Хрватски конгрес тужи режисерку филма о Дијани

- Хрватски свјетски конгрес, који се представља као међународна и нестраначка организација која повезује све Хрвате у свијету, саопштио је да је против режисерке Дане Будисављевић поднесена пријава због сумње да је починила кривично дјело, јер је у филму "Дневник Диане Будисављевић" приказала "низ неистина и лажи, а филм је уврштен у школски програм".

Вијести 12.10.2020 | 21:08
Хрватски конгрес тужи режисерку филма о Дијани

"За ту `кривичну пријаву` Хрватског свјетског конгреса не знамо ни коме је поднесена, ни шта значи. Нећемо реаговати, јер мислимо да се ради о промоцији те институције", рекла је Дана Будисављевић за "Вечерње новости".

Она каже да је све то крајње невјешто срочено и да је, очито, жеља те организације да се врши притисак на наставнике како се филм о Диани Будисављевић не би приказивао у хрватским школама.

"Ради се о покушају застрашивања, али ту `тужбу` нико није баш узео озбиљно, па хрватски медији до сада о томе нису уопште ни писали", рекла је Дана Будисављевић.

Филм се и даље приказује у школама у којима наставници сами одлуче да буде приказан и нико не врши притисак на њих.

"Мени је симптоматично да ови притисци долазе од људи из хрватске дијаспоре, који годинама не живе у Хрватској", рекла је Дана Будисављевић.

У тужби, Хрватски свјетски конгрес који наглашава да је члан УН, каже да у филму није речено како је Диана Будисављевић спасавала козарачку дјецу. Они чак тврде "да је усташка власт организовала спасавање дјеце, а да је то у овом дјелу изостављено". Дани Будисављевић се приговара и да је "измишљено насиље полицијских агената у стану Диане Будисављевић", а брани се и улога злогласног команданта УНС-а Еугена Кватерника, наводи се у тексту.

Филм "Дневник Диане Будисављевић" говори о херојским подвизима аустријске хуманитарке која је из ужаса усташких логора у Независној Држави Хрватској спасила 10.000 српске дјеце.

(Срна/Новости ) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Како Год

12.10.2020 19:23

Сто је било било је. Ниста од овога се неби десило да ми Срби нисмо били једни Цетници а други Партизани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.10.2020 19:46

Истина о усташким злочинима може сметати једино и искључиво потомцима усташа разбјежаних по цијелом свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

13.10.2020 08:41

истина најгоре боли свакисе убица враца на место злоцина сви они у лијепој њиховој хоце да оперу устаска злодела и све стосусе свабе и хитлер згразаво на монстрозним злоцинима устаса стосу цинили над србима и србској нејаци оно стосу устасе циниле и њихова звјерства над недузним србима србском децом старцима зенама така звјерства нецес наци нигде стосу устасе циниле и њихово цвеце

Name

Генсек

12.10.2020 21:31

Па питајте људе по Загребу 90% ће вам рећи да у Јасеновцу нису страдали срби него хрвати.Режим у Хрватској свјесно врши прикривање злочина над србима , ми смо као народ на то равнодушни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоска

13.10.2020 04:53

Какви беспослени људи с чиме се они замајавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2020 06:20

Историја је уцитељица зивота. Ово није замајавање вец несто сто не дотице људе без емпатије. Има много исповијести те дјеце која су презивјела тако да је не могуце затаскати устаске злоцине. Нас Велики Србин је градју Јасеновца поклонио Хрватској управо у циљу затаскавања злоцина.

Name

Мајстор Зивота

13.10.2020 07:24

Како Год 100% у праву,ми смо себи увијек били највеци непријатељи,назалост и данас је тако,ниста нисмо науцили из прослости!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

13.10.2020 08:07

Тачно је да ништа нисмо научили из наше велике истирије и да све брзо заборављамо. Какав смо ми то народ!? Изгледа беx памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.10.2020 18:08

По ко зна који пут Хрвати потврђују да су заиста храбар народ... ничега се не стиде. По њима и муслиманима за вријеме ИИ свјетског рата и овога задњег Срби су сами себе убијали.

ОДГОВОРИТЕ