Драматичне размјере изборних превара са гласањем у иностранству

Рекордан број пријава за гласање ван БиХ, показао је да се спрема и рекордна превара на локалним изборима 2020 године.

Босна и Херцеговина 07.10.2020 | 19:46
Драматичне размјере изборних превара са гласањем у иностранству

На адресу Централне изборне комисије стигло је више од 120.000 пријава за гласање у иностранству. То је цифра од скоро 50.000 гласача више који би гласали путем поште, него што их је било на парламентарним изборима 2018. године.

Од 2004.године, када се за гласање путем поште регистровало 27.462 грађана, тај број је из године у годину растао, до цифре која је постала сумњива сваком објективном посматрачу.

Међутим, врло брзо постало је јасно да је ријеч о још једној великој превари, а све са циљем да политички субјекти обезбиједе себи сигурне гласове.

Због сумње у регуларност цијелог процеса, Централна изборна комисија послала је позив Тужилаштву БиХ и Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), позив за одржавање “хитног заједничког састанка ради размјене потребних информација с циљем заштите изборног процеса”.

Уз то, ЦИК је у неколико наврата позивао грађане да провјере своје податке, да не би постали предмет злоупотреба, те да сваку неправилност одмах пријаве.

Међутим, извори Гериле из Централне изборне комисије кажу да ни они нису могли да повјерују у број пријава који је дошао. ЦИК је због тога, на хитној сједници, крајем прошле седмице, донио и одлуку којом се одбија упис у извод из Централног бирачког списка за гласање ван Босне и Херцеговине за 27.960 бирача.

Тако је на бирачком списку остало нешто више од 101.000 гласача који би требало да гласају из иностранства, али и овај објављени списак, донио је бројне проблеме. Наиме, сваким даном појављује се велики број случајева и пријава ЦИК-у од стране особа који живе на подручју БиХ, а које је неко пријавио да гласају у иностранству.

Пријављени за гласање у месници

У Бадовинцима, мјесту које се налази у близини Шапца у Србији, на адреси Дринска 6 пријављено је да ће гласати 12 особа.

 

Ријеч је о становницима Бијељине, а портал Истрага.ба открио је да се на тој адреси налази месница “Наша кућа меса”, која је у власништву извјесне Гордане Товиловић. Како је рекла у разговору са новинаром овог портала, не зна ко су особе које су пријављене да живе у њеној месници.

Портал Истрага, пронашао је да је и у Доњем Добрићу код Лознице, за гласање пријављено чак 55 држављана БиХ, на адреси Доњи Добрић б.б.

Такође, велики број сумњивих пријава је и у Новом Саду, на Булевару Ослобођења, гдје је пријављено 50-ак гласача из Власенице И Шековића.

Запослен Градске управе у Београду попуњавали формуларе за гласање у БиХ? 

Скоро невјероватно звучи и информација коју је објавио српски портал директно.рс

Према писању овог портала, у суботу и недељу, 29. и 30. августа у згради градске управе у Београду (бивша зграда Инеxа) окупио се велики број запослених.

Њима је, како наводи овај портал, од стране двије женске особе, које су се представиле да су ту испред канцеларије Републике Српске у Београду, подијељено 10.000 фотокопија личних карата грађана и формулари које су били обавезни да попуне.

Један од оних који су били укључени у овај подухват за Директно.рс је рекао:

– Радили смо два дана без престанка. Дали су нам и адресе на којима људи чије смо копије личних карата добили сада наводно живе. Примијетила сам да је на неким адресама било и по десет пријављених.

Из иностранства гласају и кандидати на изборима 

Крађа линих података није заобишла ни особе који су кандидати на изборима. Боро Квргић, кандидат Покрета Правда, за одборника у Скупштини града Бањалука, један је од оних који су се наводно пријавили за гласање поштом.

Како је саопштено из Покрета Правда, Квргић живи у Бањалуци и није се пријављивао ни за какво гласање из иностранства.

“Када смо то примјетили, одмах смо о томе обавијестили наше пратиоце Фејсбук странице. Међутим, тек тада је услиједио прави шок.

У веома кратком времену јавио нам се велики број људи са истим проблемом – они или њихови рођаци и пријатељи се налазе на списку бирача за гласање путем поште (списак који је објављен на сајту ЦИК БиХ – Извод из ЦБС за гласање ван БиХ), а нису се за то пријављивали.

Најчешће је у питању Србија као земља дестинација. Дакле, неко их је други пријавио. Ми смо их све упутили на адресу ЦИК од које захтијевамо да учине све што је у њиховој моћи да ове золупотребе спријече и санкционишу, јер уколико се ништа не учини по овом питању, то ће озбиљно угрозити изборни процес, као што ће довести у питање и изборне резултате” саопштили су из Покрета Правда.

Прича са фиктивним бирачима није заобишла ни друге странке. На припрему изборних превара први је упозорио предсједник СДС-а Мирко Шаровић, прије скоро мјесец дана.

„У те махинације укључене су не само појединци и политичке странке него и неке институције!”, рекао је тада Шаровић.

Његов страначки колега и начелник општине Теслић Милан Миличевић, каже да је само у тој општини забиљежено више стотина случајева крађе личних података и фиктивног пријављивања.

Он је рекао да енормно повећање броја пријављених путем поште, а чији је број дупло већи у односу на претходне изборе и који сада прелази сто хиљада, може проузроковати прекрајање изборне воље у цијелој БиХ.

“Сада је вријеме да се пониште све фиктивне пријаве и онемогући крађа идентитета. ЦИК има могућност да то учини и спријечи велику изборну превару“, навео је Миличевић.

Он каже да изостанак санкција за раније починиоце изборних превара, ствара проблеме у провођењу фер и поштених избора.

“На референдуму који је одржан у Теслићу 2019. смо имали случај гдје је доказано да је предсједник бирачког одбора учествовао у замјени врећа са гласачким материјалом. Епилога тог случаја још нема, а да је тај човјек кажњен по кривичном закону сви остали у цијелој БиХ би се добро замислили да ли да се прихвате таквог посла”, рекао је Миличевић.

Два кандидата за одборнике Српске демократске странке Никола Стокић и Дарко Лазић, такође су пријављена на фиктивне адресе у Србији за гласање из иностранства поштом, иако не живе у Србији, већ у Теслићу.

“Неко је фалсификовао наше потписе и документе и пријавио нас да будемо гласачи из Србије, што указује да неко има у посједу наше личне документе, та да с њима може да чини и друге злоупотребе”, рекао је Лазић.

Само у овој општини пријављено је 3.298 гласача који би гласали путем поште, а слична ситуација је и са другим локалним заједницама.

Тако је и у општини Србац, ПДП-ова кандидаткиња за одборника, Дијана Пејаковић, без своје воље и знања, пријављена за гласање у Србији, навео је прије неколико дана на конференцији за медије Игор Црнадак, шеф изборног штаба ПДП-а.

Црнадак је саопштио да је супруг још једне ПДП-ове кандидаткиње, Весне Смиљанић, такође без своје воље и знања пријављен за гласање у Србији.

“Ови људи нису планирали да буду у Србији у вријеме избора, нити имају икакве везе са пријављивањем за гласање у одсуству, што значи да је дошло до тешке изборне манипулације и злоупотребе. Очигледна је намјера да се онемогући њихово гласање у Српцу и да се њихов глас злоупотријеби”, изјавио је Црнадак.

На изборне преваре са бирачким списковима упозоравају и из других политичких странака. Општински одбор СНСД-а у Станарима такође је упозорио да је према њиховим подацима 250 особа на фиктивним адресама у Србији, те траже истрагу о изборним преварама.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, такође је изјавила да су алармантни подаци на које упозоравају у појединим локалним заједницама, попут Братунца и Станара, гдје је много већи број људи који су пријављени за гласање у иностранству него што је то био случај икада раније.

Без обзира на велики број пријављених нерегуларности, Тужилаштва у БиХ и даље се такмиче у нераду, а до сада је само један случај конкретно обрађен.

Поступивши по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ надлежни суд у Брчком одредио је једномјесечни притвор лицу с иницијалима С.Б.* (29) из овог града, осумњиченом да је у задњих мјесеца дана прибавио и искористио личне документе више лица тако што их је без њиховог знања пријавио за гласање изван БиХ.

Притвор С.Б., против кога је отворена истрага због кривичних дјела Припремање кривичног дјела и Кривотворење исправе одређен је због опасности да био могао утицати на свједоке и саучеснике, саопштено је из овог Тужилаштва.

ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА- РЕКОРДЕРИ 

- Дистрикт Брчко- 5.118 пријављених гласача у одсуству

- Бијељина – 4.390 пријављених гласача у одсуству 

- Братунац – 3.385 пријављених гласача у одсуству 

- Теслић –  3.298 пријављених гласача у одсуству 

- Бањалука – 2.998 пријављених гласача у одсуству 

-Сребреница – 2.301 пријављених гласача у одсуству

(Герила.инфо)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

минхаузен

07.10.2020 18:30

Инаце смо познати по огромном проценту иизлазности па оволико пријава има ...ајте молим вас ....45 % ако изадје на биралисте је успјех , а вамо стотине хиљада из иностранства се пријављује ...само цесљајте спискове и оцистите кукољ ...и ако мозе оног Стевандица сколоните из јавности молим вас , квари ми руцак кад год се појави на тв .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРИ

07.10.2020 19:05

САМО ЛИЦНО ПРИСУСТВО НА ДАН ГЛАСАЊА СА ЛИЦНОМ ИСПРАВОМ. СВЕ ДРУГЕ КОМБИНАЦИЈЕ ПОД ХИТНО ЗАБРАНИТИ , ЈЕДНОМ И ЗАУВЈЕК.

Name

Да да

07.10.2020 19:49

Лопови раде пуном паром цик им није до кољена под условом да је уопсте непристрасан

Name

Семберко

07.10.2020 20:02

Забранити свима да из Србије гласају путем поште. Ко хоће да гласа нека дође лично. Мићко Папковић хоће да покраде изборе.

Name

Станислав

07.10.2020 22:47

Постована редакцијо БН ТВ. Хвала вам сто постојите и сто износите праву истину и разоткривате афере и манипулације. И ја сам један од градјана РС (Бањалуке) који зиви и ради у иностранству и пријавио сам се благовремено да гласам путем посте. Господа из Сарајева (избори. А) пријавила ме на изборно мјесто 034Б228 у Бањој Луци. С обзиром на постојецу ситуацију вируса Короне (БиХ на црвеној листи) није могуце да додјем у новембру да гласам на адреси пребивалиста. Знаци, пријава је уцињена са намјером да не искористим своје градјанско и морално право. У вези стим упутио сам писмену примједбу ЦИК- у и добио сам одговор да су исправили "греску". Рекао сам им ако не буде исправљена греска, обратицу се јавости са доказом о манипулацији и покусају "крадје" мог идентитета, односно давање могуцности да неко други гласа умјесто мене и тако буде мој глас украден, и то наравно од црвене секте.

Name

Актедитованинпосматрач

08.10.2020 06:12

Све ово је договорено на врху Републике Српске и Србије.Нема крупног криминала без учешћа државе!Сад им свима ЦИК смета!Колико видимо ПДП је једина политичка партија која поздравља одлуку ЦИК.Све остале су саучесници у изборном криминалу

Name

Мирослав

07.10.2020 18:31

Имају камере и зна се ко је то донио , ухапсити и најстрожије казнити , поготово ако не призна за кога то ради, тако Миле значи побјеђује а буни се због коња из Црквине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.10.2020 03:09

Добро је сто се почело са избацивањем са избора и новчаним кажњавањем али кад почињу хапшења????

Name

Проблемциц, или?

07.10.2020 18:34

Досао цар до дувара: ако СНСД-секта изгуби слиједе повлацење одговорнодти за криминал..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.10.2020 19:30

Ма, неее! Колико ових дана, долази прича из Београда како стране агентуре раде за опозицију и руше јадног Бају. Живи били, па видјели!

Name

СТРАСНО

07.10.2020 18:52

Коце вама угодит. Ако се превисе јави и рег. Не ваља ако не изадју на изборе онда казу народ крив неије гласао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крко

07.10.2020 18:57

Све се ово знало од првог "демократског" натурања квислиншке власти, само што је тек сад први пут дошла прилика да се званично објелодани. Ни једној нормалној држави странци не бирају власт и нема никаквих изборних права ван територије за коју важе избори. Ако је дијаспора баш толико упрла да гласа, нека изволе доћи с важећим документима и нека лично гласају у Мрдуши Доњој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

08.10.2020 05:20

ИЗБОРИ НЕМАЈУ НИКАКВОГ СМИСЛА. ОНИ СУ ЦИСТА ПРЕВАРА НАРОДА. СВЕ СТО СЕ ДЕСАВА ЗАДЊИХ МЈЕСЕЦ ДАНА ТО ПОКАЗУЈЕ. ЛОБИРАЈ КУПИ НАМЈЕСТИ УКРАДИ ЗАПРИЈЕТИ ОБЕЦАЈ СЛАЗИ...

Name

Глобал зитизен

07.10.2020 19:06

Посто неце регуларне изборе онда преостају само мотке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.10.2020 19:36

Најбоље би било да ЦИК забрани гласање ван БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.10.2020 03:12

Овај ЦИК након 15 година криминалног зла спашава народ и државу од криминалаца БиХ, тако би требале да се угледају на ЦИК све институције у држави БиХ ако већ није касно.

Name

Боки

07.10.2020 20:18

Може гласање у иностранству, али у конзулату и амбасади са личним документима, мада је и то дозлогрдило,у ЦГ је добар изборни закон, можеш на изборе ако живиш ту најмање двије године уназад... кроје ми капу овдје људи отишли прије 40 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласац

07.10.2020 20:22

На цик-овој листи у Бијељини има неколико ромских фамилија који су сви пријављени у Србији АЛИ ти људи живе у Аустрији и Њемачкој....то су породице: Алимановиц, Бајриц, Бегановиц, Хидановиц, Хокиц, Суљиц, Редзиц.......нпр. Алимановиц Рамона живи у Аустрији познајем јој оца И мајку.....и само та једна Алимановиц Рамона на свијету постоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2020 23:47

Ако се Алимановиц Рамона пријави за кандидата на изборима, гласам за њу.

Name

д

07.10.2020 20:24

Можда су борци незапослени провалили и дошли до туђих личних података, или пензјонери. Ови из СНСД рекоше да немају ништа са тим. Можда се ти лићни подаци чувају у вртићу, шта дјеца знају шта је крађа идентитета. Побјеће и старији из РС или се то и тражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

07.10.2020 20:24

Недајте багри готови су падају готов је дезертер издајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

07.10.2020 20:37

Бијељина ,Угљевик,Лопаре све исти актери у Угљевик Зоран Лазић звани Зола шеф изборног штаба Снсд на превару од људи узео преко 400 личних карти и лазно доставио пријаве о мјесту живљења на адресе у Србији.. већином Нови Сад а све са циљем да се дочепа бирачких листића.Преваранти!!! Ускоро више о превари...слиједи расплет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајка и мацеха

07.10.2020 21:09

Србија треба да реагује и њени органи полиција какве информације циркулису постом и са којих адреса према Б.иХ. тј р.Српској а у вези избора.Немогу да затворе оци јер је оцито да је превара.Са друге стране Србија гради аеродром у Требињу бас сада ,а далије потребан питање је.Србија је требала да изгради пар творница да људи раде и зиве и породице .

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

07.10.2020 21:40

Па Србија и пруза подрску овоме јер то је подрска за ганг и организовано је у сарадњи са БИА. Па јел мозе да се уписе 50 000 Бугара за гласање у Бугарској па не мозе наравно али за РС мозе

Name

Нису чиста посла

08.10.2020 05:25

Србија се никад не 'мијеша' у изборе у РС-ој. Она се 'меша', а то је већ нека сасвим друга ствар. А има и право, она донира, помаже и шаље, она гради вртиће и аеродроме по РС-ој.

Name

Ре

08.10.2020 06:08

А сто да Србија гради творнице и улазе новац док се ваша власт бахати и ужива у богатству...

Name

даре

07.10.2020 21:34

МУП РсС и не занима то јер су неки и уцествовали у томе да не повјерујес.треба укинути гласање путем посте и крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па.муп

08.10.2020 04:18

У зворнику тацније селу јардан,60 људи пријављено да гласа у србији,одјавили су драгана стојица а цовјек на интерполовој потјерници,ето помогли вам људи да откријете где се сад налази.

Name

Превара

08.10.2020 01:13

Тако је и у прослим изборима било, на исти нацин. Браво нек сте открили и откријте ко стоји иза тих манипулација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

08.10.2020 03:58

Ста сад одбијене пријаве и то је то.А ко је то урадио ,за кога је урадио,коме иде глас,ко финансира све те малверзације итд итд .Па нехватате ви рибе мрезом па која побјегне побјегне.Ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

08.10.2020 04:22

Једно је јасно да нема сарадње у србији неби могло бити ни превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

08.10.2020 10:48

Забранитии под хитноооо!!! Тај ланац лоповликаа се мора пркинути!!до сад избори су били само циркус представа за народ који је обезглављен од политицко тајкунске мафије!!!прекидајте и мијењајте изборни зАКон ! Нема смислаа овако даље не иде!!досла вода до грла!мафија политицко тЈкунска зло горе од рата

ОДГОВОРИТЕ