И Сипа и МУП да се ухвате у коштац са изборним преварама

- Позивамо и СИПА-у, на бази одређених иницијатива које треба да иду из државног и републичког тужилаштва, да почну да раде свој посао. И наравно, позивамо МУП РС да се озбиљно ухвати у коштац са овим проблемом“, каже предсједник ГО ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић.

Република Српска 08.10.2020 | 14:45
И Сипа и МУП да се ухвате у коштац са изборним преварама

Нове малверзације у Бањалуци, када су у питању локални избори и гласање из иностранства. Име Тање Палачковић, кандидата ПДП-а за одборника у Скупштини Града Бањалука, нашло се на двије различите адресе пребивалишта. Једна у Бањалуци, у којој је Палачковићева рођена и у којој живи, и друга у Бајиној Башти у Србији, због чега је она пријављена и за гласање из иностранства.

„Рођена сам у Бањалуци, живим у Бањалуци, у насељу Ада у улици Палих бораца. За мене је непојмљиво да ја гласам у иностранству. Стварно сам се изненадила када сам видјела да сам у Бајиној Башти, гдје при томе никада нисам била. Једино што имам је патриотску и емотивну везу са Србијом и ништа друго немам. Тамо не живим, нико мој не живи.“, каже члан ГО ПДП-а Бањалука Тања Палачковић.

Прије неколико дана из политичке партије „Покрет правде“ пријављено је да је њихов кандидат за одборника у Бањалуци Боро Квргић, такође пријављен за гласање у Србији. Све чешће су пријаве грађана да се налазе на два мјеста пребивалишта и на различитим гласачким мјестима. Из ПДП-а траже да се хитно испитају ови случајеви, пронађу одговорни и да се на тај начин заштити изборни процес.

„Првенствено мислим на ЦИК. Која треба бити објективна, поштовати све законе и бити независна. И са друге стране мој позив је државном и републичком тужилаштву, да уради овакве ствати. Да провјере одакле долазе ове пријаве. Са којих ИП адреса, са којих рачунара су ови људи пријављени. Како је могуће да се ове ствари дешавају? Позивамо и СИПА-у, на бази одређених иницијатива које треба да иду из државног и републичког тужилаштва, да почну да раде свој посао. И наравно, позивамо МУП РС да се озбиљно ухвати у коштац са овим проблемом.“, каже предсједник ГО ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић.

Шеф Главног изборног штаба ПДП-а Игор Црнадак каже да је ово врло битан моменат у кампањи јер је ријеч о нечувеном криминалу, и на удару су лични подаци грађана. Тврди да је одговорност на властима у Српској, које на овај начин покушавају утицати на изборну вољу грађана, а самим тим и на изборни резултат. Због тога, из ПДП-а поручују:

„Морају да се врло јасно око овога изјасне, и српски члан Предсједништва БиХ, и предсједник Републике Српске, и предсједник Владе РС и предсједник Парламента. Сви су до сада ћутали. То је поражавајуће. Људи моји је ли ово треба да се преведе на српски језик. Неко је хиљадама и хиљадама људи украо личну карту, односно податке из личне карте, пријавио их лажно, фалсификовао потпис и приказао се као да је неко други.“, истиче шеф Главног изборног штаба ПДП-а Игор Црнадак.

Црнадак каже да, када је у питању гласање у одсуству ради о хиљадама случајева неправилности и да ће ЦИК то тешко исконтролисати. Ипак, Црнадак је упутио и похвале на адресу Централне изборне комисије.

„Први пут је овај сазив Централне изборне комисије објавио имена оних који гласају у одсуству. То ЦИК до сада никада није хтио да ради. Сад знамо и зашто. Јер су се криле хиљаде и хиљаде превара. И друга ствар коју ја поздрављам што је ЦИК урадио, то је да до самог дана избора ће људи моћи да реагују, да кажу ја сам лажно пријављен, то је неко урадио умјесто мене и моћи ће да гласа на непотврђеним листићима код нас, а тај пакет са његовим именом кад дође на бројање из вана, неће доћи на бројање и биће поништен.“, истиче Црнадак.

Из Партије демократског прогреса истичу да ова огранизована криминална активност не смије остати некажњена, јер би на тај начин новонастала штета била бар дјелимично умањена. 

