Леонардо Дикаприо промовисао љепоте Кнежева (ФОТО)

Леонардо Дикаприо је у своју објаву на Инстаграму додао и фотографију Опаког вира на ријеци Цврцкој и тако помогао промоцију њених љепота

Република Српска 08.10.2020 | 15:09
Леонардо Дикаприо промовисао љепоте Кнежева (ФОТО)

Славни холивудски глумац, активиста и борац за очување природних љепота, Леонардо Дикаприо, недавно је подржао борбу против изградње мини хидроелектрана у Босни и Херцеговини, а сада је на свом је Инстраграм профилу цитирао федералног премијера Фадила Новалића који је такође дао формалну подршку активистима за заштиту природе.

И док медији у региону преносе ову вијест, а Новалићева Странка демократске акције се хвали мудрошћу свог функционера, мало ко зна да је Дикаприо уз цитат објавио фотографију Опаког вира на ријеци Цврцкој.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ас а ресулт оф тхе глобал цампаигн лаунцхед ласт wеек цаллинг он тхе говернмент оф тхе Федератион оф Босниа анд Херзеговина то перманентлy протецт тхе цоунтрy’с ласт wилд риверс фром смалл хyдропоwер пројецтс анд тхе лоцал протестс тхат фоллоwед, тхе Федератион Приме Министер Мр. Фадил Новалиц иссуед а публиц статемент ин суппорт оф тхе протестс: "И персоналлy суппорт енвиронментал НГОс. Ас а греат ловер оф натуре, И wилл алwаyс суппорт цонсерватион пројецтс. И тхинк цлеан риверс аре море импортант то ус тхан елецтрицитy. Wе аре пробаблy тхе онлy цоунтрy ин тхе регион тхат ис енергy индепендент, wе гет еноугх енергy фром отхер соурцес. Wе муст кееп оур риверс цлеан анд пасс тхем он то футуре генератионс." Босниа анд Херзеговина риверс аре фацинг имминент деструцтион дуе то 463 смалл хyдропоwер пројецтс цуррентлy ундер цонструцтион ор беинг планнед. Тхе федератион неедс то таке сwифт ацтион ноw—лике wе’ве доне ин тхе Унитед Статес wитх тхе Wилд анд Сцениц Риверс Ацт—то перманентлy протецт тхе мост биодиверсе риверс ремаининг ин Еуропе, а лифелине фор лоцал цоммунитиес анд манy ендангеред специес тхат тхе wорлд отхерwисе рискс лосинг. #БиХРунсФрее #јаБиХдатецем #СавеТхеБлуеХеартофЕуропе (Пхото бy Сеад Сасиваревиц)

А пост схаред бy Леонардо ДиЦаприо (@леонардодицаприо) он

Цврцка је планинска ријека која извире испод Чемернице, на подручју општине Кнежево, а улива се у ријеку Врбању, недалеко од Котор Вароша. Кањон ове рјечице обилује низом природних љепота, бројним вировима и водопадима. Дикаприо је за објаву на Инстаграму изабрао Опаки вир, који својим воденим каскадама и модрозеленом бојом заиста плијени љепотом.

Име је добио због своје велике дубине и тамнозелене боје, због чега се одувијек сматрало да се у њему могу купати само они најхрабрији.

 

Планинарско друштво “Виленска врела” из Кнежева води кампању за заштиту кањона ријеке Цврцке, у оквиру пројекта “Мисли о природи” којег уз подршку УСАИД-а и амбасаде Шведске проводи Центар за промоцију цивилног друштва.

Дијана Милисавић, секретар ПД “Виленска врела”, која је и менаџер пријекта за заштиту Цврцке, каже да их је обрадовао избор славног холивудског глумца.

 

– Драго нам је да је Леонардо Дикаприо у мору фотографија које приказују природне љепоте Републике Српске и Босне и Херцеговине за своју објаву изабрао управо Опаки вир на ријеци Цврцкој. То нам је само још једна потврда да смо на добром путу и подстрек да истрајемо на заштити и очувању кањона ове предивне планинске ријеке, каже Дијана Милисавић.

У ПД “Виленска врела” истичу да је добродошла свака подршка напорима за очување ријека у БиХ, без обзира од којих институција или личности долазила и да је важно да се шири свијест о томе.

Леонардо Дикаприо је на свом Инстаграму којег прати преко 46 милиона људи написао:

– Као резултат глобалне кампање покренуте прошле седмице, уз позив Влади ФБиХ да трајно заштити посљедње дивље ријеке у земљи од малих хидроенергетских пројеката и локалних протеста који су услиједили, премијер ФБиХ Фадил Новалић јавно је подржао протесте:

– Лично подржавам невладине организације које се баве заштитом околиша. Као велики заљубљеник у природу увјек ћу подржати пројеке на очувању околиша. Мислим да су нам чисте ријеке битније од струје, ми смо можда једина земља у региону која је енергетски неовисна, довољно енергије добијамо из других извора. Наше ријеке морамо очувати чисте и као такве предати будућим генерацијама – рекао је премијер Новалић.

Управо те његове ријечи је Дикаприо цитирао на свом Инстаграм профилу.

(Истинито)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ђуро из Модриче

08.10.2020 15:03

Гори хала, Скендер је на ногама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

08.10.2020 15:39

Ово је прелијепо. Знао сам да у БиХ имамо много природних љепота али за ово заиста нисам знао. Драги моји суграђани из БиХ, умјесто да остављамо новац у Србији, Хрватској, Грчој и Турској, обиђимо наше природне љепоте. И молим вас, не остављајте смеће иза себе него покупите и своје и оно које је, евентуално, неко оставио иза себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорно тврдим

08.10.2020 16:41

Да од наше Босне и Херцеговине, надалеко љепше земље нема! Пропутовао сам пола свијета, ал оваквих љепота не видех нигдје!

Name

и ја би путовао али

08.10.2020 17:12

за пут треба и пара а дје су ноцења храна и тд

Name

ре Одговорно тврдим

08.10.2020 21:06

Слазем се са вама апсолутно, само бих јос додао да ја одговорно тврдим да нигдје на свијету нема висе хостаплера, политицких криминалаца, политицке багре а богами и нигдје нема висе полтрона у народу него ли овде код нас у Босни и Херцеговини.

Name

Мики

08.10.2020 21:51

Нестварно лијепо. Лијепа земља, добри људи а политичари би завадили два ока у глави.

ОДГОВОРИТЕ