Договор Београда и Приштине могућ за неколико мјесеци

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас да је финални договор Београда и Приштине могуће постићи за неколико мјесеци, уз рад у доброј вејри и духу компромиса.

Свијет 12.10.2020 | 22:09
Договор Београда и Приштине могућ за неколико мјесеци

"Остајемо одлучни да приведемо дијалог Београда и Приштине успјешном завршетку", рекао је Борељ послије састанка министара иностраних послова земаља чланица ЕУ у Луксембургу.

Он је истакао да је успјех дијалога Београда и Приштине кључан за стабилност западног Балкана и цијеле ЕУ, преноси РТС.

"Ми не прописујемо шта ће бити рјешење већ олакшавамо да дође до договора. Нити желимо да вјештачки убрзавамо преговоре нити да одуговлачимо с њима", рекао је Борељ.

Он је поновио да постоји "само један дијалог" и то онај који "води ЕУ", а да су добродошле све иницијативе које доприносе овом процесу.

Борељ је по завршетку састанка у Луксембургу, којим је предсједавао, нагласио да је Савјет ЕУ затражио пуно јединство и подршку како за процес преговора Београда и Приштине тако и за рад специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Лајчак је рекао да није увијек лако, али да су обје стране изразиле спремност да напредују у разговорима упркос болним изазовима.

Он је истакао да је за рјешење "конфликта између Београда и Приштине" неопходан услов на путу Србије и /самопроглашеног/ Косова ка ЕУ.

"Улазак у ЕУ је јасна перспектива за цијели западни Балкан, а у случају Србије и Косова имамо ово специфично питање које мора да се ријеши кроз преговоре", рекао је Лајчак.

Дипломатски извори наводе да је специјални представник Лајчак на састанку инсистирао управо на јаснијој и бржој европској интеграцији која би мотивисала Београд и Приштину на ангажман у дијалогу.

Лајчак сутра путује у Приштину, а затим и у Београд у покушају да одблокира питање заједнице српских општина које је довело до застоја у дијалогу, због одбијања Приштине да о томе разговара. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

12.10.2020 21:03

Ја стварно њих не разумијем. Ако мини-сенге не прдвидја пуноправно цланство у ЕУ.Ово ми висе лици на мини Дусаново-Царство....??

ОДГОВОРИТЕ