Европа поново стрепи: Нове болнице, рестрикције, карантини..

Бројне европске земље уводе локално карантин и друга ограничења због све бржег раста броја заражених коронавирусом.

Свијет 09.10.2020 | 20:24
Европа поново стрепи: Нове болнице, рестрикције, карантини..

Повећавају и болничке капацитете због све већег прилива пацијената којима је неопходно болничко лечење.

Словачка је пријавила рекордан број заражених коронавирусом, због чега је влада позвала у помоћ стотине војника који ће бити испомоћ здравственим радницима.

Иначе је досад избегавала свеопшти карантин. Код њих, маске су обавезне у затвореним просторима, док је број купаца у продавницама ограничен, а кафићима и ресторанима је наређено затварање у 22.00.

Енглеска такође свакодневно бележи много нових случајева заразе, чак 45.000, како је показала нова студија о распрострањености коронавируса у том делу Велике Британије.

Британски премијер Борис Џонсон покушава да заустави други талас заразе коронавирусом локалним рестриктивним мерама. Ипак, нова студија показује да је број новозаражених дневно далеко изнад 17.540, колико их је званично било у четвртак у Енглеској.

Истраживање лондонског "Империјал колеџа" и "Ипсос Морија" показало је да је једна од 170 особа у Енглеској имала вирус између 18. септембра и 5. октобра. То значи да је 45.000 новозаражених дневно.

Показало се и да је број новозаражених међу старијима од 65 порастао осам пута у поређењу са прошлим извештајем за период између 20. августа и 8. септембра.

Вирус је поновно ушао и у краљевску породицу – заражена је Софија, супруга принца Едварда, најмлађег сина краљице Елизабете.

У Мадриду забрањени неоправдани уласци у град и изласци из града; Швајцарска проширила "црвену листу"

Шпанска влада увела је 15 дана дуго ванредно стање у Мадриду због пандемије коронавируса, након што је регионални суд одбацио делимично затварање града уведено пре недељу дана, пише Би-Би-Си.

Тако ће у Мадриду и девет околних градова на снагу ступити рестрикције кретања.

Грађани ће смети да напуштају град једино у хитним случајевима.

Власти Швајцарске, која је у петак такође забележила рекордан број новозаражених, ставиле су немачке градове Берлин и Хамбург на црвену листу, као и аустријске провинције Градишће и Салцбург, као и италијанске регије - Кампанију, Сардинију и Венето.

На листу су стављене и Канада, Грузија, Иран, Јордан, Русија, Словачка и Тунис.

Посебне мере у Немачкој; "Ово је прекретница, где ћемо бити"

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у петак после разговора с градоначелницима највећих немачких градова да је основни циљ за предстојећу јесен и зиму избећи поновно закључавање и омогућити наставак рада школа и вртића.

"Ми се налазимо на прекретници, на којој се одлучује где ће Немачка, кад је у питању пандемија коронавируса, бити ове јесени и зиме", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел након разговора с градоначелницима 11 највећих немачких градова.

На састанку је одлучено аутоматско увођење додатних мера борбе против ширења коронавируса ако број новозаражених у року од недељу дана порасте преко вредности од 50 на 100.000 становника.

Мере садрже обавезу ношења маски и на јавним површинама с великим бројем људи и где није могуће придржавање размака од 1,5 метара.

Уводи се и забрана продаје алкохола, ограничење рада угоститељских објеката те ограничење броја особа на приватним и јавним окупљањима.

"Наш циљ је избегавање закључавање ове јесени и зиме", рекла је она и додала да је и даље приоритет држати школе и вртиће отворене.

Упозорила је на нагли пораст новозаражених у неколико највећих немачких градова и опасност од неспособности праћења ланца заразе.

"Када до тога дође, тада се вирус почиње ширити неконтролирано. А што то значи за здравствени сустав и јавни живот можемо видјети на примјеру неких наших европских суседа", рекла је Ангела Меркел.

Немачка канцеларка је објаснила да је један од циљева спречавање затварање граница у Европи.

Она се обратила и младима рекавши да мисле на оно што је важно. "У то спада здравље родитеља, деда и бака, као и стање на тржишту рада и образовања следеће године. Није ли све то вредно мало стрпљења сада?", упитала је немачка канцеларка.

Додала је да је Немачка доказала да се може одупрети вирусу.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Никола озрен

09.10.2020 20:08

Сатанисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.10.2020 09:21

Кад укину било какве мјере нестаце и "вирус". Какав идиотизам! Да ли ови назови политицари и љекари икада послусају или процитају оно сто изјављују? Никада, вјерујем. То ниција савјест не би поднијела

Name

Пипи

10.10.2020 08:55

Лаж до лажи тако ће и наши колаборационисти

ОДГОВОРИТЕ