Пољопривредници затрпани вишком меса и млијека

Док се гомилају вишкови меса, млијека, кромпира и другог поврћа, пољопривредници у оба ентитета у БиХ тврде да проблем не могу ријешити ни подстицаји ентитетских влада који су им доста помогли, али је једина права мјера увођење прелевмана и смањивање увоза ове робе у БиХ.

Босна и Херцеговина 12.10.2020 | 08:15
Пољопривредници затрпани вишком меса и млијека

Влада Федерације БиХ одлучила је да из програма помоћи привреди, а усљед пандемије вируса корона издвоји 10 милиона КМ за пољопривреду.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ, рекао је прије неколико дана да је доста тога посијано и узгојено и да то сада треба и продати.

Када је у питању Република Српска, из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске за "Независне" су истакли да ово министарство већ има подстицаје за производњу.

"У вези с месом и поврћем, за које су производачи исказали вишак производње, организован је ванредни интервентни откуп, за шта је издвојено додатних пет милиона КМ из Компензационог фонда", казао је Александар Мацановић, портпарол овог министарства.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, за "Независне" констатује да је Влада ФБиХ направила одличан потез издвајањем 10 милиона КМ за пољопривреду и да ће то умногоме помоћи аграр, али и сточарство.

Истиче да се ова помоћ Владе ФБиХ односи директно на људе који се баве извозом.

"Знамо да имамо вишка млијека и меса, које се тешко пласира, као и кромпира и другог поврћа. Треба сад све сумирати да видимо чега све има још вишка како би се та роба направила конкурентном и могла лакше пласирати на иностраном тржишту", казао је Бићо и додао да ће помоћ Владе ФБиХ бити од користи управо код стварања конкурентности производа који буду ишли у извоз.

Истиче да у ФБиХ откуп иде несметано, али проблем настаје кад се роба нађе код откупљивача.

"Код њих се роба гомила, потрошња пада, а робу је тешко продати. Нама највише смета увоз. Све би се овдје могло пласирати, али због споразума које држава има, немогуће је зауставити увоз", каже Бићо.

Један од узорка појаве вишкова је и пораст производње, а како истиче Бићо, пољопривредницима у пласману не помаже ни то што је пала цијена појединих производа, попут кромпира, меса или млијека.

И Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника Републике Српске, потврђује да има вишкова.

Влада РС је, како каже, за поврће издвојила два милиона КМ те се повртари још не буне, иако имају вишкова.

"Када је у питању месо, ситуација је изузетно тешка, Влада је дала пет милиона КМ за откуп меса, што је искористило пет већих произвођача. Сељаци су незадовољни, а проблем непроданих бикова који су прерасли и даље постоји. И сви произвођачи млијека су у проблемима. Стога пољопривредници сматрају да би права мјера била увођење прелевмана и царина, што би био спас за пољопривреду у РС. Од пет милиона КМ ми нисмо видјели конкретну корист, него смо остали на истом или нам је чак горе него што је то било у јануару, кад је био први откуп бикова", каже Усорац.

Тврди да на нивоу БиХ има 20 милиона литара вишка млијека. Тржиште то, по свему судећи, не може амортизовати, а цијена млијека пада. Због свега, произвођачи су веома незадовољни.

"Пала је куповна моћ грађана, а увоз је остао и то диктира цијену, а државе из којих се увози произвођачима дају подстицаје", каже Усорац.

Додаје да се увози и јефтино месо.

"Они који су увозили месо, у првих шест мјесеци зарадили су 50 милиона КМ", тврди Уосорац.

Појашњава да је проблем и у вишку кромпира и кукуруза. Неке државе у ЕУ су, како истиче, ограничиле увоз ових намирница, те би исто требало да уради и БиХ, јер јој то, како каже Усорац, Споразум о слободној трговини омогућава у једном дијелу.

