Криза не јењава: За седмицу без посла остало 1.000 особа

У само седам дана у БиХ је без посла остало више од хиљаду радника, показали су подаци Порезне управе Федерације БиХ.  

Босна и Херцеговина 12.10.2020 | 07:49
Криза не јењава: За седмицу без посла остало 1.000 особа

Број запослених 5. октобра ове године у односу на претходно објављени податак од 28. септембра мањи је за 1.059, показују подаци Пореске управе ФБиХ.

Циљано дјеловати 

Коментирајући ове податке, економиста Жељко Ричка за “Аваз” каже како су послодавци имали велика очекивања од “корона закона”, али се она нису остварила. 

- Закон је требао дјеловати циљано на компаније које послују у највише погођеним секторима. Међутим, тамо стоји да помоћ кроз доприносе могу добити само они којима су приходи пали за 20 или више посто. Очигледно је да радноинтензивне дјелатности нису добиле помоћ, а врло су осјетљиве на доприносе. Сваки дан нерада њих превише кошта и послодавци се одлучују на опцију привременог отпуштања, па макар и на неколико седмица, а да би уштедјели новац - појаснио је Ричка.

Додао је да “корона закон” није правилно процијенио шта је био циљ мјера Владе ФБиХ.

- Требали су дефинисати је ли циљ био очувати компаније које су остваривале добре резултате или заштитити раднике. Дакле, није се у том правцу довољно пажљиво креирала политика. Послодавци сада одлучују да отпуштају раднике чим примијете да имају мањак наруџби. Али исто тако брзо и враћају запослене чим се појави нека наруџба - истакао је Ричка.

Новчана помоћ 

Навео је како “корона закон” није проведен до краја, новац није потрошен и враћен је у фондове из којих је узет.  

- Није било дефинирано шта се тачно хтјело постићи „корона законом“ и то је довело до овог што данас имамо. Није могао бити критериј пад промета од 20 посто или више. Ни нове мјере које се најављују немају претјерано смисла, јер се ради о врло ограниченом новчаном износу. Тих 100 милиона треба подијелити на стотину страна, тако да ће помоћ бити практично безначајна - закључио је Ричка.

Како помоћи привреди 

- Уколико ово стање потраје, бх. економија неће имати потенцијал и нећемо имати одакле помагати привреду. Објављен је података да је БДП пао 10,8 посто, то је огроман новац који није стигао до буџета. Неће више ни држава имати одакле креирати фондове за помоћ привредницима и радницима. Немају избора осим задуживања, а знамо да су преговори с ММФ-ом одгођени док прођу локални избори - наводи Ричка.  

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаааа

12.10.2020 06:12

Од тога, преко 150 из ХПК у Дубици... Још једна фабрика са перспективом вођена од телади која је завршила овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

12.10.2020 06:20

Од привреде нема и тако ниста - БиХ треба да се лати пољопривреде и концепта за презивљавање..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али погледај

12.10.2020 07:19

Пореска управа Федерације БиХ саопштава податке.Нема већег муљања него код институција Републике Српске, пореска управа кабинет Предсједника Републике Српске,главна служба за ревизију,Вишковићна километре лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да статистика и лаз

12.10.2020 07:44

Колико има становника, 850 000 има здравствени картон, висе гласа из вана него у РС....

Name

Ре

12.10.2020 08:48

Диспецер нај веци кривац.

Name

Има картон

12.10.2020 10:43

А маса их је вани птисла, нез обзира на здравствеми картон. Прави подаци су стравицни о крију се на све нацине....