БН ТВ 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

клонирање

08.10.2020 13:25

Па да ли неко мозе да објасни технологију те манипулације. Знаци цовјек се налази на бирацком списку за своју опстину и тог истог неко пријави за гласање у одсуству. И ста сад, тај редовно гласа код куце и послије стигне такодје његов глас из нпр.Србије. Па зар нико никад није поредио евиденције о онима који су лицно приступили гласању на бирацким мјестима са оним о гласању у одсуству да би се установило да ли је неко два пута евидентиран да је гласао. Па сто смо се онда прскали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бујрум паса

08.10.2020 14:08

не мозе гласати код куце..ко гласа из иносттранства тај није на списку...зато нема превара..то сто пдп хоце на власт крадјом..е мораце сацекати једно70 год..ако буду ди тада зиви

Name

РЕ

08.10.2020 14:32

Наравно да је лако истразити могуце преваре. Ово је по систему "Дрзите лопова". Елиминација УС је цист изборни инзињеринг, којим Сарајево настоји да дрзи под контролом РС. Прица о масовним преварама гласаца из Србије је изборни инзењеринг како би се спрецило да Срби из Подриња који зиве у Србији гласали, а са гласовима босњака који зиве у ФБиХ а пријављени су у РС успостави Босњацка вецина у опстинама у Подрињу. То је стратеско питање опстанка РС.

Name

Јок море

08.10.2020 14:35

Па зато и не дозвољавају електронску евиденцију. Систем би реаговао на сваку дуплу појаву једног матичног броја. И на још много тога. Ено у ЦГ, и поред онакве гужве и џумбелају и међусобних оптужби, не бијаше ни једна примједба на бирачке спикове, евидентирања, гласање, бројање и тачност гласова. Али, овдје не. Јок. Не дају.

Name

Славко

08.10.2020 15:16

Јел иза ледја.

Name

ПРАВДА

08.10.2020 13:29

Багра види да је готово падају секташи само храбро готови су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.10.2020 13:46

Највеце преваре у Зворнику урадила УС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

08.10.2020 14:05

У вези са малверазијама око пријава на бирацким мјестима вец сам изниосио овдје моје лицно искуство. Зивим и радим у иностеанству. До сада сам узимао уцесце на свим гласањима путем посте. Пријавио сам се и овога пута. На моје запрепасцење, умјесто моје пријаве у иностранству мене су пријавили на изборно мјесто у БЛ. А врло добро знају да наса дијаспора не мозе доци у матицу да гласа због опсте познатог проблема са короном односно изолације које прописују земље у којима зивимо. Знаци, покусали су да изманипулису мој глас. Улозио сам приговор и одговорили су да су изврсили исправку али на wеб-страници "избори.ба" јос нису кориговали са изговором да јос "страница" није азурирана. Ево вец треци дан нема видљиве корекције. Питам вас ста даље? Гдје могу да се обратим ако не буду извесили ову корекцију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.10.2020 14:24

Немој само МУП да се бори изборним преварама...СИПА још некако, али МУП....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре болан

08.10.2020 14:40

Ко бре да се вата.., Сипа и Муп, Ћулум и Лукач, вјеровати или се смијати, та иди с милим богом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обарска

08.10.2020 14:41

Ови Роми сто су пријављени у Бадовицима на прослим изборима Мило Софрениц је покупио њихове лицне карте и са њима манипулисао сто би и овога пута било исто да гласају за Мицу Фукару и папка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2020 15:14

Да није било тих Ромских гласова Мицо не би ни просли пут побиједио .

Name

Ето Видиш

08.10.2020 14:50

Злоупотреба приватних (особних) података у нормалном свијету је опасно кривично дјело, код нас је изгледа блажи прекршај. А да, ми смо онај други свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

08.10.2020 15:03

Ето мува и пдп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

08.10.2020 15:45

Цуј МУП , па без њих нема ни криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

08.10.2020 15:52

Хвала Богу не живим у овој трулих држави имам држављанство (не још дуго) али не гласам никада ал кад видим овог Станивуковића и оног зиравог незнам како се зове дође ми да се на изборе вратим и гласам за било кога Додика или Изетбеговића само да нису ова двојица јер кад видим на шта се своди њихова предизборна кампања глава ме заболи никаквог програма ништа живо свака друга реченица покро Додик никад на тај начин неће победити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипци

08.10.2020 16:16

Хоће хоће мали сутра зато је Ћулум ту гдје јесте и Лукач не да нешто откривају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

09.10.2020 09:03

Каква њихова истраживања, кад су они организатори свега овога. Само они располажу личним подацима грађена и сад их корист е у овим криминалним радњама.