Тиодоровић: У току је трећи талас епидемије

Проф. др Тиодоровић каже да није само почетак школске године разлог за већи број заражених, постоји још један проблем.

Србија 11.10.2020 | 10:16
Тиодоровић: У току је трећи талас епидемије

Професор Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је трећи талас епидемије у току и да то потврђује повећање броја оболелих.

Нагласио је да морамо сви да урадимо много да се у великим колективима не рашири инфекција. Истиче да се неке приватне прославе морају одвијати, али да га забрињавају журке на сплавовима и неким кафићима.

Бранислав Тиодоровић каже да треба појачати пажњу и притисак према грађанима у смислу бољег и конкретнијег обавештавања, а онда и применити мере које се предвиђене законом.

- Мислим да овог тренутка морамо бити свесни - трећи талас је у току. Не да га очекујемо, него је он већ кренуо и тиме шта се све око нас дешава видимо да тај број позитивних и оболелих расте, па чак нажалост и умрлих. И код нас имамо појаву повећања коју смо предвидели да ће се десити у првој половини октобра - рекао је Тиодоровић.

Нису само студенти и ђаци

Указао је да су мислили да ће на повећање да утичу пре свега студенти и почетак школске године на факултетима, као и средњошколци јер се мора више радити са њима.

- Морам већи да и велики колективи, као на пример "Јура", већ почињу да показују одређене карактеристике поновног појављивања болести. То су велики колективи где раде млади радници који потичу из породица са више генерација и то већ показује своје почетке инфекције и ту морамо предузети много више мера и морамо сви да урадимо много да се у великим колективима не рашири инфекција - нагласио је Тиодоровић.

"Захлађење погодује вирусу"

На питање има ли проблема у контролисању примене мера, Тиодоровић каже да то не би уопштавао, јер према информацијама које добијају утисак је да је у највећим градовима, првенствено Београду, тај проблем веома присутан.

Каже да је проблем понашање једног дела становништа, као и да се не може рећи за све, јер велики део примењује мере, као и да је важан надзор над спровођењем мера.

- На пример у Нишу у ове две вечери скоро да никога није било касно у кафићима, после 23 сата никога чак ни на улици - додао је Тиодоровић.

Он истиче и да треба да будемо свесни да ће октобар бити месец који карактерише михољско лето.

- Биће ово захлађење које погодује вирусу. Јутра оваква са 7 до 10 степени, са кишом која ће бити наредних дана, сада ће ту бити и повећане влажности и то је врло погодно за ширење вируса, јер ће људи више морати да бораве у затвореном простору, а и вирусу то више одговора - рекао је Тидоровић.

Ограничење до 30 особа важи и за славе

Када је реч о прославама, професор каже да се неке приватне прославе морају одвијати, као и да морамо да живимо са вирусом, али да се штитимо и да примењујемо све мере и да чувамо своје здравље.

Навео је пример слава које предстоје и за које каже да треба да се организују, али уз поштовање свих мера.

- Ограничење до 30 особа треба да важи и за славе. Сваки домаћин треба тако да организје славу да може да обезбеди све услове које тражимо и који су важни и за њега и за његову породицу, а са друге стране може да одвоји одређен део људи у две, три групе - навео је Тиодоровић.

(Блиц)
<соурце срцсет="хттпс://оцдн.еу/пулсцмс-трансформс/1/5Пвк9лЛаХР0цДовЛ29јЗГ4уЗXУваW1хЗ2ВзЛ3Б1бХЊбXМвWм1ВН01ЕQВ8вYТдкОТЕ3ЗДхиЗДгyМјИ4Y2М5YзхмYТЗмОДYзYјУxYТQуцГ5нкЗМЦзQКААИЕААQ" тyпе="имаге/јпег" />

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Види

11.10.2020 08:33

Заталасало те дабогда!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.10.2020 22:43

Тиодоровицу, ти си будала!

Name

Дуки мајстор

12.10.2020 07:11

Овакве будале мајка не рађа два пут!

Name

Славко

11.10.2020 08:42

Питајте лет 3 за вакцину и ресили сте проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихо

11.10.2020 08:55

Ако домаћин има хроничну опструктивну болест плућа да ли је безбједно по њега да прима госте на славу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

11.10.2020 08:57

Тиодоровоцу,кратко и јасно:досадан си цовјеце,не вјерује ти нико,као сто ти није вјеровао ни првог дана,јер дајес изјаве водјен политиком а не корона вирусом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаооо

11.10.2020 09:01

А кад је био други, не што се не сјећам, стално трубе једно исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

11.10.2020 09:17

Ти знаш и такви ко ти гадите ми се немогу вас гледати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

11.10.2020 10:02

Трећи, четврти, пети ..... и тако продје живот у будалаштињама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурно

11.10.2020 10:11

Прве двије седмице су критицне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

професија

11.10.2020 10:23

Истина ме обори са ногу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

11.10.2020 10:56

Само се утркују да нешто казу паметно о Цовида,а њихово знање о вирусу је равно нули!Не знају свјетски науцници скоро ништа,а ови наши после скоро годину дана од појаве Короне се утркују да кажу нешто паметно.Ниста!Онолико колико треба за чување од заразе од Цовида 19,народ зна у цијелом свијету како да се чувају.Овај лик просипа демагогија,нека се повуку гдје им је мјесто,ако ништа ново,релевантно не знају,у мишију рупу.Ста сте имали рећи већ сте рекли,ништа ново и онда оставите народ нека живи сам са собом придржавајући се мјера које већ знају,ништа ново нисте докторе рекли.Слуђујете само народ,постајете бизарни и миците више те фаце са друштвених мрежа.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сра би ви

11.10.2020 11:31

Без таласања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.10.2020 18:56

ови мегафони су јако занимљиви..какав мозак и морал можеш да немаш

ОДГОВОРИТЕ