све награде које може да добије једна уметница, а награђивана је чак и у Пули, Венецији и у Кану.

Иако многи ово нису знали, Милена је имала чак два брака пре Гаге Николића. Први пут се удала 1960. године за режисера Младомира Пуришу Ђорђевића. Ипак, након неколико година заједничког живота одлучили су да се разведу. Потом се удала за пет година старијег редитеља Војислава Кокана Ракоњца, али је њихов брак 1969. године прекинула његова прерана смрт. Две године након тога упознала је љубав свог живота.

Драган и Милена нису имали деце, што им је, како су често изјављивали, давало могућност да сву децу сматрају својом. Једном приликом, потпуно непознатој породици дали су сав новац који су скупљали за нови аутомобил, јер су видели њихову тужну причу на телевизији.

Извор: Информер/ало.рс Фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар