Планирали отмицу гувернерке Мичигена уочи избора

Амерички ФБИ саопштио је да је спријечио је отмицу гувернерке Мицхигана Гретцхен Wхитмер.

Свијет 09.10.2020 | 07:26
Планирали отмицу гувернерке Мичигена уочи избора

Тринаест особа, укључујући седам мушкараца повезаних са милитантном групом „Wолверине Wатцхмен“ ухапшени су у САД-у јер су планирали прије предсједничких избора 3. новембра свргнути владу америчке савезне државе Мичиган и отети гувернерицу Гретцхен Wхитмер, саопштили су тужиоци у четвртак.

ФБИ је раније у четвртак објавио да је ухапшено шест особа.

Како је јавио Ивица Пуљић, извјештач Ал Јазеере из Вашингтона, шест особа је ухапшено под федералним оптужницама, а других седам под оптужницама савезне државе Мичиген.

Wхитмер је демократкиња и често је на удару критика предсједника Доналда Трампа, нарочито због настојања да у својој држави због корона вируса наметне строга правила физичке дистанце, пренијела је Хина, позивајући се на Ројтерс.

Наводна завјера подразумијевала је ангажовање милитантне групе, сазнаје се из исказа под заклетвом специјалног агента Рицхарда Траска који је данас објављен.

Планирали набавити новац за експлозив

Према ријечима државног тужиоца Мичигена Дана Нессела, „наши су напори уродили откривањем планова да се угрозе животи полицајаца, владиних званичника и шире јавности“.

Шесторица раније ухапшених су Адам Фоx, Баррy Црофт, Тy Гарбин, Калеб Франкс, Даниел Харрис и Брандон Цасерта, а уколико буду осуђени за покушај отмице пријети им доживотни затвор.

Фоx је у септембру у шифрираном разговору казао да не жели да се посљедња обука одржи задње седмице у октобру јер им то не би оставило довољно времена да изврше отмицу прије избора 3. новембра.

Траск је у писаном исказу навео да је та група планирала вријеме прије посљедње вјежбе искористити за набаву новца за експлозив и други материјал.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар