Заштити новинаре и слободу говора у БиХ (ВИДЕО)

Вукелић је упозорио на чињеницу да се напади на новинаре не кажњавају ефикасно и заложио се за заштиту новинарске професије и слободе говора, наводи се у саопштењу.

Босна и Херцеговина 12.10.2020 | 19:41
Заштити новинаре и слободу говора у БиХ (ВИДЕО)

- Адвокат Марко Драгић свједочио је на сједници Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама о способности Високог судског и тужилачког савјета БиХ да одговори задатку успостављања независних и непристрасних правосудних институција у БиХ.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да су пред члановима Привремене истражне комисије данас свједочили и представници струковних новинарских удружења - Удружења "БХ новинари" и Клуба новинара Бањалука.

У свједочењу пред члановима Привремене истражне комисије предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић говорио је о утицају стања у правосуђу на рад новинара, те искуствима новинара и медијске заједнице у односу са правосудним институцијама у БиХ.

Вукелић је упозорио на чињеницу да се напади на новинаре не кажњавају ефикасно и заложио се за заштиту новинарске професије и слободе говора, наводи се у саопштењу.

Генерални секретар Удружења "БХ новинари" Борка Рудић говорила је о потреби за слободним приступом информацијама у правосудним институцијама, као и о увођењу селекције за новинаре и медијске куће кад је ријеч о приступу и извјештавању о судским процесима.

Она је упозорила на појаву привођења новинара и захтјева представника правосудних институција да се открију извори информација, што је, како је упозорила, супротно одредбама Закона о кривичном поступку, те представља кршење међународних стандарда и препорука Савјета Европе у овој области, додаје се у саопштењу.

Привремена истражна комисија донијела је закључак да на наредне сједнице комисије као свједоци буду позвани предсједник Апелационог суда Брчко дистрикта Дамјан Кауриновић, судија Суда БиХ и члан ВСТС Драгомир Вукоје, судија Врховног суда Федерације БиХ Божидарка Додик, судија Суда БиХ Ненад Шеледа.

Као свједоци су позвани и пензионисани судија Суда БиХ Милош Бабић, те потпредсједник ВСТС-а Санела Горушановић Бутиган.

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Петар

12.10.2020 18:40

Док постоји овај режим Републици Српској, а и цијелој БиХ и ви новинари који слободно мислите и пишете, сте ловна дивљач као и сав потлачени народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

12.10.2020 19:34

Када сви буду спремни да поднесу терет одговорности од љекара, судије па до новинара бице напредка и бољитка у овој земљи, а до тада имамо мрак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.10.2020 19:49

Да би се било шта могло учинити за боље сутра, за почетак је неопходна тотална смјена маћехинске власти, тј. Смјена коалиције СНСД / ХДЗ /СДА и њихових партнера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

12.10.2020 20:30

Па нек пишу лијепо о господару, партији његовој, онима около њега и о власти, прецизније, о режиму, и никијех проблема бити неће. Чак напротив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кубанац

12.10.2020 20:38

правосуше стварно није заститило новинаре...а они су понекад једини пријатељ Народу, храбри и неустрасиви у ова времена зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бегај

13.10.2020 04:31

Новинари као и сви људи који раде свој посао морају бити застицени.Слобода говора? Ста је то? Где то има?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј то

13.10.2020 08:32

Кад би новинари били новинари ваљало би их се заштитити али данас нема новинара

ОДГОВОРИТЕ