"Сељаци су посијали много кромпира, ентитетске владе су их наговориле, дале подстицаје... Сад тај кромпир лежи. Више нико неће хтјели да сије кромпир", констатује Усорац.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Вец познато

12.10.2020 06:32

Да смање увоз и пласирају домаце производе другација би се пјесма пјевала а не да нам потурају увозну робу.......сприцану ко зна циме и узгајано са антибиотицима и адитивима.....па здрав цовек да се разболи....друге дрзаве своје стите а ми бацамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.10.2020 08:46

Ста вам ради клосарац? Рудоња казе сто висе да се засије,цак и двориста. Касније баците. Треба питати мозда це проинтер то откупити. Они имају новца.

Name

Новембар

12.10.2020 06:57

ТАКО СЕ ДЕСАВА У ЗЕМЉИ У КОЈОЈ НЕ ПОСТОЈИ СТРАТЕГИЈА,СВЕ СЕ РАДИ О РУК,ОД СЛУЦАЈА ДО СЛУЦАЈА.ПРОЉЕТОС КАД ЈЕ ПОЦЕЛА КОРОНА,ДАВАЛИ СУ СЈЕМЕ И ДЈУБРЕ ДА СЕ СТО ВИСЕ ПОСИЈЕ.И СТА САД.СЈЕДИ И ЈЕДИ ТАЈ КРОМПИР И ГЛЕДАЈ У НЕБЕСА.ЗАТО ЈЕДЕ НАРОД БЈЕЛОСВЈЕТСКО СМЕЦЕ И ПОДЛИЈЕЗЕ РАЗНИМ ОБОЉЕЊИМА.У МИНИСТАРСТВИМА ОРИВРЕДЕ И ПОЉООРИВРЕДЕ ТРЕБА ДА РАДЕ ЉУДИ КОЈИ СЕ БАВЕ ТИМ ДЈЕЛАТНИСТИМА,А НЕ ДА СЈЕДЕ СТРАНАЦКИ ПОСЛУСНИЦИ КОЈИ НЕ ЗНСЈУ СТА ЈЕ КРАВА А СТА ОВЦА,НИТИ БИ ЗНАЛИ ПРЕПОЗНАТИ НА ЊИВИ КУПУС ОД КРОМПИРА,НЕЦУ ПОГРИЈЕСИТИ АКО КАЗЕМ ДА ЈЕ ОВИХ ДРУГИХ 80 ПОСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подигни погнуту главу

12.10.2020 06:59

"Прелевмани" ... ? Ни ми сами не знамо висе ста хоцемо... Хоцемо слободне границе, слободан пролаз роба, људи и услуга, хоцемо "мини Сенген" а са друге стране хоцемо тзв прелевмане... ? Сто фино не говоримо српским језиком умјесто француским и не каземо лијепо ХОЦЕМО ГРАНИЦЕ, хоцемо да будемо суверена земља, ХОЦЕМО ЦАРИНЕ... јер ако цемо реално, циме ми то на потпуно слободном трзисту са оваквом привредом и пољопривредом било коме моземо са било циме бити конкурентни... ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

12.10.2020 07:33

Да објасним свима овдје па и новинарима. Овај проблем је врло лако ријешити. Само увести порез на добит 100% свим домаћим увозницима и трговинама које продају увозну робу а коју ми имамо и прави конкуренцију. Тако остаје слободан увоз, нико га неоспорава али онај ко изложи на полицу страну робу наплатити му додатни порез и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.10.2020 08:38

Из Пољске месо пуно бактерија,зног тога и постоји слободан проток....

Name

Да се замјенимо

12.10.2020 08:40

Они нама старо из залиха а ми са ове регије њима свјезе, здраво.... све прерадјевине....

Name

Гордон

12.10.2020 08:01

Чуј порез на добит 100 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

12.10.2020 10:46

Вјероватно 100% већи порез, тј. са садашњих 10% подићи на 20%.

Name

Јовица

12.10.2020 16:50

Посто видим да нисте упуцени, порез на увозно месо је 0%