Како се корона са скијалишта проширила у 40 земаља свијета?

Пропусти, кашњења, заташкавања – и низ грешака власти које сежу све до аустријског савезног канцелара Себастиана Курца. Независна комисија стручњака покрајине Тирола објавила је у Иннсбруцку резултате своје истраге о случају Исцхгл, пише Деутсцхе Wелле.

Свијет 13.10.2020 | 19:45
Како се корона са скијалишта проширила у 40 земаља свијета?

На 287 страница комисија документује како су пропусти власти омогућили да то мјесто постане жариште ширења корона вируса. Извјештај поставља и питање ко ће преузети политичку одговорност за то.

Досад је тиролска влада изазивала пажњу прије свега избјегавањем одговорности. "Власти су учиниле све исправно", тврдио је 16. марта 2020. на аустријској телевизији једанаест пута заредом Бернхард Тилг, тиролски покрајински министар здравства.

Било је то три дана након што су хиљаде туриста на брзину побјегле од карантине у Исцхглу. Одатле се вирус проширио у 40 земаља по свијету. Први случајеви инфекције на Исланду утврђени су код туриста који су били на скијању, у Норвешкој су говорили о "скијашкој епидемији". А и у Њемачкој је било преношења инфекције преко скијаша из Исцхгла.

Љетос је предсједник тиролске покрајинске владе Гüнтхер Платтер (ÖВП) ипак признао грешке, али је гарантовао да су све одлуке доношене "с највећом одговорношћу у односу на тадашње спознаје".

Погрешно саопштење за медије 

Разјашњење случаја Исцхгл прати се на међународној сцени јер га многи сматрају примјером погрешног поступања у почетку ширења пандемије. Неw Yорк Тимес је недавно објавио чланак о Исцхглу и улози партијања у ширењу епидемије.

Објављивање резултата истраге пратило је 35 новинара из Аустрије и иностранства. Предсједник Комисије Роналд Рохрер представио је временски приказ вијести почевши од инфицираних туриста на Исланду. Кризни менаџмент је у тој фази очито направио "тешке пропусте", тврди Рохрер и његових пет колега. Саопштење за медије покрајинске владе Тирола је "погрешно и зато лоше", погрешно је било и поновно допуштање партијања у угоститељском објекту "Китзлоцху", а одлука да се скијашке жичаре заустави тек 13. марта дошла је прекасно.

Бјекство у скијашким чизмама 

Хос који је избио тога петка, 13. марта, Рохрер је представио на темељу извјештаја једног очевица: туристи су бацали скије испред мјеста за изнајмљивање, неки су у скијашким чизмама трчали до својих аута како би избјегли карантин.

Савезни канцелар Себастиан Курц је карантину најавио на конференцији за медије у 14.15, иако он није за то мјеродаван и иако то није било договорено с локалним властима. То је "не само фактично него и правно проблематично", каже се у извјештају Комисије. Куцова најава је "спријечила смислену епидемиолошку контролу".

Предсједник покрајинске владе Гüнтхер Платтер одбацио је критику стручњака. Било је "стручних грешака, али не свјесних грешака", рекао је Платтер. "Увијек се радило о здрављу гостију."

То је интерпретација коју Платтер користи за поглед у будућност, а изгледи нису добри. Угрожена је зимска сезона у Тиролу, Њемачка је издала упозорење да се тамо не путује, а из ове земље долази половина од око шест милиона зимских туриста. Тамошњи туристички радници су забринути, а с њима и аустријски канцелар Себастиан Курц.

Нема партијања након скијања 

"Упозорења да се не путује угрожавају радна мјеста", изјавио је Курц ових дана приликом представљањабезбједносног концепта за зимску сезону, која би у Исцхглу требала почети 26. новембра, с ограничењима: скијање може, партијање након скијања не може. Осим тога, маске ће бити обавезне на жичарама, а редовни тестови особља у скијашким објектима требали би вратити повјерење.

Тиролској владито није довољно. "Не смијемо заборавити да су људи дошли нама на одмор – а кућама су се вратили болесни, неки су и умрли", каже Маркус Синт из странке "Листе Фритз", која у тиролском покрајинском парламенту има два посланика. "На ту трауму премало мислимо."

Жртве до данас чекају на јавнуо извињење. И на оставке које се тичу не само тиролског политичара мјеродавног за здравство Бернхарда Тилга. Али сви мјеродавни су до данас на својим функцијама.

И министарство правосуђа води истрагу

Предсједник тиролске владе Платтер недавно је доспио под додатни притисак: аустријски магазин Профил објавио је да је Платтер од шефа округа Ландецк захтијевао да у саопштењима за медије стање приказује боље, како би уклонио нападе на Исцхгл.

Те осјетљиве информације је магазин очито добио из истраге коју од љетос проводи министарство правде Иннсбруцк у вези са случајем Исцхгл. Четирима укљученим особама предбацује се нехајно или намјерно угрожавање људи заразним болестима.

Уз казнено-правне поступке у току су и тужбе против Републике Аустрије за надокнаду штете, а планиране су и групне тужбе. Разјашњавање ствари око случаја Исцхгл је дакле тек почело.

(ДW)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дрекавац

13.10.2020 18:19

Мало крив Исцхгл , мало утакмица ЛС у Бергаму , али понајвисе вухански мравојед од кога је све тобозе поцело....

ОДГОВОРИТЕ