Загрлите краву и ослободите се стреса! (ВИДЕО)

После изума „козје јоге“ до такозваних звучних купки, у свету не престају да се појављују све необичнији велнес третмани осмишљени за опуштање тела и смиривање духа. Нови тренд овога пута долази из Холандије, а реч је о грљењу крава које ће вас развеселити и вратити вам осмех на лице.

Занимљивости 12.10.2020 | 15:23
Загрлите краву и ослободите се стреса! (ВИДЕО)

Холандски новитет на пољу велнеса знан као "кое-кнуффелен", што у преводу буквално значи грљење крава, се заснива на већ познатим лековитим својствима које животиње имају на човека, пише Би-Би-Си. Зато се немојте изненадити ако на друштвеним мрежама приметите све већи број фотографија насмејаних људи како грле краве.

Цео процес започиње, пре свега, одласком на село у обилазак фарме крава, што је већ само по себи довољно да вас опусти. Затим следи неколико сати одмарања поред краве. Њена виша телесна температура, спорији рад срца и величина допринеће невероватно умирујућем и благотворном терапеутском искуству.

Сматра се да мажење крава поправља расположење и смањује стрес и то зато што појачава лучење окситоцина, хормона који се ослобађа приликом пријатног дружења. Грљење крава може бити одлична емоционална подршка у случајевима када вам је потребна.

Ова занимљива и корисна завава појавила се у руралним областима Холандије још пре десетак година, а сада је постала део ширег покрета за повратак људи природи и животу на селу. Данас многе фарме у Ротердаму, Швајцарској, али и у Америци нуде третмане грљења крава свима којима је потребно ослобађање од стреса.

Мажење с кравама може бити од помоћи и самим животињама. Једно истраживање спроведено 2007. године говори како краве показују знаке дубоког опуштања када их неко масира на одређеним подручјима врата и горњег дела леђа.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар